hirdetés

A kutya vagy a macska örül jobban a gazdinak? Itt a tudományos válasz

Szénási Szimonetta

2023. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Az állandó kérdés, miszerint a kutyák vagy a macskák ragaszkodóbbak-e, a kutatókat is foglalkoztatta. Íme, mire jutottak!

hirdetés

Az állattartók között túlzás nélkül állandó vitatéma, vajon melyik házi kedvenc táplál több, illetve mélyebb érzelmet gazdája iránt. A kutyások és a macskások sokszor nem értenek egyet, ám ezúttal olyan megállapításokat hoztunk, amelyek tudományosan igazoltak. Előrebocsátjuk: továbbra sem tartjuk értelmét annak, hogy összehasonlítsuk négylábú társainkat, hiszen a maguk módján mind a kutyák, mind a cicák rengeteget adnak az embernek – amiért csak hálásak lehetünk! Ennek tudatában nézzük, milyen folyamatok zajlanak le bennük, ha a gazdival kerülnek kapcsolatba, és vajon a kutya vagy a macska örül jobban, ha vele lehet.

Másként reagálnak a gazda jelenlétére.

Dr. Paul Zak, a claremonti egyetem idegkutató professzora munkatársaival azt vizsgálta, miként reagál az állatok szervezete az emberre. Egészen pontosan a gazdára, aki kiemelt szerepet tölt be a jószág életében.

A kutatásban 10-10 kutya, illetve macska vett részt. A megfigyelés alatt minden állattól vért vettek, mielőtt és miután játszottak a gazdájukkal. Arra voltak kíváncsiak, milyen változást hoz az örömteli időtöltés a házi kedvencek szervezetében. Ehhez pedig az oxitocin szintjét ellenőrizték, amely többek között az anya-gyermek közötti kötődés kialakulásáért is felelős hormon. De szokás boldogsághormonként is emlegetni.

A gazdával való játék hatását vizsgálták.

Az alapvetés az volt, hogy minél magasabb az oxitocinszint-emelkedés, annál többet jelent az adott személy a jószágnak. Az embereken végzett korábbi vizsgálatok alapján általánosságban a vérben levő oxitocin értéke 15-25 százalék, ha pozitív élményben van részük; 25-50 százalék, ha egy baráttal vagy közelálló személlyel töltik az időt, míg a gyermekük vagy a szerelmük ennél is magasabb értéket generál.

Ehhez képest az állatok vizsgálat a következő eredményt hozta: a kutyák vérének oxitocinszintje 57,2 százalékos eredményt mutatott. Ha összevetjük az előbb ismertetett emberi adatokkal, ez azt jelenti, hogy a gazda az eb számára egy kiemelten szeretett személy.

A macskák esetében meglepő eredmény mutatkozott, hiszen csak a résztvevő cicák felénél volt kimutatható az oxitocin jelenléte a vérükben, és annak értéke is mindössze 12 százalék volt.

A közös móka különböző hatást váltott ki a házi kedvencekből.

Számít a környezet

A professzor ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy a macskák eleve sokkal kevésbé szociális lények, mint a kutyák, emellett territoriális állatok is. Mivel a laboratórium, ahol vizsgálták őket, egy idegen és igen steril, ezáltal stresszesebb környezet lehetett a számukra, ez befolyásolhatta a végeredményt.

Emiatt a kutató meggyőződése, hogy odahaza jobb eredményeket produkáltak volna doromboló társaink is.

A cicák idegen környezetben nehezebben oldódnak fel.

A kísérletnek hála egy kutya otthonra talált

Ugyanakkor érdekes személyes vonatkozása is van a kísérletnek a doktor részéről. Dr. Zak elárulta, hogy ha nincs a szóban forgó kutatás, akkor nem engedi meg a lányának, hogy megtartsa a garázsukba keveredett, azóta Cookie névre keresztelt kóborlót. Ám mivel addigra már tisztában volt vele, micsoda érzelmekre képesek az ember irányába az ebek, nem tiltakozott, csak hagyta, hogy ez a különleges kapcsolat köztük is kifejlődjön.

ember és kutya kapcsolata játék kötődés kutatás kutya és macska oxitocin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink