hirdetés

Haj, bunda, gyapjú: te tudod, mi a különbség?

Hangai Lilla

2024. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran beszélünk arról, hogy mi a különbség a dupla vagy szimpla bundával rendelkező ebek között, vagy éppen arról, hogy mely fajták szőrzetének növekedési ritmusa és vedlése hasonlít inkább a hajhoz, mint a szőrhöz. Ma érdekességképpen egy kicsit tágabb értelemben vizsgáljuk meg, hogy mi a különbség a szőr, a haj és a gyapjú között.

hirdetés

Lássuk hát, hogy mi a különbség és a hasonlóság a kutya szőrzete, az ember haja, a sün tüskéje és a birka gyapja között.

A macska vibrisszái is egyedi szőrszálak

Az emberi szőrzet nagyon érdekes módon tér el az állatok szőrétől

Kamal Khidas, a Kanadai Természettudományi Múzeum gerincesgyűjteményének kurátora elmondta a Live Science-nek, hogy az emlősök esetében háromféle szőrtípust különböztetünk meg. Léteznek vibrisszák, úgynevezett tapintási receptorok, mint a macska bajusza, amit a környezet érzékelésére használnak. Vannak védőszőrszálak, melyek értelemszerűen védelemül szolgálnak, az aljszőrzet célja pedig a szigetelés, vagyis az állat melegen tartása. Ezeknek a szőrtípusoknak a hossza, vastagsága és sűrűsége hozzájárul ahhoz a hihetetlen sokféleséghez, amelyet az emlősök szőrös bundáiban láthatunk.

A bunda, vagyis a szőrzet alapegysége a szőrszál, amely keratinból épül fel, akárcsak a köröm és a karom. Amit bundának hívunk, az általában rövid szőrzetet takar, amely egy adott hosszúságúra nő. Míg a gyapjú egyfajta aljszőrzet, amely puha, vékony szálú rugalmas szőr, és nem áll meg a növekedésben.

Megdöbbentő adat lehet egy laikus számára, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által 2004-ben kiadott elemzés szerint az emberi szőr kevésbé differenciált, mint a többi emlős szőrszála, és rendelkezik a védőszőrzet és az aljszőrzet jellemzőivel is. De ahhoz, hogy megértsük a szőr jellemzőit, vissza kell utaznunk az időben körülbelül 310–330 millió évvel ezelőttig. Ekkor kezdett ugyanis a szőrzethez hasonló dolog kialakulni.

Grönlandi szánhúzók

A pikkelyes kezdetek

Az emlős ősöknél felbukkanó szőr első típusa valószínűleg pikkelyek módosulata lehetett. Ennek a szőrzetnek a kialakulására a szakértők elgondolása szerint azért lehetett igény, mert a kifejlődő fajnak a hüllőkkel ellentétben fent kellett tartania a folyamatos magas testhőmérsékletét. Ehhez pedig szüksége volt valamire, ami segítségére van a hőszabályozásban. Végül olyan sikere volt a bundának, hogy a mai napig is az emlősök legfontosabb segítsége a belső hő szabályozásában, a külső körülményektől függetlenül.

Különösen hideg környezetben a szárazföldi emlősök mind a bundájukra támaszkodnak a túlélés érdekében, és nincs ez másként a kutyáknál sem. Gondolj csak a sarki ebekre. Ennél talán még lenyűgözőbb, hogy a félig vízben élő emlősök, mint például a fókák és a vidrák, szintén vastag szőrrel rendelkeznek; olyannyira, hogy a tengeri vidra bőrén 1 cm²-en akár 1 millió szőrszálat is megszámolhatunk. Ez több, mint bármely más emlős esetében. Érdekesség, hogy azoknak az állatoknak, melyeknek gyorsabb az anyagcseréje, és termetre kisebbek, a testhőmérsékletük drasztikusabban ingadozik, ezért nagyobb mértékben kell támaszkodniuk a szőrös szigetelésükre.

A sün tüskéi tulajdonképpen módosult szőrszálak

A kutya szőrzete több mint egy csinos kiegészítő

Az emlősök bundája azonban a szigetelésen kívül számos célt szolgálhat. Egyes fajoknál a fedőszőrök rendkívül speciális védőszerkezetekké fejlődtek; ilyenek például a sündisznó tüskéi, vagy a páncélosok kemény lemezei. És ha ez még nem lenne elég, a szőrzet elrejthet, de akár felhasználható a szexuális szelekcióhoz, vagy figyelmeztetésül szolgálhat a ragadozók számára. Azok a rágcsálók, akiknek a bőrén vagy a szőrén mérgező anyagok vannak, általában feketék és fehérek, ami így éjszaka is jól látható a ragadozók számára.

Tekintettel arra, hogy az emlősök milyen elképesztő módon támaszkodnak a bundájuk nyújtotta előnyökre, nem is csoda, hogy olyan keményen dolgoznak azért, hogy kifogástalan állapotban tartsák. Véd a hidegtől, a parazitáktól, és adott esetben a ragadozóktól is. Ráadásul akadályozhat a szaporodásban is, hiszen a fénytelen, matt, zilált szőrzet jelzi, hogy az állat nem egészséges.

Reméljük, hogy érdekesnek találtad ezt a rendhagyó cikket, ám bevalljuk, voltak vele hátsó szándékaink. A leírtakból is láthatod, hogy kedvenced bundájának rendezetten és tisztán tartása több szempontból is rendkívül fontos. Ebben a cikkünkben elolvashatod az egyrétegű szőrzet jellemzőit és ápolásának módját. Itt tárgyaljuk a kétrétegű szőrzetet, itt pedig a zsinóros bunda kerül terítékre. Ha pedig kedvencednek olyan szőrzete van, ami a hajhoz hasonlóan nő és hullik, arról itt tudhatsz meg többet.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

bunda dupla szőrzet egyrétegű szőrzet kutya bundája szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink