hirdetés

Welsh terrier fajtaleírás: a tűzről pattant rókavadász, aki mellett garantáltan nem unatkozhat gazdája

László Enikő

2022. augusztus 1 - Képek: Getty Images Hungary

A welsh terrier kicsattanó életkedve ragadós, ez a fajta szinte mindig energikus, bátor és bolondos. felpezsdíti a szürke hétköznapokat. Önálló vadászatra tenyésztették, ami megkövetelte, hogy kitartó, okos és vakmerő legyen.

hirdetés

Ez a kutya csupa tűz és temperamentum, rendkívül kitartó, szorgos kotorékeb, aki a hétköznapi életben is annyira aktív és magabiztos, mint a vadászatokon. Igazán szórakoztató egyéniség, aki családi kedvencnek is ideális.

Eredete

A történészek úgy vélik, hogy a welsh terrier az egyik legrégebbi fajtatiszta terrier. Mai formáját az 1700-as években nyerte el, de már 1450-ben is megemlékezett egy wales-i költő a „jó fekete-vörös terrier” jelleméről. A dokumentációk azt mutatják, hogy a fajta nagyon keveset változott a több száz évvel ezelőtt Wales magas hegyeiben és rejtett völgyeiben kifejlesztett, mindenes munkaterrierhez képest. A 19. század végén, amikor a fejlődő infrastruktúra megnyitotta Nagy-Britannia ezen részét az utazók előtt, a fajtát a világ minden tájáról megismerhették a vadászok és tenyésztők. Ők felismerték és csodálták a benne rejlő lehetőségeket. Némi zűrzavar keletkezett, amikor az Angol Kennel Klub elismerte a fajtát, mivel közös regisztrációja volt a mára már kihalt old english black and tan terrierrel.

A welsh terrier kotorékeb, vagyis olyan kutya, aki vad után megy a föld alá vagy az odúkba, kotorékokba, rókavárakba. A terriereket kopókkal használták, amelyek olyan helyre hajtották a zsákmányt, ahol a terrier sarokba szoríthatta és megragadhatta. Mivel általában fizikai harcba keveredtek olyan veszélyes állatokkal, mint a vidra és a borz, a terriereknek bátrabbaknak kellett lenniük, mint a többi vadászkutyának. A welsh terriernél a kis mérettel kombinált erő és bátorság volt a kívánatos. A fajta meglepően jó szimata is fontos tulajdonság volt, ami növelte munkaterrierként való értékét. Farkát régen kurtították, a legenda szerint egy férfi ökléhez viszonyítva csonkolták, így állítólag könnyebb volt az ebet kihúzni a róka vackából.

Első pillantásra a welsh terrier összetéveszthető egy airedale terrierrel, egy drótszőrű foxterrierrel vagy egy lakeland terrierrel. Érdekesség, hogy a szakértők szerint például az airedale terrierhez semmiköze sincs, hiába a nagy hasonlóság. A welsh terrier feje a testéhez képest erősebb, mint a foxterrieré vagy az airedale-é, mivel inkább téglalap, mint ék alakú. Gyorsaság helyett erőre és kitartásra tenyésztették, ami szélesebb, kompakt formát ad neki.

Fajtastandard

A welsh terrier egy élénk, vidám természetű kutya, aki ritkán félénk. Engedelmes fajta, vadászat közben pedig nem ismer félelmet. Koponyája lapos, állkapcsa nagy, erős. Arcorri része hosszú, orrtükre fekete. Szemei kicsik, mélyen ülők, sötét színűek. Tekintete kifejező, intelligens. Fülei V alakúak, kicsik, nem túl vékonyak, magasan tűzöttek és közvetlen a fej mellett viseltek. Nyaka mérsékelten hosszú és vastag. Lábai függőlegesek és izmosak, mancsai kicsik és kerekek. Háta rövid, ágyéka erős. Farka jól tűzött, nem túl magasan hordott, régen kurtították. Szőrzete kemény, sűrű és durva, a finom bunda nem kívánatos. Színe fekete-cser. Marmagassága nem haladhatja meg a 39 cm-t, testsúlya átlagosan 9-9,5 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

A terrierek közül gyakran a legkevésbé forrófejűnek írják le, de megvan benne az igazi terrierek vidámsága, tüze és bátorsága, a nagyobb munkakutyák józan eszével és méltóságával párosítva. A személyiségjegyek ezen elegye viszonylag könnyen képezhetővé teszi, és ideális családi kedvencnek is.

A dinamikus és erős welsh terrier barátságos és lendületes fajta. Elég önálló személyiség, de közben gazdájával is szívesen pihen a kanapén. Természetesen csak azután, hogy egy órát játszhatott és kedvére rohangálhatott. Rendkívül intelligens, ugatással jelez és gyorsan üldözőbe vesz mindent, ami nála kisebb. Lehet, hogy makacs és magabiztos, de vágyik arra, hogy gazdája kedvében járjon. Szocializációját korán el kell kezdeni, hogy ne legyen később harcias fajtársaival szemben. Jelzőkutyának kitűnő, azonnal ugat, ha valaki megközelíti otthonát.

Ideális környezet

A welsh terrier aktív fajta, és sok fizikális és mentális lefárasztásra van szüksége. Aktív, gyermekes családba kiválóan beilleszkedik, bár nyüzsgő természete egészen kicsi gyerekek számára túl sok lehet. Kisállatok mellé egyáltalán nem ajánlott, ugyanis rendkívül erős üldözési ösztöne. Éppen ezért pórázról csak zárt területen szabad elengedni. Muszáj lefoglalni éles eszét, különben destruktív viselkedésbe kezdhet, például ásásba, ami a terrierek egyik jellemző és közkedvelt tevékenysége. Képzése talán nem egyszerű egy kezdő gazdának, ilyenkor érdemes kutyaiskolába vinni. Azonban nem is túl nehéz, csak meg kell találni a számára megfelelő és izgalmas tréninget. Ugyanis a repetitív feladatokat hamar megunja.

Ápolás

A welsh terrier szép megjelenése magától jön, de azért fontos a rendszeres ápolás. Évente többször érdemes vele szakképzett kutyakozmetikushoz ellátogatni bundája karbantartására. A hetente végzett rendszeres kefélés a kozmetikai látogatások között jó állapotban tartja a fajta dupla szőrzetét.

Szükség szerint vágni kell a karmait, általában néhány hetente. Rendszeresen ellenőrizni kell a füleket, hogy nincs-e bennük szennyeződés, bőrpír vagy rossz szag, ami fertőzésre utalhat. Ha a fülek piszkosnak tűnnek, át kell törölni őket egy gyengéd, kutyák számára biztonságos fültisztító folyadékkal megnedvesített vattakoronggal. A szemek tisztaságára is mindig ügyelni kell. Fontos, hogy a kutyát már egészen fiatalon hozzászoktassák a rendszeres ápoláshoz, így felnőtt korára már nem lesz vele probléma.

Gyakori egészségügyi problémák

A welsh terrier nagyon egészséges fajta, de előfordulhatnak nála bizonyos genetikai egészségügyi problémák. Például zöldhályog, szürkehályog, szemszárazság és szemlencse luxáció alakulhat ki esetében. Pajzsmirigy alulműködés, patellaficam, valamint allergia is felléphet olykor a welsh terriernél.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

kistestű kutya kotorékeb közepes testű kutya welsh terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink