hirdetés

Túl nagy kihívás egy kutya? Ha kisállatot választasz társadnak, az is hatalmas felelősséggel jár!

László Enikő

2022. október 19 - Forrás: Hörcsögmentés /Képek: Hörcsögmentés, Getty Images Hungary

Sokan még mindig úgy gondolnak a felelős állattartásra, mint egy 21. századi divatfogalomra, pedig az állatvédő szervezetek, menhelyek nem csak divatból hangsúlyozzák az állattartási körülmények fontosságát és a felelősségteljes gondolkodást. Egy állat magunkhoz vétele nem csak 1-2 hónapra szól, élete végéig gondoskodnunk kell róla – legyen az kicsi vagy nagy termetű házi kedvenc.

hirdetés

Mielőtt rohannánk az utunkba eső első állatmenhelyre, mindenképpen tegyük meg a legfontosabb lépést: alaposan gondoljuk át, hogy készen állunk-e, hogy egy kedvenc a mindennapjaink ki nem hagyható részévé váljon. Tudjuk-e vállalni az állattartással járó, főként anyagi terheket, a kötöttséget, a kötelezettséget. Ha a válaszunk igen, akkor tovább léphetünk a következő kérdésre, mégpedig, hogy melyik házi kedvenc a megfelelő számunkra.

Milyen állatot válasszunk?

Minden állat számára megfelelő életteret, környezetet kell biztosítanunk, figyelembe kell vennünk a felmerülő speciális szükségleteket is, hiszen ők nem csupán házi kedvencek lesznek, hanem családtagok. Törődésre és figyelemre van szükségük, nem lehet előtérbe helyeznünk saját magunkat, hiszen az állat az emberre van utalva. Míg az ember el tudja látni magát, sok állatnak az ember jelenti a gondoskodás forrását, a gondoskodás elmaradása pedig az állat egészségének romlásával jár, akár testi, akár lelki minőségben.

Háziállatunk számára fontos a megfelelő, minőségi táplálék, hiszen a helyes táplálással jut kedvencünk szervezete a szükséges tápanyagokhoz, amivel jelentősen csökkenthető a rossz táplálással járó betegségek kockázata. Ezáltal meghosszabbítható az állat élettartama. Az egészséghez hozzátartozik a megfelelő orvosi ellátás is, melyre fel kell készülnünk az állat magunkhoz vételét megelőzően. Az állatorvosi költségek nagy terhet rónak a gazdira, valamint nem megfelelő orvosi ellátás esetén házi kedvencünk életét is kockáztathatjuk. Mindig hozzáértő szakorvoshoz forduljunk, ha kedvencünk viselkedésében jelentős változás áll be, vagy betegségre utaló jeleket veszünk észre rajta.

Minden állattal kell foglalkozni

Legyen a választott háziállat bármilyen faj, minden nap foglalkoznunk kell vele, biztosítani kell számára a mozgásigény kielégítését. Mielőtt magunkhoz vesszük az állatot, mindenképp nézzünk utána, hogy esetlegesen a vadon élő rokonok milyen természetes közegben élnek, hiszen az ösztön nem veszett ki a háziasított rokonból, csak bizonyos mértékben idomult a házi kedvenccé válással. Fontos, hogy tudjuk, mi jellemző az adott fajra, és ennek megfelelően mérlegeljük, hogy az életvitelünkbe melyik illik bele olyannyira, hogy megteremthessük a megfelelő környezetet számára.

A felelős állattartás

A felelős állattartás egyik nagyon fontos alappillére az ivartalanítás – amennyiben az adott állatfajnál ez szükséges a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében, a kivételek a csak egyedül tartható kisállatok képezik. A menhelyek sajnos folyamatosan teltházzal üzemelnek, és a nem kívánt szaporulatok száma nem csökken. Az örökbefogadás is feltételhez kötött, és ennek megvan a jelentősége is. De aki kellő elhatározással rendelkezik, annak a megadott feltételek teljesítése nem akadály. Hiszen ezek nem a leendő gazdi életét kívánják megnehezíteni, hanem minden esetben az állat érdekeit védik. Pont azért, hogy csak olyan gazdihoz kerüljön, aki a felelős állattartás mibenlétét megérti, elfogadja, és vállalja, hogy felelősséggel gondoskodik kedvencéről.

Túl nagy felelősség egy kutya?

Szilárd elhatározásra jutottunk abban a kérdésben, hogy magunkhoz tudunk-e venni felelős állattartóként egy állatot? De mérlegeltük, hogy egy kutya vagy macska számára nem tudunk megfelelő életteret biztosítani? Ebben az esetben sokan kezdenek alternatívaként a kisebb állatok felé fordulni, hiszen kisebb a helyigény, ezáltal egy elszeparált lak rendezhető be számukra. Azonban a kisebb helyigény az ő esetükben nem feltétlen szó szerint értendő. Ha mégis kisállatot szeretnénk magunkhoz venni, például a mostani időkben nagyon divatos hörcsögöt, szót kell ejtenünk azokról a minimumokról, amire szüksége van egy ilyen kedvencnek.

A törpehörcsögöknek minimum 3.000 cm² alapterületű lakhelyre van szüksége. Ez lehet 60*50 vagy akár 75*40 cm-es. A szíriai aranyhörcsögnek pedig minimum 4.000 cm² alapterületű lakhely az ideális. Vagyis célszerű legalább 80*50 cm-es lakhelyet beszereznünk számára. A hörcsög lakhelye lehet zárt oldalú (bútorlapból vagy üveglapokból készített), vagy akár a jól ismert ketrec is. A megfelelő életminőség biztosításához szüksége van vastag alomra (forgács, kenderalom, papíralom), csincsillahomokra, fa házikóra és búvóhelyre.

Továbbá elengedhetetlen egy megfelelő méretű és kialakítású futókerék. Törpehörcsögnek minimum 20 cm átmérőjű kerék szükséges. Aranyhörcsögnek pedig minimum 28 cm átmérőjű a megfelelő. Fontos, hogy ne rácsos legyen, mert abba az állat lába beakadhat, eltörhet. Naponta biztosítandó számára egy legalább 20 különböző magból álló hörcsög magkeverék, friss zöld eleség, továbbá szárított rovarok.

Friss ivóvizet is biztosítsunk számára egy tálban vagy golyós itatóban minden nap. A hörcsögök csak egyedül tarthatóak, együtt tartva bármikor komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak. Betegség vagy annak gyanúja esetén csak egzotikus állatokra szakosodott, azon belül is hörcsögökre specializálódott orvoshoz vigyük.

Bármilyen állatot is veszünk magunkhoz tehát, minden esetben az alapos átgondolás és az állattartással kapcsolatos alapos információgyűjtés legyen a kezdet. Hiszen a felelős állattartás nem egy divatfogalom, hanem felelősségteljes gondolkodás és ésszerű döntések sorozata.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: [email protected]
Együtt a Kisállatokért Alapítvány: [email protected]

felelős állattartás felelősség hörcsög és kutya kutyatartás rágcsáló

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink