hirdetés

A német boxer különös szokásai – mi áll a furcsa viselkedések mögött?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Lássuk, milyen magyarázata van a fajtára jellemző érdekességeknek.

hirdetés

Határtalan energiájukkal, játékos természetükkel és jellegzetes megjelenésükkel a német boxerek örömöt és vidámságot hoznak bármely otthonba. Bár eredetileg munkakutyák voltak, akiket vadászatra, illetve őrkutyaként is használtak, mára világszerte az egyik legkedveltebb házi kedvenccé váltak. Hűségük, intelligenciájuk és védelmező ösztönük ugyanis ideális társsá teszi őket. Ráadásul van még egy tulajdonságuk, ami miatt sokan döntenek a fajta mellett: jó néhány olyan szokásuk van, amelyek egyszerre viccesek és meglepőek. Az alábbiakban a német boxer leggyakoribb furcsaságait gyűjtöttük össze.

Enni való viselkedésével nem véletlen, hogy a német bokszer az egyik legkedveltebb kutyafajta

Támaszkodás

A fajta kifejezetten ölelkezős típus, és nagyon fontos számára a fizikai kontaktus a gazdival. Ennek egyik megnyilvánulása az a bájos szokása, hogy az embernek dől. Vagy egyszerűen ráül, ráfekszik. Ez a szokás azon vágyukból fakad, hogy közel legyenek és biztonságot kapjanak a gazdijuktól, megerősítve ezzel a kettejük közötti köteléket. Fontos megjegyezni, hogy méretükből fakadóan ez a szokásuk akár problémássá is válhat, például ha kisgyerekek vagy idősek is vannak a családban. Megfelelő neveléssel azonban megtaníthatók arra, hogy mindenki számára megfelelő módon mutassák ki a szeretetüket.

Babtánc

Az angolul „kidney bean dance” néven emlegetett mozgás a német boxer egyik legaranyosabb szokása. Lényege, hogy izgalom vagy öröm hatására a kutya bab alakúra hajlítja a törzsét, miközben vadul csóválja a farkát. Nehéz pontosan leírni, mi történik, ezért íme egy szemléltető videó:

@myrabrock

#NalaTheBoxerPup my kidney bean dancer. #boxerpuppyoftiktok #boxerdog #wigglebutdogs #conga

♬ Conga - Gloria Estefan and Miami Sound Machine

Nem tudni pontosan, miért és hogyan alakult ki a szokás, de az biztos, hogy ha ezt látod a kedvenceden, akkor nagyon boldog.

Bokszolás

Ha már egyszer boxernek hívják, talán nem meglepő, ha nevére rá is szolgál. A fajta egy másik zseniális szokása, hogy mellső lábaikkal olyan mozdulatokat tesznek, mintha bokszolnának. A viselkedés általában játék közben figyelhető meg, eredete pedig a kutya vadászösztönére vezethető vissza. Mivel eredetileg zsákmány elkapására lettek tenyésztve, érdemes számukra olyan elfoglaltságot biztosítani, amelyben kiélhetik ezen ösztönüket. A labdajátékkal például remekül levezethetik a felesleges energiáikat.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Zoomies

Bár a hirtelen energiától vezérelt rohangálás más fajtáknál – sőt a macskáknál – is megfigyelhető, a német boxer esetében azért említésre méltó, mert egy alapvetően nyugodt ebről van szó. Ráadásul méretéből fakadóan sem gondolná az ember, hogy ilyen elképesztő energiarohamokra képes. Ez a viselkedés egy egészséges felszabadítása a felhalmozódott energiának, és teljesen normális. Azonban, mint minden fajta esetében, a boxernek is nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai és mentális stimuláció, nehogy a zoomies az ezek hiányából fakadó pótcselekvéssé váljon.

A német bokszernek lételeme a rágás

Rágás

Bár nem biztos, hogy minden gazdi felhőtlenül örül neki, de a fajta velejárója, hogy imád rágni. Kölyökként az állkapocs erősítése érdekében lényegében bármit megrágnak, ami az útjukba kerül, ezt a szokást pedig a legtöbben felnőttként sem hagyják el. A különféle rágójátékok és csontok (mint a képen is; a kifőtt csontok többsége veszélyes lehet; itt írtunk róla, miért) biztosítása segíthet abban, hogy e természetes viselkedést a megfelelő tárgyak felé irányítsuk. Ezzel megvédhetjük az otthonunk tárgyait, miközben biztosítjuk, hogy kedvencünk fogai és fogínye is egészséges marad.

Ha kedveled a fajtát, olvasd el ezt a cikkünket is, amelyben a német boxer kialakulásának történetébe ástuk bele magunkat.

fajta érdekességek német boxer rágás zoomies

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!