hirdetés

Így emelj fel szakszerűen egy kutyát

Hangai Lilla

2024. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbben valószínűleg nem gondolkodnak ezen túl sokat. Vagy olyan pici a kutya, hogy eszedbe sem jut eltöprengeni a technikán, csak ösztönből csinálod; vagy olyan nagy, hogy igen ritkán fordul elő, hogy ölbe kelljen kapnod négylábú társadat.

hirdetés

Ebben a cikkben méret szerint mutatjuk meg, hogyan kell szakszerűen felemelni egy kutyát.

Tanítsuk meg a gyerekeknek is, hogyan kell felemelni egy kutyát helyesen

Ehhez is elő kell készülni

Ha csak azért szeretnéd felemelni kis testű kutyádat, hogy megszeretgesd picit, valószínűleg tényleg nem kíván a dolog túl sok tervezést. Ugyanakkor ha lehet valamit igazán jól csinálni, miért ne próbálhatnánk meg? Ráadásul ha olyan szituációba kerülsz, ahol mondjuk egy autóba kell az ebet behelyezni, vagy bármilyen más járműre kell feltenni, a mozgólépcsőnél kell felemelni, vagy megsérült, és kézben kell haza vagy az orvoshoz vinned, akkor bizony főként szükséged lesz egy olyan fogás ismeretére, ami neked és a kutyádnak is biztonságot ad.

Előfordul azonban, hogy az eb akkora, hogy egyedül nem bírod el. Ilyen esetben inkább kérj segítséget, mint hogy bármelyikőtök is megsérüljön. Azt reméljük, hogy el sem kell mondanunk, hogy a kutyát megemelni a nyakörvénél és hámjánál szigorúan tilos! Nemcsak veszélyes, de könnyedén aláássa a kutya és közted kialakult bizalmi kapcsolatot egy ilyen váratlan és agresszív megmozdulás. Ez ugyanúgy igaz a tarkón lévő bőrredőnél, avagy a grabancnál, a végtagoknál és a faroknál való megragadásra is!

Számos biztonságos módszer létezik a kutya felvételére, olyan tényezőktől függően, mint a méret, a temperamentum és a helyzet. Lássuk hát, mivel dolgozhatunk!

Így kell felemelni egy kutyát: 3 módszer

A picurkák számára kifejlesztve

Az apró kiskutyákat szinte biztos, hogy többször emelgetik a gazdáik, és valószínűleg az alább is leírt módszerrel. Ha azonban eddig nem így tettél, javasoljuk, hogy térj át erre a metódusra. Használd a domináns karodat, hogy átfogd a kutyád mellkasát (semmiképpen se a mellső lábainál emeld meg!), majd határozottan, de óvatosan tartsd meg. Ebben a pozícióban az alkaroddal tartsd a kutya hátát a saját testedhez közel. Javasoljuk, hogy ne hagyd sokáig, hogy lógjon az állat alteste, ezért támaszd meg a másik kezeddel az eb alfelét, ha hosszabb ideig szeretnéd így tartani. Ez tökéletes módszer a 4-5 kg-os kutyák megtartásához.

A bordakosár-emelés

A bordakosár-emeléshez helyezd az egyik kezed a kutya bordakosara alá, közvetlenül a mellső lábak mögé. Ahhoz, hogy ezt a kezet biztosítsd, fogd át az elülső láb távoli oldalának könyökét. Majd helyezd a másik karodat a kutya teste fölé, közvetlenül a hátsó lábak mögé, a térdhajlat mögé csúsztatva. Ebben a pozícióban az egész kezed a bordakosár körül legyen. Tartsd a kutyát közel magadhoz, és szorosan támaszd meg a testét, magadhoz közel tartva.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A villás emelés

Ez egy remek módszer a közepes és nagy kutyák felemelésére, de azt nem ajánljuk, hogy hosszú időn keresztül így cipeld őket. Kifejezetten ideális az olyan ebek számára is mérettől függetlenül, amelyek hátfájással vagy sérüléssel küzdenek. Gerincsérülés vagy műtét után is bevethető a technika.

Emeld mindkét karodat oldalra, könyöknél hajlítva, tenyerekkel felfelé. Emeld meg úgy a kutyát, hogy mellső lábak előtt és a hátsó lábak mögött tartod. A cél az, hogy a kutya nyugodt maradjon, a háta egyenes legyen, és a súlya egyenletesen oszoljon el mindkét karodon. Mindig a térdből emeld, és ne hátból, így ugyanis elkerülheted, hogy meghúzd egy izmokat, vagy megsérüljön a gerinced.

Ismételjük: ha egyedül nem megy, kérj segítséget, és társaddal együtt, összehangolt mozdulatokkal emeljétek meg a kutyát. Főként, ha sérült állatról van szó! Ha rosszul fogod meg, vagy elejted, csak nagyobb bajt csinálsz!

Ha már említettük a mozgólépcsőt, akkor hadd hívjuk fel a figyelmedet egy nagyon hasznos és fontos cikkünkre. Innen megtudhatod, hogy kell ezen a szerkezeten szállítani a kutyákat biztonságosan.

biztonság kistestű kutya közepes testű kutya kutya felemelése kutyatartás nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!