hirdetés

Az egyrétegű kutyabunda jellemzői és ápolása: erre is kell figyelmet fordítani!

Hangai Lilla

2024. április 4 - Képek: Az Én Kutyám

Az egyrétegű szőrzet általában sima, testhez simuló. A kétrétegű szőrzettel ellentétben csak fedőszőrzetből áll, a finom, gyapjúszerű aljszőrzet ebben az esetben hiányzik.

hirdetés

A következőkben az egyrétegű szőrzet további jellemzőit és a szakszerű ápolás ismérveit vesszük sorra. Ígérjük, nem lesz bonyolult!

A pointerek is egyrétegű, rövid szőrzet birtokosai /Fotó: Az Én Kutyám

Az egyrétegű szőrzet jellemzői

Az egyrétegű bundával rendelkező kutyák szőre minden esetben a testre simul, ugyanis nincs alatta aljszőrzet, ami miatt elállhatna a testtől. Tapintásra sima és fényes, de nem feltétlenül puha. Gondolj csak például a rövid szőrű magyar vizsla szőrére, amely főleg a háti részen igen kemény, erőteljes is tud lenni. Ugyanakkor egy egészséges eb esetén sosem sprőd vagy drótszerű.

Bár a fajták, amelyek ilyen típusú bundával rendelkeznek, sokkal megengedőbbek az ápolás terén, és vedlésük sem olyan látványos, attól még őket sem szabad elhanyagolni. A rendszeres fürdetés – főleg akkor, ha sokat van kint az eb –, és a rendszeres kefélés náluk is elengedhetetlen. Sőt, az sem probléma, ha időnként ezt szakemberre, vagyis kutyakozmetikusra bízzuk. Ez főleg igaz azon fajták esetén, akiknek ugyan egyrétegű a szőrzetük, de az hosszú, mint például az afgán agáré.

Afgán agár /Fotó: Az Én Kutyám

Az egyrétegű szőrzetet viselő kutyákról

Mivel a kutyák esetében az aljszőrzet az, ami tulajdonképpen igazán melegen tartja az ebet, ezért ezek a négylábúak fázósabbak lehetnek. A hidegebb időjárásban elkelhet rájuk a meleg kabát, polárpulóver, vagy csapadékos időben az esőkabát. Gondolj erre úgy, hogy ha te fázol, akkor valószínűleg rövid szőrű társad is fázik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden rövid szőrű kutya rendelkezik egyrétegű szőrzettel. Ilyen például a mopsz is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a kutyák ne fázhatnának. Gazdakánt te ismered a kutyádat, el tudod dönteni, hogy szüksége van-e egy pluszrétegre, ha sétálni, kirándulni indultok. De az általános válasz az, hogy valószínűleg szükség lesz rá.

Miniatűr bullterrier kölyök /Fotó: Az Én Kutyám

Az egyrétegű szőrzet ápolása

Ahogy azt már említettük, ezek a kutyák kevesebbet vedlenek, így kevesebb ápolásra, segítségre is van szükségük. Hacsak kedvencednek egészségügyi okokból nincs szüksége az átlagosnál több fürdetésre, ezeket az ebeket akkor érdemes megmosdatni, amikor piszkosak lettek, vagy belefeküdtek valamibe, és a bukéjuk lett átható. Ezt kizárólag a kutyák számára kifejlesztett samponnal tedd, ami után kondicionáló használata is hasznos lehet. Miután megvagytok, töröld szárazra az ebet, hidegebb időben pedig segíts rá hajszárítóval is. (Vigyázz, ne tartsd túl közel, nehogy megégesd vagy kellemetlenséget okozz számára a túl forró levegővel!)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Annak ellenére, hogy kevesebbet vedlenek, mi azt javasoljuk, hogy hetente egyszer keféld át a szőrét az ebnek. Ez nemcsak rásegít kicsit a vedlés folyamatára, de a kettőtök kapcsolatát is erősítheti, hiszen közös tevékenységről van szó. Amennyiben a kutyád szőre egyrétegű, de hosszú vagy félhosszú, akár napi fésülésre is szükség lehet, amit nem szabad elbliccelni, ha azt akarjuk, hogy az állat komfortosan érezze magát. (A nemezesedett, gubancos szőrzet bőrirritációt, rosszabb esetben bőrfertőzéseket okozhat, arról nem is beszélve, hogy fájdalmas is.)

Ha bizonytalan vagy, bízd a bunda ápolását egy szőrszobrászra, azaz kutyakozmetikusra. Lenyűgöző hivbatás az övék /Fotó: Az Én Kutyám

Az egyrétegű szőrzetet abban az esetben, ha rövid, tilos levágni vagy borotválni, különben egy életre tönkre is teheted kedvenced kültakaróját. Ez csak akkor lehet indokolt, ha az állatorvos egy egészségügyi probléma vagy műtét miatt ezt javasolja. Továbbá érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy ezek az ebek könnyebben leéghetnek, így szükség lehet a kutyák számára készült napvédő krémre még akkor is, ha elkerülitek azokat az órákat, amikor az UV-sugárzás a legmagasabb. (A termék egy újabb felesleges pénznyelőnek tűnhet, ám ha belegondolsz abba, hogy nekünk erőteljesebb napvédelemre van szükségünk a pusztító UV-sugárzás miatt, akkor nem olyan hihetetlen, hogy a kutyáknak is.)

Amennyiben kutyád ápolásával kapcsolatban bizonytalan vagy, javasoljuk, hogy keress fel egy szakembert!

Ebben a cikkünkben a kétrétegű bunda jellemzőiről és ápolásáról tudhatsz meg információkat.

egyrétegű szőrzet kutyaruha napvédő krém kutyáknak rövid szőrű kutya szőr nyírása szőrápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink