hirdetés

Erre a fogászati problémára nagyon figyelj oda, ha kisebb termetű kutyád van

Kövess Péter

2024. február 17 - Képek: Getty Images Hungary

A kisebb termetű fajtáknál előfordul, hogy a kutya fogai egy rendellenesség miatt cápaszerű elrendezésben nőnek, ami megnövelheti a fogágybetegségek kockázatát.

hirdetés

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egy kevésbé ismert fogászati rendellenesség miatt a kutya fogai szabálytalanul, két sorban nőhetnek, ami elsősorban a kisebb termetű fajtákra jellemző, és komoly egészségügyi problémák forrása lehet.

A kisebb kutyák fogai gyakrabban nőnek rendellenes formában

Ezért veszélyes, ha a kutya fogai cápaszerűen nőnek

„A kutyák számos célra használják fogaikat, ezért jólétük szempontjából létfontosságú, hogy megőrizzék szájuk egészségét” – mondta Corrin Wallis, a leicestershire-i Waltham Petcare Science Institute kutatója, aki kollégáival a Research in Veterinary Science című tudományos folyóiratban számolt be a cápafogakat okozó jelenségről. Ez annak az eredménye, hogy az érintett kutyák nem vesztik el tejfogaikat, így fogínyükből két fogsor fejlődik ki.

Az úgynevezett perzisztáló tejfogak harapási rendellenességekhez vezethetnek, illetve megnövelhetik a száj vérzésének, a lágyrészek traumájának és a súlyos fertőzéssel járó fogágybetegségeknek a kockázatát.

A tanulmány keretében a kutatók 2,8 millió kutya orvosi feljegyzéseit tekintették át egy ötéves időszakra vonatkozóan. Őket a súlyuk alapján több csoportra osztották. Külön csoportot kaptak például az extra kis fajták (kevesebb mint 6,5 kg) és az extra nagy fajták (több mint 40 kg).

Az orvosi feljegyzések alapján az összes súlycsoportban a perzisztáló tejfogak aránya 7% volt.

A legmagasabb előfordulási gyakoriságot (25,1%) a yorkshire terriereknél figyelték meg, majd a máltai selyemkutyák és a toy uszkárok (14,8%) következek a sorban. A másik végletet az agár (0,1%) és az afrikai oroszlánkutya (0,2%) jelentette, de alacsony előfordulási gyakoriságot mutatott a német dog, az angol bulldog és a német boxer (mindannyian 0,4%) is.

A yorkshire terrierre különösen jellemző ez a probléma

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Összességében a perzisztáló tejfogak prevalenciája a fajtaméret csökkenésével általában magasabb volt. Viszonyítás gyanánt az extra kisméretű kutyáknál az arány 15% körül alakult, míg a 15 kilónál nehezebbeknél 1% alatt maradt.

Nem tudni, mi okozza

Egyelőre nem teljesen világos, hogy a kisebb fajták miért hajlamosabbak erre az állapotra, de valószínűnek tűnik, hogy genetikai oka lehet. Az emberhez hasonlóan a kutyáknak is két fogsoruk fejlődik ki életük során. Előbb 28 tejfogból álló, majd 42 maradandó fogból álló fogsor. Az utóbbiak körülbelül 3-5 hónapos korukban kezdenek megjelenni.

Elengedhetetlen az időben végzett fogászati szűrés

Amikor a maradandó fogak természetes kitörési útvonalat követnek, nyomást gyakorolnak a tejfogakra. A maradandó utódfog helytelen kitörési útvonala vagy teljes hiánya azonban megzavarhatja a folyamatot, és előidőzheti a jelenséget.

A kutatók kiemelték, fontos, hogy a kisebb termetű fajták tulajdonosai tisztában legyenek a kockázatokkal, és ne hanyagolják el a rendszeres állatorvosi ellenőrzést. Mint mondták, náluk még 6 hónapos koruk előtt érdemes alapos szájvizsgálatot végezni. Ha ugyanis időben tetten érik a rendellenességet, a tejfogak még eltávolíthatók lehetnek, így megelőzhetőek lehetnek a járulékos egészségügyi problémák.

A kisebb kutyák egyébként alapvetően is hajlamosabbak a fogászati problémákra, amelynek szintén genetikai okai lehetnek. Erről itt olvashatsz bővebben.

fogágybetegség fogak fogászai probléma fogsor kisebb termetű kutyák kutatás kutya veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink