hirdetés

A kutyád nem bírja az autóutakat? Így segíthetsz rajta

Molnár Enikő

2024. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Az utazási betegség nem csak az embereket érintheti, a kutyák életét is megnehezítheti. Szerencsére van néhány módszer, amivel enyhíthetjük kedvencünk rosszullétét.

hirdetés

Szép az idő, és sokan már alig várják, hogy nyári programokra vihessék kutyájukat. Bár mindenkit óva intünk attól, hogy a legnagyobb melegben vigye el sétálni vagy túrázni kedvencét, nyáron is akadnak olyan napok, amikor nincs túl meleg egy kiránduláshoz, nem beszélve a vizes programokról, például a strandolásról. Viszont ahhoz, hogy kutyánkat elvigyük ilyen helyekre kikapcsolódni, több mint valószínű, hogy autóban kell odáig elszállítanunk. Ez pedig sok kutyusnál problémába ütközhet; ám aggódni nem kell, nem kilátástalan a helyzet. Az alábbi módszer hatásos lehet az utazási betegség ellen.

Honnan tudhatod, hogy kedvenced utazási betegséggel küzd?

Az utazási betegség (kinetózis vagy angolul motion sickness) miatt az érintett eb rosszulléttel, kellemetlen közérzettel küzd utazás, legtöbbször autózás közben. Ezt a következő tünetek mutathatják:

  • nyüszítés és járkálás;
  • megnövekedett nyáltermelés;
  • letargia;
  • hányás;
  • az autóban/közlekedési eszközön való ürítés.

Az utazási betegségnek több oka lehet, kezdve az eb korától. A fiatal kutyáknál gyakran jelen van a probléma, mivel a belső fülük bizonyos területei, pontosabban azok, amelyek az egyensúlyérzéket segítik, még nem fejlődtek ki teljesen. Ezt általában kinövik az ebek.

A rosszullét gyakori okozója a stressz, amit vissza lehet vezetni ahhoz, hogy az eb nincs hozzászokva az autós utazásokhoz, vagy egy korábbi, kellemetlen élményhez köti. Egészségügyi problémák is okozhatnak utazási betegséget, például a közép- vagy belső fül gyulladása. Egy gyógyszer vagy valamilyen betegség mellékhatásaként is megjelenhet a mozgó járműben való rosszullét.

Fontos, hogy a szállítás módjához is hozzá legyenek szoktatva az ebek

Így segíthetsz a kutyádon

Ha az eb nem növi ki, az utazási betegség könnyedén megkeserítheti az ő és gazdája utazási élményét is. Szögezzük le, nem direkt csinálja, szegény éppen annyira, hacsak nem jobban áldozata a helyzetnek, mint a hányást és egyéb kellemetlenségeket takarító, zaklatott kutyát nyugtató gazdi. Viszont a rosszullét problémát jelent és megnehezíti az autós utazásokat, kirándulásokat, közös nyaralásokat, így tehát érdemes tenni ellene.

A legelőremutatóbb és hosszú távon a legeredményesebb módszer, ha fokozatosan hozzászoktatjuk az ebet az autós utazás körülményeihez. Való igaz, hogy ez nem egyik pillanatról a másikra fogja kifejteni a hatását. De mindenképpen megéri, mert így nemcsak a tünetet kezelhetjük, hanem a rosszullét okával foglalkozunk, ami gyakran az utazással járó stressz vagy szorongás.

A fokozatosság a kulcs. Az elején még lehet, hogy csak beülünk az autóba, és eltöltünk néhány nyugodt percet, közben jutalmazva az ebet. Ezután elindíthatjuk az autó motorját, de még ne menjünk sehová. Figyeljük, hogy ez milyen reakciót vált ki az ebből, és dicsérjük, ha jól bírja. Ha már ez is sok neki, akkor ne büntessük, egyszerűen lépjünk vissza egy lépést, és hagyjuk neki, hogy ismerkedjen az autóval. Haladjunk az ő tempójában. A fenti lépéseket naponta többször is megismételhetjük.

Lehet, hogy az elején leginkább ebből áll majd csak a szoktatás

Mozgó autóhoz való szoktatás

Ha már jól veszi az akadályt, akkor elindulhatunk az autóval, de még ne menjünk messzire. Utazzunk 5, majd 10, majd 20 percet, szépen lassan emelve az utazás hosszát. Ideális esetben mindennap szánjuk rá az éppen adott időintervallumot, és fokozatosan növeljük, amíg el nem érjük a 20-30 percet probléma nélkül. Ha már 30 percet jól bír az eb, akkor valószínűleg a hosszabb autóutak sem jelentenek neki problémát, de azért érdemes néha megállókat beiktatni. Ne feledjük dicsérni és jutalmazni kutyánkat a szuper teljesítményéért, mindenképpen megérdemli.

Ha már jól megy az utazás, akkor se szüneteltessük a következő szezonig a kocsikázást. Még ha nem is megyünk hosszú autóutakra, néha guruljunk el egy közeli kirándulóhelyhez kutyánkkal, hogy ne jöjjön ki a gyakorlatból.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

További tippek

Van néhány dolog, amivel csökkentheted az utazási betegség esélyét. Például, ha kutyád hajlamos a rosszullétre, akkor érdemes bőven (legalább egy-két órával) az utazás előtt enni adni neki. Friss vizet viszont mindenképpen biztosíts neki, akár utazás közben is. Ha van klíma az autóban, akkor itt az idő használatba venni, vagy legalább lehúzni az ablakokat annyira, hogy ne álljon az utastérben a levegő. A biztonság érzetét keltheti egy kellemes, nyugtató zene (bizony, a kutyáknak is van preferenciája), de néhány ismerős illatú tárgy is, mondjuk az eb takarója vagy kedvenc játéka.

Ne felejtsük el, hogy fő a biztonság! Ne hagyjuk bent felügyelet nélkül kedvencünket a kocsiban, és mindenképpen kössük be kutyánkat egy autós hám segítségével, vagy legyen a járműben egy, az eb méreteinek megfelelő, ideális esetben töréstesztelt kutyaszállító box. Ne felejtsük el ezekhez is hozzászoktatni, hogy amennyire lehet, stresszmentes legyen az utazás.

Ha minden kötél szakad, vagy ha pluszsegítség kell a szoktatási folyamathoz, mert annyira stresszeli az autó az ebet, akkor érdemes lehet egy állatorvos vagy egy tréner véleményét kérni.

Az utazási betegség nemrégiben szóba jött egy elragadó videóval kapcsolatban. Ebben a cikkünkben egy igazán kreatív megoldást talált a gazdi a kutyája rosszullétének enyhítésére.

autóhoz szoktatás hozzászoktatás rosszullét segítség utazási betegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!