hirdetés

Ezért nézd meg mindig kutyád tápján a lejárati időt! A szalmonella tünetei és kezelése

László Enikő

2021. november 27

A szalmonellafertőzés veszélye nemcsak a nyers etetésnél, de a tápoknál is fennáll. Mire figyelj mindig és hogyan ismerheted fel, ha baj van?

hirdetés

Időről időre megjelennek olyan közlemények, melyekben egy adott, kutyáknak szánt terméket visszahívnak a gyártók, mert fennáll a szalmonella általi fertőzöttség veszélye. De nemcsak kész eledelekben, de a manapság rendkívül népszerű diéta alapelemeiben, a nyers húsokban vagy maradékokban is felbukkanhat. Ezért nagyon fontos, hogy mindig körültekintő légy az etetéskor.

Mindig nézd a lejárati időt!

Mi a szalmonella?

A szalmonellózis a szalmonellabaktérium által okozott rendkívül fertőző betegség. Rengeteg, több mint kétezer fajtája van, ezekből csupán néhány jelent veszélyt állatokra és emberekre. Az idősebb és a kölyökkutyák gyengébb immunrendszerük miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ha elkapják az emberre is átterjedhető fertőzést.

A NÉBIH oldalán részletes leírást találhatsz a szalmonelláról és az azzal kapcsolatos gyakori kérdésekről. Például arról, hogy hogyan kerül az ételbe ez a kórokozó:
„A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra) környezeti hőmérsékleten vagy langyos helyen (8-45 °C között) történő tárolás során megtörténik.” – írják.

A betegséget nem csupán nyers húsról, de lejárt (olykor kikukázott), nem megfelelően előállított tápokból, élelmiszerekből vagy akár ürülékből is szervezetébe juttathatja kutyád.

Mik a tünetei?

Félelem a nyers etetéstől

A nyers etetés elleni leggyakoribb indok, hogy a kutya szalmonellás lehet tőle. Egy ilyen étrend szerint táplált eb gyomra azonban savasabb, mint egy bolti táppal etetett kedvenccé. Ennek segítségével emészti meg könnyedén a nyers húst, a ragadozó vadállatokhoz hasonlóan. Emellett az immunrendszer is védi a kutyákat a fertőzéstől. Egyes ebek esetében megtalálható a szalmonella a szervezetükben, de semmilyen tünetet nem produkálnak. Azonban fontos, hogy ha a nyers etetést választod, csak megbízható helyről vásárolj, hogy elkerülhesd az esetleges fertőzést.

Fontos a lejárati idő

A szalmonella leggyakrabban a baromfik esetében fordul elő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig nézd meg kutyád eledelének lejárati idejét, főleg, ha az baromfit tartalmaz. Ilyenkor ne csak a tápokra gondolj, hanem a jutalomfalatokra, elfogyasztható rágócsontokra. Az is fontos, hogy a felbontott nedves eledelt mindig hűtőben és akkor sem túl hosszú ideig tárold.

Ne engedd, hogy felegyen valamit a földről!

Legyen szó ételről vagy ürülékről, semmiképp se engedd kedvencednek, hogy megegye az utcán. Az élelmiszerben akár méreg is lehet, de szalmonellával is megfertőződhet. A madárürülék is magas kockázati tényező.

Az alábbi videóban Arany Cynthia tréner megmutatja, hogyan taníthatod meg kedvencednek, hogy ne egyen fel semmit a földről:

Kezelés

Ha a kedvenceden a szalmonellafertőzés tüneteit véled felfedezni, keresd fel vele az állatorvost. Előfordulhat, hogy néhány nap alatt magától helyrejön, ilyenkor a diéta és a probiotikumok is sokat segíthetnek. Egyéb esetben az állatorvos által javasolt antibiotikumos kúra is viszonylag hamar megszünteti a problémát, ha az még nincs előrehaladott állapotban. Ellenkező esetben további gyógyszeres kezelésekre, vérátömlesztésre is szükség lehet. Emellett nagyon fontos a folyadékpótlás, hiszen a kutyák dehidratálódhatnak a betegség következtében.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya betegségei kutya etetése kutya szalmonella kutyatáp nyers etetés szalmonella

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink