hirdetés

A kutyádnak szőre van vagy haja? Ezeket nem tudtad eddig kedvenced bundájáról

Hangai Lilla

2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyaszőr és kutyaszőr között is óriási különbségek vannak, pontosan ugyanúgy, ahogy az emberek haja is változatos sűrűségben, textúrában és kezelhetőségben található meg. Ahhoz, hogy hatékonyan tudd ápolni kedvenced bundáját, érdemes tudnod, hogy mivel is állsz szemben pontosan.

hirdetés

Így nemcsak időt és energiát spórolhatsz meg, de négylábú barátod ékessége is legszebb pompájában ragyoghat. Akár erős és drótos mint a kefe, akár olyan finom és selymes, mint az emberi haj, a szőr a kutya ékessége lehet, ha megfelelően ápolják.

Szőr vagy haj?

A sejtek szintjén minden kutya bunda, legyen az szőr vagy haj, keratinból épül fel. A gyakorlatban azonban óriási a különbség. Ez a bizonyos különbség a szőrzet növekedésében rejlik. Néhány szőrzet genetikailag úgy van programozva, hogy előre meghatározott hosszúságúra nőjön. Ez annyit jelent, hogy amikor a szőrszál elérte az adott hosszúságot, megáll a növekedésben. Más szőrzet típusok meghatározatlan hosszúságúra nőnek, ami azt jelenti, hogy addig nőnek, amíg le nem vágják vagy töredezés hatására meg nem rövidül.

Azok az ebek, akiknek szőrzete van, olyan bundát növesztenek, amely adott hosszúságúra nő, majd megáll. Azok a négylábúak, akiknek a szőre inkább a hajhoz hasonlít, hosszú éveken keresztül is képesek lennének háborítatlanul növeszteni bundájukat.

Aljszőrzet kontra fedőszőrzet

Azokat az ebeket, akik egyaránt birtokában vannak finomabb, gyapjúszerű aljszőrzetnek és fedőszőrzetnek is, dupla szőrzetű kutyáknak hívják. A legtöbb kutya kétrétegű bundával van felszerelve, amelyek szerkezetükben teljesen eltérőek.

A külső, vagyis a fedőszőrzetet alkotó szőrszálak három rétegből állnak: kutikula, kéreg és velő. Az aljszőrzet ezzel szemben csak kutikulából és kéregből áll. Jellemző rá, hogy évszakonként kihullik. A külső szőrszálak ezzel szemben nagyon lassan nőnek; lehetnek olyan időszakok is, amelyek során egyáltalán nem.

A fedőszőrzetnek három növekedési ciklusa van: anagén, katagén és telogén. Az anagén fázis a növekedési időszak, a katagén fázisban a szőrszálak növekedése leáll, és a szőrtüsző összezsugorodik,  a telogén a nyugalmi fázis; itt a szőr a tüszőben marad, bár a gyökér leválik. Ezt követően kihullik.

Másképp kell nyírni a két típust?

A szakértők azt tanácsolják, hogy a szőr típusú bundát ne borotváljuk vagy vágjuk le, ehelyett inkább alaposan keféljük meg, amivel a felesleges már kihullott vagy kihullani készülő szálakat eltávolíthatjuk. Ennek az az oka, hogy az ilyen típusú szőrzet nagyon hosszú ideig a telogén fázisban marad. Tehát ha leborotváljuk vagy lenyírjuk a fedőszőrzetet, nem marad, ami megvédené a selymes aljszőrzetet.

A szőr és a haj más ápolást igényel

Sokszor előfordul az is, hogy a trauma hatására nem nő rendesen vissza a fedőszőrzet, aminek eredményeképpen az aljszőrzet nagyon besűrűsödik és mattá válik. Ezt nemcsak ápolni sokkal nehezebb, de sérülékenyebbé válik a bunda és esztétikailag sem a legbíztatóbb. Ezzel szemben a hajszerű szőrzetet lehet is és kell is gyakran vágni.

Az ápolásuk is különböző?

A szőrme típusú bundák speciális ápolás igényelnek. Az ilyen kutyusok jellemzően több szőrszállal rendelkeznek. Ráadásul ahogy az előbb is említettük, az ilyen bunda gyakrabban cserélődik, aminek következtében sokkal több ásványi anyagra van szüksége. Figyelni kell arra, hogy a kutyus a táplálékán keresztül megkapjon minden szükséges tápanyagot, a fürdetésnél és az ápolásnál pedig olyan készítményeket használjunk, amelyek ápolják a bundát és a bőrt is.

A vedlési időszak alatt, ami egy évben kétszer fordul elő az ilyen fajtáknál, nagyon oda kell figyelni, hogy rendszeresen és alaposan keféljük át őket. Így elkerülhetjük, hogy az aljszőrzet bennragadjon és nemezessé váljon.

A kutya bundáját ápolni kell akár rövid, akár hosszú

A hajszerű szőr szintén igényel extra védelmet, csak éppen más okból. Hosszú hónapokig, akár évekig is a kutyán maradnak – akárcsak a haj a fejünkön – így fokozott védelemre van szükségük, hogy egészségesek maradjanak. Hidratálni kell ezeket a szálakat is külsőleg és belsőleg is.

Mely kutyák büszkélkednek szőrzettel és melyek hajzattal?

Reméljük, megbocsájtod nekünk ezt a kihagyhatatlan szóviccet.

Valószínűleg az első „hajas” kutya, aki mindenkinek eszébe jut, az az uszkár. De ebbe a kategóriába tartozik például a máltai selyemkutya, a havannai pincs, a yorkshire terrier és még büszkeségünk, a puli is. A „szőrös” kutyák csoportját erősíti például a labrador, a golden retriever, a border collie vagy a francia bulldog is.

A megfelelő ápolást nemcsak az határozza meg, hogy a kutya bundája inkább haj vagy szőr, hanem az is, hogy milyen a textúrája és a hossza. Ha bizonytalan vagy, javasoljuk, hogy keress fel egy megbízható kutyakozmetikust, aki nagyon sokat tud segíteni az otthoni ápolásban is.

a kutyának haja vagy szőre van border collie bunda dupla rétegű szőrzet francia bulldog golden retiriever havannai pincs hosszúszőrű kutya kutya ápolása kutyaszőr labrador retriever máltai selyemkutya puli szőr ápolás szőrzet uszkár yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink