hirdetés

Skót terrier fajtaleírás: a kompakt kiskutya, aki tekintélyt parancsol

László Enikő

2021. július 19

Az öntudatos, kissé makacs természetű skót terrier határozott, azonban nyugodt, illetve játékos jellem. Apró lábai ellenére igen fürge és kitartó kutya, aki érzékeny gazdája hangulatváltozásaira.

hirdetés

A skót terrier már első ránézésre is egy magabiztos, temperamentumos jellem. Személyisége azonban kissé szélsőséges is lehet. Amennyire büszke, kitartó, annyira érzékeny és nyugodt is tud lenni. Igazi terrier, aki nem retten meg akármitől és pontosan tudja, mit akar. Ezzel a különleges temperamentummal pedig számos család szívébe belopta magát.

Eredete

A fajta eredetét némi homály fedi. A Skót-felföldről származik, pontos kialakulása azonban nem ismert. A 18-19. században már léteztek durva, erős szőrzettel rendelkező, rövid lábú, felálló fülű terrierek, ezek valószínűleg a mai skót terrier ősei lehettek. Ezek a kutyák azonban területenként eltérőek voltak, más-más küllemmel. Rókákra, vidrákra, nyestekre és más, kártékonynak ítélt kisebb ragadozókra vadásztak velük. Ehhez pedig kitartó, bátor, magabiztos és önálló kotorékebek kellettek. A skót terriert pedig pont ilyenre tenyésztették ki. 1879-ben, Angliában jelentek meg először kiállításon, a fajtát pedig az Amerikai Kennel Klub 1885-ben jegyezte be. Ezelőtt számos formában tenyésztették őket, így viszonylag nehéz volt megegyezni egy egységes fajtajellegben. Feltételezhetően rokonságban áll a cairn és a west highland white terrierekkel.

George W. Bush és felesége is skót terrier rajongók.

Az Amerikai Egyesült Államokban a skót terrierek az 1930-as, 1940-es években váltak népszerűvé. A kitartó kotorékebet egyre többen kezdték el családi kutyaként tartani. Köztük voltak olyan hírességek, mint Bette Davis, Humphrey Bogart vagy az USA egykori elnöke, Franklin D. Roosevelt. Az elnök Fala nevű kedvence igen népszerűvé vált és sokan vettek csak azért ilyen fajtát, mert Roosevelt is ilyen ebet tartott. A híresztelések szerint volt idő, amikor Fala több rajongói levelet kapott, mint gazdája, az elnök. A kiállításokon is egyre népszerűbbé vált a skót terrier, szerencsére a fajtajellegre ez nem volt olyan erős hatással, mint más ebek esetében. Megtartotta zömök testalkatát, erős hátát, apró, de fürge lábait.

Franklin D. Roosevelt kutyája, Fala.

Fajtastandard

A kistestű skót terrier zömök, izmos testalkatú, jellegzetes megjelenésű kotorékeb. Feje teste méretéhez képest nagy, hosszúkás. Szeme mandula alakú, sötétbarna. Fülei hegyesek, felfelé állnak. Ollós harapással rendelkezik, fogai nagyok. Nyaka izmos, mérsékelten hosszú, mellkasa széles. Apró, rövid lábai ellenére mozgása fürge, járása szabad, kiegyensúlyozott. Farka mérsékelt hosszúságú, a vége felé elkeskenyedik. Fedőszőre lesimuló, sűrű és durva tapintású, aljszőrzete rövid, puha. Színe lehet fekete, búzaszínű vagy bármilyen színnel tűzött. Testtömege nemtől függően 8-10 kg, marmagassága 25-28 cm. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A skót terrier egy kívül és belül is méltóságteljes kutya képét adja. Önálló, kissé makacs, magabiztos természet, vérbeli terrier. Egyszerre temperamentumos, tüzes személyiség, de egyben nyugodt és játékos családi kutya is. Nem agresszív, de ha egy fajtársa beleköt, állja a próbát. Határozott természetű, aki tudja, mit akar. Éppen ezért trükköket nem igazán könnyű megtanítani neki. Jelleméhez illő gazda való mellé, aki határozott nevelésben részesíti. A kemény szavakra megmakacsolja magát, csak a pozitív megerősítés a helyes út trenírozásában. Érdemes kölyökkorától hozzászoktatni a kisebbekhez, hogy felnőttként gyerekbarát kedvenc legyen. Idősebb korában is játékos, szeretetteljes társ, aki nagyon ragaszkodik családjához. Idegenekkel szemben távolságtartó, bizalmatlan. Hajlamos átvenni a gazda hangulatát, érzékeny kutya. Megjelenése tekintélyt parancsol, akárcsak viselkedése. Rendkívül éber, mindig figyel a körülötte zajló eseményekre.

Ideális környezet

Lakásban és kertes házban egyaránt jól érzi magát. Nyugodt, de játékos és közepes mozgásigénnyel rendelkező társ, így a napi sétát, mozgást nem szabad kihagyni az ő esetében sem. Kotorékeb lévén hajlamos az ásásra. Leginkább a nagyobb gyerekekkel jön ki jól, a kisebbekhez érdemes korán hozzászoktatni. Mivel vérében van a vadászat, szabadtéren mindig pórázon kell tartani, mert könnyen egy kisebb zsákmány útjába eredhet.

Ápolás

A skót terriert évente két alkalommal trimmelni kell, emellett fontos, hogy rendszeresen átkeféljék a szőrét. Karmait, ha szükséges, vágni kell. Szemét és füleit pedig rendszeresen tisztítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A skót terrier szívós fajta, ám néhány betegség előfordulhat esetében. Az úgynevezett scottie cramp egy, a fajtára jellemző betegség. Ez a mozgáskoordináció egy rohamszerű zavara, aminek jellemzően már igen fiatal korban megfigyelhetők a jelei. Az eb izmai ilyenkor megfeszülnek, összerándulnak és ennek következtében az állat csak nehezen tud mozogni. A tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a kutya túlságosan izgatott vagy feszült. A rohamok viszonylag hamar elmúlnak és úgy tűnik, fájdalommentesek. A betegség a skót terrierek élethosszát nem befolyásolja.

Egy másik jellemző egészségügyi probléma esetükben a craniomandibuláris osteopathia, ami a koponya betegsége. A kiskutya növekedése közben a koponya szabálytalanul megnagyobbodik. Az eb mirigyei és állkapcsa megduzzad, ennek következtében pedig nem képes kinyitni a száját, egyes esetekben a rágóizmok jelentősen el is sorvadhatnak. A tünetek jellemzően 4-8 hónapos korban jönnek elő, erős nyáladzással, esetleg lázzal társulnak. Gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal enyhíthetőek a panaszok. A szabálytalan csontnövekedés az eb 1 éves korára lelassul és leáll. Az elváltozások visszafejlődhetnek, de egyes kutyáknál megmaradnak és az állat akár képtelenné válhat az evésre. Ilyenkor műtét javasolt. Mivel a skót terrierek feje testükhöz képest nagy, ellésnél gyakran császármetszésre van szükség.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Nemzetközi Kutya Magazin XIII. évfolyam 1. száma)

(Képek: Getty Images Hungary)

kistestű kutya kotorékeb skót terrier terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink