hirdetés

Ilyen csontot veszélyes adni a kutyának az állatorvos szerint

Kövess Péter

2023. november 20 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya számára hiába csábító és élvezetes a csont rágása az több szempontból is veszélyes lehet rá nézve – különösen, ha ilyet adsz neki.

hirdetés

A kutya állkapcsa hihetetlen erőt képes kifejteni, és ha a csont nem enged neki, előfordulhat, hogy a fogai lepattannak vagy letörnek, ami nagyon fájdalmas lehet – figyelmeztet Dr. Maria Soltero-Rivera, a Davis-i Kaliforniai Egyetem Állatorvostudományi Karának fogászati és szájsebészeti adjunktusa.

Ha túl kemény a csont, kárt tehet a kutya fogaiban

Ez történhet, ha a kutya túl kemény csontot kap

„Ez egyszerű fizika. Ha egy csont keményebb, mint a fog, akkor az a rágás során eltörhet vagy megsérülhet” – mondja dr. Rebecca Greenstein a Kleinburg Veterinary Hospital főállatorvosa. Ezek a törések ráadásul általában a funkcionálisan legfontosabb fogakat érintik.

A szakember megjegyezte, a gazdik gyakran nem is veszik észre a szájsérüléseket, így azokra csak az állatorvosi rutinvizsgálat derít fényt. A kutya azonban közben sokat szenvedhet, mivel a fogtörések feltárhatják az ereket vagy idegeket, ami kifejezetten fájdalmas lehet.

A másik ismert veszélyforrás, hogy rágás közben kisebb csontdarabok, szilánkok törhetnek le, amelyek megsérthetik a kutya száját vagy emésztőrendszerét, ami csökkent étvágyhoz, a játék vagy a feladatok iránti érdeklődés elvesztéséhez, valamint a puhább táplálékok iráni preferenciához vezethet.

Ilyenkor előfordul, hogy a kutya csak a szája egyik oldalával rág.

A szájsérülés további kockázata, hogy fertőzést okozhat, ami kellemetlen leheletet, szájüregi duzzanatot és egyéb betegségre utaló panaszokat válthat ki. Súlyos esetben indokolt lehet a sérült fog eltávolítása, vagy szükség lehet akár életmentő műtétre is.

Gyakran csak az állatorvosi vizsgálat során derül ki, hogy mekkora a baj

Szakemberek szerint a fogtörések inkább a nagyobb kutyákat fenyegetik, mert erős rágók, és a gazdik rendszerint nagyobb csontokat adni nekik. De hajlamosító tényező lehet a kutya már meglévő fogbetegsége is, ami gyengítheti a fogakat, ezáltal sérülékenyebbé téve azokat.

A fogmosás a fogtörést ugyan nem tudja megakadályozni, de megkönnyítheti a szájban bekövetkező változások nyomon követését – ideális esetben még korai stádiumban, az esetleges szövődmények jelentkezése előtt.

A rágókák is veszélyesek lehetnek

A kutyára nem csak a csontok lehetnek veszélyesek, hanem a túl kemény rágókák is – még ha abba a hitbe is ringatod magad, hogy jót tesz a fogainak.

Szakemberek szerint nehéz olyan terméket találni, amelyik könnyen emészthető, és nem is túl kemény. Ha tehát kedvencednek erős az állkapcsa, illetve hajlamos mindent szétrágni, akkor a csont és a rágóka is extra rizikót jelenthet számára.

A műcsontokkal is vigyázni kell

Így döntheted el, hogy túl kemény-e a csont

A szakembereknek két módszerük is van, ami segíthet dűlőre jutni. Az első: próbáld benyomni a körmöd a csontba. Ha bemélyedést hagy maga után, akkor a csont megfelelő a kutya számára. Ha nem, ne kockáztass vele! A második tipp:

ha nem ütnéd meg vele a térdedet, ne add oda a kutyádnak sem.

Székrekedést is okozhat

Dr. Bodó Andrea állatorvos az Én kutyám kérdésére elmondta, azon túl, hogy a fogínyben vagy nyelőcsőben elakadhatnak a csontdarabok, a csonttal való etetés akár székrekedést is okozhat. „Minél idősebb az állat, annál nehezebben emészti meg a csontot, és annál nagyobb eséllyel alakul ki miatta bélsárpangás.”

Ha csontot adsz a kutyának, az inkább nyers legyen

Ha csontot adnál a kutyának, az állatorvos szerint az lehetőleg nyers legyen, mert a hőkezeléstől megváltozik a szerkezete, és szilánkosra törik a rágás során, ezért sérülést okozhat az emésztőrendszerben. Az utóbbi igaz a szárnyasok (pl. csirke, pulyka, kacsa) csontjaira is. A sertés húsát és csontját viszont csak hőkezelés után fogyaszthatja a kutya, mert ennek hiányában az álveszettség vírusát közvetítheti.

A marha csontja nyersen is adható. A legjobb, ha marhalábszárat adunk a kutyának.

Az állatorvos hozzátette, hetente legfeljebb csak 1-2 alkalommal kapjon csontot a kutya, és akkor sem nagy mennyiséget. Ennek egyébként lehetnek bizonyos előnyei is. A rágás segíti a fogak tisztán tartását, csökkenti a lepedékképződést és lefoglalja, szórakoztatja a kutyát.

csont fogak kockázat kutya rágóka törés veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink