hirdetés

Kettős szőrzet a kutyáknál: te tudod, hogyan kell ápolni?

Hangai Lilla

2024. március 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kétrétegű szőrzettel rendelkező kutyafajták bundája nem meglepő módon két rétegből áll. A külső, erősebb, durvább, hosszabb fedőréteg egy puha, tömött aljszőrzetet takar, mely gyapjas hatást kelthet. Mind a két réteg gyakorlati célokat szolgál: a fedőszőrök távol tartják a vizet és a szennyeződéseket, az aljszőrzet pedig szigetel a hidegben és a melegben is.

hirdetés

A fedőszőrök és az aljszőrök szerkezete és funkciója eltérő. A fedőszálakat a kutyák kevésbé vedlik le, ezzel szemben az aljszőrzet gyakrabban hullik, különösen intenzíven az évszakok változásával. Az aljszőrzet mennyisége valószínűleg több, mint a fedőszőrzeté, adott esetben ez igen bolyhos megjelenést kölcsönözhet a kutyának. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan viselkedik a kettős szőrzet a kutyák esetében, hogyan kell ápolni, és mely fajták rendelkeznek a különböző változataival.

Tüneményes berni pásztorkutya az idei FeHoVán /Fotó: Az Én Kutyám

A kettős szőrzet a kutyák esetében többféle is lehet

Jennifer Bishop-Jenkins okleveles kutyakozmetikus mester szerint négy különböző típusú dupla szőrzet létezik: a rövid, a közepes, a hosszú és háromrétegű. Ennek a felismerése az otthoni ápolásnál nagyon fontos.

Rövid

A rövid dupla szőrzettel rendelkezik például a labrador retriever, vagy corgik is; mind a cardigan, mind a pembroke. A sűrű külső szőrzet megvédi ezeket a fajtákat a hideg időjárástól és az esőtől, amiknek ki vannak téve munka közben. Ez a típusú bunda nem igényel nyírást, azonban hetente legalább egyszer át kell fésülni, hogy ezzel is segítsük a vedelés folyamatát.

Közepes

A közepes hosszúságú dupla szőrzettel megáldott kutyák közé tartozik például a border collie vagy az ausztrál juhászkutya. Ezt is érdemes hetente egyszer átfésülni, hogy elkerüljük a nemezesedést, és segítsük a vedlést. A fajtaszabvány vagy az egyéni preferencia alapján ezeknek a kutyáknak a gazdái dönthetnek úgy, hogy a lábakon megrövidítik a bundát.

A border collie-nak is dupla szőrzete van

Hosszú

Az olyan munkakutyák, mint az újfundlandi vagy a berni pásztorkutya szintén vízálló fedőszőrzettel és rendkívül dús aljszőrzettel rendelkeznek. Ezeknél az ebeknél több igazításra és nyírásra lehet szükség a mellkason, a fül körül, a lábakon vagy a farkukon. Érdemes minimum hetente egyszer átfésülni őket is, de sose bocsátkozzunk otthoni vagdosásba vagy borotválásba, hiszen a szőr nem fog visszanőni – emeli ki a szakember.

Háromrétegű

Háromrétegű bundája van például a pomerániainak és a szamojédnek. Ez a típus kifejezetten az északi éghajlaton honos fajtákra jellemző; természetesen az extrém hideg miatt van szükségük egy plusz réteg olajos aljszőrzetre. Az ápolás legjobb módja az esetükben, hogy miután megfürdettük az ebet és kikeféltük a szőrét, egy nagy teljesítményű szárítóval fújjuk ki a hulló szálakat. Javasoljuk, hogy ha ilyen kutyád van, rendszeresen vidd el kutyakozmetikushoz! Az otthoni ápolás időigényes, de biztonságos és hatékony módja, ha soronként választod le a szőrt alulról felfelé haladva és úgy fésülöd ki a rétegeket. A szárítás alkalmával kerülni kell, hogy közvetlenül a bőrig szárítsuk a bundát.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Borotválni vagy nem borotválni?

A jó idő már itt jár a kertek alatt; ahogy igazán melegre fordul az időjárás, sok gazdában felmerül, hogy megszabadítsa-e kedvencét a sűrű, meleg szőrzetétől. Jennifer Bishop-Jenkins szerint amennyiben rendszeresen és körültekintően ápoljuk a kedvencet, ne szabaduljunk meg a dupla szőrzettől!

A borotválás eltávolítja az aljszőrzetet és a fedőszőrzetet is. Mivel ezek nem azonos ütemben nőnek, az aljszőrzet jobb szó híján túlburjánzhat. „A borotválás ráadásul nem hűti le a kutyákat, mert a hűtőrendszerük eltér a miénktől. Az ebek a talppárnáikon keresztül izzadnak, és lihegve hűtik le magukat” – magyarázza Teri Becker DiMarino, a Kaliforniai Szakmai Állatkozmetikai Szövetség elnöke az AKC-nek. Három esetben lehet jó megoldás ehhez folyamodni: ha a négylábún műtétet hajtanak végre, ha annyira elhanyagolt már a szőrzete, hogy képtelenség kikefélni azt, vagy ha bőrbetegsége van.

Szőrszobrász akcióban az idei FeHoVán /Kép: Az Én Kutyám

Az aljszőrzetet eltávolítva megszabadulhatunk a kutya természetes hűtési rendszerétől, ami miatt így az állat könnyebben túlmelegedhet, valamint jobban ki lesz téve a káros UV-sugárzásnak, ami okozhat bőrrákot is a kedvencnél. Sőt, egyéb bőrgyógyászati problémák is megjelenhetnek, úgy mint a száraz, hámló bőr vagy a benőtt szőrszálak. A borotvált test ezek mellett sebezhetőbbé teszi a kutyát az olyan parazitákkal szemben is, mint a kullancs vagy a bolha.

Ha az összegubancolódott területet otthon szeretnéd kezelni, a kutyakozmetikus mester azt javasolja, hogy vigyél fel vastagon az előzetesen megnedvesített területre kutyák számára forgalmazott, biztonságos ápoló balzsamot. Ezt masszírozd a bundába és hagyd hatni ha lehet, egy órán át is, majd mosd ki kutyasamponnal. Ezt követően fújd át nagy teljesítményű szárítóval, ami szintén segíthet meglazítani a szálakat. Ha tudod, fésüld át a területet, majd zárásként használj balzsamot.

Ide kattintva megtudhatod, hogy mely ebek bundáját jellemezzük hajként, itt pedig arról olvashatsz, hogy a nagy melegben mivel hűtheted kedvencedet.

bunda dupla rétegű szőrzet hulló szőrzet kettős szőrzet kutya bundája kutyakozmetikus szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink