hirdetés

A te kutyád is az idegbaj kerülgeti, ha meglát egy macskát? Ezért nem szeretik egyes ebek a cicákat

Ferenczi Deborah

2022. május 20 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya és a macska szinte minden hiedelem és sztereotípia szerint utálja egymást, az egyik kergeti a másikat, az meg visszakarmol. Csakhogy ennek nem feltétlenül kell így lennie. Megfelelő szocializációval elérhető az, hogy normális kapcsolatot ápoljanak egymással.

hirdetés

Léteznek olyan állatok, melyeknek a viselkedési mechanizmusa annyira eltér egymástól, hogy egyszerűen képtelenek egymást megérteni. A kutya és a macska pontosan ebbe a kategóriába tartozik, ugyanis ami utóbbinál a játékot jelenti, az az eb metakommunikációjában egészen másképpen csapódik le.

A kutya mindig kergeti a macskát?

Sajnos sok természetes kutyaviselkedés kifejezetten hergelő a macska szemében. Alapjáraton már ott hatalmas különbözőségek vannak, hogy a kutyák sokkal szociálisabb lények, így természetüknél fogva kíváncsiak, szeretik a figyelmet és könnyen izgalomba jönnek. A macskák viszont szívesebben vannak egyedül. Emiatt gyakran zárkózottnak és antiszociálisnak tűnnek. Sokkal megfontoltabbak, mint az ebek. Sőt, a macska gyakran fenyegetésként fogja fel azt, ha például a kutyus odamegy hozzá játszani. Ezért gyakran elszalad, amit a kutya jelnek vesz, hogy üldözze őt, hiszen azt hiszi, játszani akar vele. A macska erre gyakran támadással felel, amivel fájdalmat okoz az ebnek, aki erre szintén támadóan reagál. Ebben az esetben már meg is történt a probléma, és mindez honnan indult? Onnan, hogy teljesen különböző a két állat metakommunikációja, és félreértik egymás üzeneteit. Az a közhiedelem, hogy a kutyák és a macskák automatikusan gyűlölik egymást, egyszerűen az egymás viselkedésére adott természetes reakcióik eredménye.

Hatalmi harc?

Az is előfordulhat, hogy szándékosan került a két állat hatalmi harcba. Hiszen annak ellenére, hogy sokszor elfelejtjük, bizony a kutyák ugyanolyan hajlamosak harcolni a fajtájukkal, mint a macskák. Mindkét állat képes arra, hogy társadalmi viszályt folytasson a másikkal. Ennek ellenére ha már kiskorukban össze vannak szoktatva, akkor általánosságban nem szokott komolyabb probléma adódni az együttélésükkel. Bár a jó viszony ebben az esetben is ritka, általában csak eltűri egymást a két állat. A kölyökkutyák és kiscicák születésüktől fogva együtt nevelése ideális módja a harmonikus kapcsolat kialakításának, hiszen egymás viselkedése mellett nőnek fel, és hajlamosak így megérteni a köztük lévő társadalmi elcsúszásokat. Ellenben az idősebb macskák és kutyák ugyanabba a háztartásba való bevezetése már jóval nehezebb feladat. Ez nem azt jelenti, hogy ha macskát viszel be az otthonodba, a kutyád automatikusan támadó üzemmódba lép. Valószínűbb, hogy a kutya túlzottan izgatott lesz, amikor meglátja új jövevényt, és röviddel a találkozás után, ha nem azonnal, túllépi a macska határait.

Az állatok személyiségétől is függ az egymáshoz való viszonyulás

A megismertetés legjobb módja nagymértékben függ a két állat személyiségétől és tulajdonságaitól. Egyes macskák példának okáért egészen jól viselhetik a helyzetet, sőt még szocializálódhatnak is, míg mások azonnal elmenekülnek és elrejtőznek. Hasonlóképpen, egyes kutyák visszafogottabbak, mint mások. Érdemes az ebet lefárasztani a macskával való találkozást megelőzően, ugyanis ez nagymértékben segít abban, hogy ne legyenek a cica számára ijesztő reakciói. A cél hosszútávon az, hogy megtanítsd kutyádat és macskádat egymás határainak tiszteletben tartására, ugyanis ez a békés együttélés alapvető kulcsa.

Hogyan élhet a kutya békésen a macskával?

Számos módja van. A megfelelő képzés, illetve a fokozatos és kizárólag folyamatos felügyelettel történő összeszoktatás elengedhetetlen ebből a szempontból. Minden esetben ilyenkor első ízben arra tegyél hangsúlyt, hogy az első néhány bemutatkozás pórázon történjen. Ha a kutyád nyugodt, és nem ugrik, ugat a macskára, akkor közelebb léphetsz hozzá. Amennyiben jól reagált kedvenced, jutalmazd meg. Agresszív viselkedés esetén fogd vissza és vidd ki a szobából. Ismételd meg ezt a folyamatot annyiszor, ahányszor csak kell, amíg mind a cica, mind a kutya közel kerül egymáshoz anélkül, hogy túl sok feszültség lenne közöttük. A kutya pórázon tartása megakadályozza, hogy a macska után fusson, így elkerülhető a cica traumatizálása. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se erőltesd a közelséget. De amennyiben a kutyád engedelmes és hallgat az alapvető parancsokra, akkor nem fog jelentősebb problémát okozni az, hogy szépen lassan összeszoktasd a két állatot. Emellett ajánlott a helyes viselkedést rendszeresen jutalmazni, ugyanis a pozítiv asszociáció folytonosan erősíteni fogja a két állat közötti kapcsolatot.

hatalmi harc kutya és macska kutya kergeti macskát kutya nem szereti a macskát kutya viselkedése macska nem szereti a kutyát metakommunikáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink