hirdetés

Így adományozz, hogy valóban segítség legyen: van, amivel csak ártasz

Szénási Szimonetta

2024. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

Adakozni csak jólelkűen szabad, ám az sem mindegy, mivel igyekszel könnyebbé tenni egy állatmenhely életét. Pontokba szedtük, mikre van szükség, ahogy azt is, mit nem érdemes felajánlanod.

hirdetés

Egy nagyon fontos, és napi szintű kérdést taglalunk az alábbiakban, mégpedig a jótékonykodás mikéntjét. A segítségnyújtás eme formája nélkülözhetetlen a menhelyek számára, ám megesik, hogy a legjobb mögöttes szándék ellenére sem tudják használni a felajánlott holmikat. Szomorúbb az, amikor valaki a lomtalanítás alternatívájának gondolja az adományozást, így megszabadulva a koszos, törött, semmire nem való eszközöktől. Sőt, ennél nagyobb túlkapást is hallottunk Schneider Kingától, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivőjétől, aki látott már egy s mást a menhelyi munka során. Most elmondja, mi a megfelelő adomány egy menhely számára.

Elrettentő esetek

Mint az állatvédő elmondta, az egyik legmegdöbbentőbb eset két raklapnyi lejárt szavatosságú csokoládés – igen, a kutyák számára mérgező összetevőről van szó – puding volt, aminek megsemmisítéséről az állatotthonnak kellett gondoskodnia, nem kevés pénzért. Ugyanígy a feslett, koszos ruhaneműkkel sem tudnak mit kezdeni. Az ilyen jellegű „felajánlások” egyértelműen a lomtalanítás kategóriába esnek, és a tulajdonos nemhogy segített volna, csak feladatot és anyagi terhet rótt az adott szervezetre – hiszen nemcsak a Noénál, de más egyesületeknél is előfordul ilyesmi. Mint azt közösségi oldalukon megosztották, a közelmúltban épp a Miskolci Állatsegítő Alapítványhoz (MÁSA) érkezett egy halom szennyes fehérnemű. Ezeket a konkrét példákat okulásképp, továbbá indokként hoztuk, miért van szükség az alábbi listára.

Miután kellőképpen kiszörnyülködtük magunkat, térjünk át arra, miként is kell adományozni. Ahogy Schneider Kinga hangsúlyozza, az alapvetés az, hogy gondolkodj gazdiként: amire neked otthon szükséged van a kutyád vagy cicád mellett, az egy több száz állatot ellátó menhelyen többszörös mennyiségben kell.

Fontos, hogy a menhelyi állatok is minőségi ellátást kaphassanak

Amire folyamatosan szükség van

Ilyen mindig hasznos adományok a különféle fertőtlenítőszerek (felmosáshoz, kéz- és felületfertőtlenítéshez, mosogatáshoz), valamint az olyan tisztítószerek, amik egy háztartásban is nélkülözhetetlenek (a felmosószer, a szappan, a mosogató- és mosószer, stb.)

Ezeken túl a papírtörlőnek, a WC-papírnak, a gumikesztyűnek és a takarításhoz, valamint a kerti munkákhoz szükséges eszközöknek is nagy hasznát veszik a szervezetek. A felmosóvödrök, illetve felmosófejek és nyelek, a szivacsok, a törlőkendők, a lavórok, a partvisok, a szemetesedények, illetve zsákok állandó használatban vannak, ahogy a kennelek körüli munkálatokhoz szükséges kézi kerti szerszámok is, ahogy a talicska, a lapát, a seprű és a locsolókanna.

Legyen jó minőségű

 

Lényeges, hogy az adományba vitt holmik legyenek jó minőségűek, hiszen csak így lehet őket ténylegesen használni. A gyenge anyagú, egy használat után eltörő eszközökkel nem lehet dolgozni. Így ha ilyesmivel szeretnéd segíteni a menhelyi munkát, válassz minőségibbet.

A felsoroltakon kívül pokrócokat, törölközőket is mindig örömmel fogadnak a szervezetek, de csakis tisztán! A tollal töltött ágyneműk azonban nem megfelelőek: egyrészt, mert nem lehet fertőtleníteni őket, másrészt a kutyák gyakorta széttépik azokat.

Kérdezz és tájékozódj

Mint a szóvivő rámutatott, a legtöbb szervezet a közösségi oldalán, illetve a honlapján folyamatosan tájékoztat arról, mire van éppen szüksége. Ha nem találsz ilyen leírást, akkor érdemes telefonon vagy e-mailben felvenned a kapcsolatot az adott egyesülettel vagy alapítvánnyal.

Az olyan kiegészítők, mint a tálak, a nyakörv, a hám, valamint a póráz, továbbá a kutyafekhelyek és kutyaruhák esetében eltérő, hol mit tudnak használni.

Megtudtuk, hogy a Noénál például kizárólag fém edényből etetik az ebeket, amire jó okuk van: a mintegy 400 kutya ellátását nagyban megkönnyíti, ha megfelelő eszközök állnak a gondozók rendelkezésére. A fém edény nem törik, ellenben fertőtleníthető, tárolásnál pedig egymásba lehet őket tenni, így gyorsabb a kiosztás is. Az időfaktor pedig nagyon fontos, hiszen ahogy Schneider Kingától megtudtuk, a több száz jószágot tanácsos mihamarabb jóllakatni.

Amellett, hogy kevés a munkaerő – ami minden menhelyre jellemző –, az etetés mindig egyfajta felfokozott állapottal jár. Hogy elkerüljük az esetleges baleseteket, gyorsan kell dolgoznunk, amit megkönnyít, ha megfelelő eszközeink vannak

– magyarázta.

Hangsúlyozta, hogy a póráz, a hám és a nyakörv is jó adomány, ám csak akkor, ha azok valóban használhatók. Legyenek kellően erős anyagból, jól záródó csattal ellátva. A divatos kiegészítők helyett a három ponton rögzített biztonsági hám az, amivel valóban ki lehet vinni a kutyákat. A fojtónyakörv pedig szóba sem jöhet, hiszen használata fájdalmas lehet, és traumatizálhatja az ebet, így a Noénál egyáltalán nem alkalmazzák. Ezeken túl a tisztíthatóság is fontos szempont.

A jó minőségű póráz hasznos holmi

A kutyaruhákat is leginkább aukción, garázsvásáron tudják felajánlani, maguk nem adják rá védenceikre, vagy csak ritkán. Hasonlóképp a kutyaápolási holmikat, például a keféket, fésűket sem biztos, hogy használni fogják a menhelyeken. Ebben az esetben is érdemes előzetesen tájékozódni, örülnének-e ilyen jellegű eszközöknek.

A játékok esetében is jobb kérdezni, hiszen a plüssöket és a rágókákat is csak a kölyköknek tudják odaadni, a nagyobb jószágoknál balesetveszélyes lenne a kennelben hagyni.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ételt csak saját csomagolásban

Ételadományok esetében előfordul, hogy már felbontott tápot adnának a gazdák. Ezt érthető okokból csak abban az esetben tudják felhasználni a menhelyeken, ha azt légmentesen, a saját csomagolásában tárolták, amin jól olvasható a szavatossági idő. Máskülönben túl kockázatos lenne az állatok egészségére nézve.

Ugyanez a helyzet az állatgyógyszerekkel is: a becsomagolt tablettákat, kapszulákat hálásan fogadja a legtöbb szervezet, ám a felbontott krémek, szemcseppek már rizikót jelentenének. Mivel ezek megsemmisítése veszélyes hulladékként költséges feladat, így ezzel ne terheld az állatmentőket!

Az ételadományozás kapcsán az a kitétel érvényes, mint a használati tárgyaknál: többet ér a kevesebb, de jó minőségű, mint a nagy mennyiségű, de nem megfelelő összetételű eledel. Ebben a cikkünkben részleteztük, milyen problémákat okozhat, ha rossz minőségű táppal eteted kedvencedet – amelyek a menhelyi kutyák esetében ugyanúgy fennállnak!

adomány adományozás állatmenhely állatotthon kutyamenhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink