hirdetés

Így válik kutyád a klímaváltozás áldozatává – mutatjuk, hogyan segíthetsz neki

Hangai Lilla

2024. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

A globális felmelegedés mindenkire hatással van. Éppen csak most vagyunk túl a húsvéti melegrekordon, ami újra elgondolkodtatott bennünket. A Föld minden élőlényére nyomást gyakorol ez a változás, amely alól a kedvencek sem kivételek.

hirdetés

Lássuk máris, hogy a tudomány mire jutott a globális felmelegedés és a kutyák összefüggésében!

A kutyák életének minden területére hatással van a globális felmelegedés

Egy 2023-ban készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja az állatok, köztük a háziállatok életminőségét. Edward Narayan és kollégái az értékeléshez azt a tudományosan megalapozott struktúrát használták, amelyen keresztül mérhető az állat jólléte. Angol nyelvterületen ennek a neve Five Domains, ami feltárja az állat mentális állapotát, és elismeri, hogy minden érintett fizikai aspektushoz tartozhat egy kísérő érzelem vagy szubjektív élmény is, amely szintén hatással lehet a jóllétre.

Ez azért hasznos, mert megerősíti azt az üzenetet, hogy a mentális élmények ugyanolyan fontosak, mint a fizikai erőnlét ahhoz, hogy az adott állat boldogulni tudjon. Ezen keresztül tehát felmérhető a táplálás, a környezet, a fizikai egészség, a viselkedés és az elmeállapot. Egyszerűen mondva tehát, a modell értékeli az állatok teljes fiziológiai és viselkedési válaszait a környezeti stresszorokra.

Míg az éghajlatváltozás állatokra gyakorolt hatásait korábban is tanulmányozták már, ez az első olyan, amely kifejezetten az állatjóllétre alkalmazza a modellt. A vizsgálat során kiderült, hogy mind az öt felsorolt területet károsítja a globális felmelegedés. Szerencsére azonban nincs teljesen megkötve a kezünk, a kutatók arra is találtak megoldást, hogyan enyhíthetünk ezeken a tényezőkön.

A megjelenő élősködőkre is kiemelt figyelmet kell fordítani

A legfontosabbak, amikre figyelned kell!

Minden eb szenved az egyre melegedő időjárástól, azonban a túlsúlyos, idős, hosszú és dús bundájú, valamint a rövid és nyomott orral rendelkezők sokkal nagyobb mértékben. A hőstressz hatására a négylábú testhőmérséklete megemelkedhet, ami akár hosszú távon hőgutához, később pedig az állat pusztulásához is vezethet. Ennek első jelei közé tartozik a túlzott zihálás és a szabálytalan mozgás.

A kutyatulajdonosok több mint 80%-a arról számolt be arról, hogy meleg időben kevésbé erőteljesen vagy rövidebb ideig mozog a kutyájával. Ez egy nagyon jó taktika, ugyanis segíthet abban, hogy a kutya nehogy túlmelegedjen. Ám azt ennek ellenére is szem előtt kell tartani, hogy az aktivitás túlzott lecsökkentése más egészségügyi problémákhoz vezethet. Hogy ezt a veszélyt is kiiktathasd, azt javasoljuk, hogy vagy a hajnali vagy az esti órákban járjatok mozogni, futni, sétálni. Természetesen betartva a szükséges védelmi intézkedéseket! Ilyen a póráz, a láthatósági mellény vagy adott esetben a világító nyakörv használata.

Amennyiben mindenképpen szükséges napközben valahová elindulnotok, mindig legyen nálad a kutya számára friss víz! Hogy miért nem tanácsos nyilvános itatóból felfrissíteni az ebet, arról itt írtunk. Valamint érdemes lehet a kutyák számára készült napvédővel is bekenni az ebet. Ők is pont ugyanolyan könnyen leégnek, mint mi, főleg a világos vagy rövid szőrű egyedek.
Nem győzzük elégszer mondani, hogy melegben, vagyis már 20 ̊C fölött sem szabad az állatot az autóban hagyni, a kocsi utastere ugyanis ilyenkor úgy viselkedik, mint egy üvegház. Ha szeretnéd pontosan tudni, hogyan zajlik le a folyamat a napon hagyott járműben, azt itt olvashatod el.

Mindig legyen nálad friss víz, ha elindultok valahová!

És utoljára, de nem utolsósorban, a globális felmelegedés hatására a kutyákat megtámadó, eddig ismeretlen parazitákkal, vagy az ismertek nagyobb hányadával is szembe kell néznünk! Kérünk szépen, hogy gondoskodj kedvenced élősködők elleni védelméről rendszeresen és körültekintően! Ha a kutya családtag, ő is megérdemli, hogy egészséges, jó minőségű életet éljen.

Amit még megtehetsz

A globális felmelegedés nemcsak a gazdával rendelkező ebekre van hatással, de a kóborokra, menhelyen élőkre is. Ha lehetőségeid engedik, mindenképpen gondolkodj el azon, milyen módon tudnád támogatni a menhelyeket. Ha bizonytalan vagy, hogy mit tudnának leginkább hasznosítani, arról ebben a cikkünkben írtunk. Ám abban az esetben is javasoljuk ennek átböngészését, ha úgy érzed, hogy tudod, mit érdemes adományozni. Igen meglepő dolgok is olvashatók benne.

Ide kattintva megtudhatod, milyen viselkedésbeli változásokat tapasztalhatsz a kutyádon a hőség hatására.

felelős állattartás globális felmelegedés klímaváltozás kutyának melege van meleg időjárás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!