hirdetés

Ez a káros szenvedély a kutyád egészségét is fenyegeti

Kövess Péter

2024. január 14 - Képek: Getty Images Hungary, Purdue University

Egy új tanulmány szerint a cigarettafüst veszélyesebb lehet a kutyákra nézve, mint azt valaha is gondoltuk.

hirdetés

A friss tanulmány összefüggésbe hozta a dohányfüstnek való kitettséget a húgyhólyagrák exponenciálisan magasabb arányával a skót terriereknél. Sőt, kiderült, hogy a cigarettafüst akár közvetett módon is képes rákot okozni a kutyáknál.

A cigarettafüst súlyos egészségügyi kockázatot jelent a kutya számára

Ezért is veszélyes a kutya számára a cigarettafüst

Dr. Deborah Knapp állatorvos vezetésével a Purdue Egyetem kutatócsoportja egy 120 skót terrierből álló csoportot követett nyomon 3 éven keresztül. A vizsgálat azzal a konklúzióval zárult, hogy a

a cigarettafüsttel érintkező kutyáknál hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki hólyagrák.

„A rák annak a kombinációja, amivel születünk, vagyis a genetikáé, illetve azé, aminek ki vagyunk téve, vagyis a környezeté. Ebben az esetben évekig tanulmányoztuk a kutyákat, majd feltettük a kérdést: mi a különbség azok között, akiknél rák alakult ki, és azok között, akiknél nem? Mik voltak a kockázati tényezők?”

A skót terrierek nemcsak arról híresek, hogy George W. Bush és Franklin D. Roosevelt elnökök kedvencei voltak, hanem arról is, hogy más fajtákhoz képest 20-szor nagyobb arányban fordul elő náluk a húgyhólyagrák – ráadásul gyakran egy nagyon agresszív formában.

A kutatók szerint a füstnek való kitettség jelentősen megemeli a hólyagrák kockázatát

„Tudtuk, hogy a skót terrierek genetikája órási szerepet játszik abban, hogy sebezhetővé váljanak a rákkal szemben” – mondta Knapp. A kutatók éppen ezért választották ezt a fajtát. Így kisebb minta is elegendő volt ahhoz, hogy felmérjék a cigarettafüst káros hatásait.

„Ha egy kutya (vagy ember) dohányfüstnek van kitéve, szervezte felveszi az abban lévő vegyszereket, és a vizelettel eltávolítja azokat. Ez húgyúti rákos megbetegedésekhez vezet, de lehetőséget kínál a füstnek való kitettség felmérésére is.”

A kutatók ezért elemezték, hogy a kutyák vizeletében milyen mennyiségben van jelen a nikotin metabolitja, a kotinin. Ha ugyanis az anyagok ki tudják mutatni, akkor megállapítható, hogy az adott kutya jelentős mennyiségű dohányfüstnek volt kitéve.

A ruhán keresztül is veszélyes lehet

A mérések azt mutatták, hogy a kotinin nem csupán akkor lehet ott a kutyák vizeletében, ha gazdáik dohányoztak. Így valószínűnek tűnik, hogy olyan helyre látogattak, ahol mások dohányoztak, majd füsttel átitatott ruhában tértek haza.

„Ha valaki elmegy egy koncertre vagy egy buliba, majd otthon a kutyája felpattan az ölébe, a ruháján keresztül is ki lehet téve a füstben lévő részecskéknek” – hívta fel a figyelmet Knapp.

Az eredmények ugyanakkor nem teljesen fekete-fehérek. Nem minden kutya lett például rákos, aki dohányosok közelében tartózkodott. Hasonló a helyzet az embereknél is, vagyis nem minden dohányosnál alakul ki hólyagrák.

Az is elég, ha a kutya ruhán keresztül érintkezik a füstből származó vegyi anyagokkal

Így vigyázz jobban a kutyádra

A tanulmány eredménye lehetőséget ad a kutatóknak annak tanulmányozására, hogy a szülőktől örökölt genetika és a környezeti expozíció együttes hatásai hogyan vezetnek rákhoz.

Knapp hangsúlyozta, hogy a felfedezés merőben új. „A kutyatulajdonosok, akik általánosan a legjobbat akarják a kutyájuknak, és azt kívánják, hogy 100 évig éljen, bizonyosan nem tették ki kedvencüket a rák kockázatának azzal, hogy körülöttük dohányoztak. Ezzel az új információval azonban a jövőben jobban meg tudják védeni őket.”

Ha ezt átültetjük a gyakorlatba, az azt jelenti, hogy nemcsak a dohányzást kell kerülnöd kedvenced közelében, hanem azokat a helyeket is, ahol dohányfüst érheti. Ha pedig egyedül mennél füstös környezetbe, otthon célszerű átöltöznöd, mielőtt szeretgetni kezdenéd a kutyádat.

A legtöbb kutyáról egyébként elmondható, hogy nem nézi jó szemmel a gazdi dohányzását és alkoholfogyasztását. Ennek okairól itt írtunk.
cigaretta cigarettafüst hólyagrák kutatás kutya rák veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink