hirdetés

Jót teszünk, ha melegben levágjuk a kutya bundáját?

Szénási Szimonetta

2024. április 13 - Képek: Az Én Kutyám

Ahogy közeledik a nyár, sokan vágatják rövidre a hosszú szőrű kutya bundáját. Vajon ez segít, hogy ne legyen melege kedvencünknek?

hirdetés
A napokban már ízelítőt kaptunk a nyári melegből, így időszerű a kérdés, miként tudod hűteni négylábúdat a forróság idején. Néhány gazdi már ilyenkor elkezdi kurtítani a kutya bundáját. Vannak biztonságos és hatásos módszerek, ám rengeteg a téves elgondolás ezen a téren, amelyeknek komoly egészségügyi kockázata is lehet. Soroljuk a hibás elgondolásokat, és hasznos tanácsokat is adunk a kánikulára, miként lesz valóban hatékony a hűtés a kutya számára.
A nagy melegek idején, ehhez az angol vérebhez hasonlóan, a legtöbb jószág pihenéssel tölti a napot / Fotók: Az Én Kutyám

Ne borotváld le!

Kezdjük az egyik legnagyobb tévhittel, mégpedig a kutya szőrének leborotválásával. Abszolút logikusnak tűnhet, hogy a vastag, tömött bunda túl meleg a nyári hónapokban, így attól megszabadítva csak könnyítesz az állaton. Ám ez korántsem ilyen egyszerű! Sőt, van, hogy épp ellentétes hatást érsz el vele.
Ahhoz, hogy megértsük a bunda funkcióját, először röviden tekintsük át a különféle szőrzettípusokat! Ahogy a témát korábban részletesen körüljártuk, léteznek kettős szőrzetű fajták. Esetükben az alsó szőrréteg szigetelésként funkcionál; télen fűt, nyáron hűt. A vedlés idején ugyanis épp annyit hullajtanak el ebből a rétegből, hogy a megmaradt szőrzet kellőképpen szellőzzön, és úgy tartsa bent a levegőt, hogy az optimális testhőt biztosítson. Ezzel máris megmagyaráztuk, miért káros, ha leborotválod ezt a természet adta hőszabályozó kiegészítőt. A külső szőrzetből már kevesebbet vedlenek a kutyák; ennek funkciója a védelem a külső behatások ellen, mint a napsugárzás vagy a rovarcsípések.
Kettős szőrzettel rendelkező fajta többek között a golden retriever, a border collie, a labrador retriever, a német juhászkutya, a szibériai husky vagy az angol springer spániel.
A huskyk is kettős szőrzettel rendelkeznek, amely télen fűt, nyáron hűt

A borotválás növeli a bőrrák és a hőguta kockázatát

A fenti magyarázatot erősíti meg dr. Jerry Klein, az American Kennel Club vezető állatorvosa is, aki rámutat, hogy a kettős szőrzetű kutyák borotválása, de akár a bunda túl rövidre nyírása megszünteti a védelmet és a hőszigetelést, ezzel megnövelve a hőguta, valamint a napsugárzás következtében kialakuló bőrrák kockázatát. Ezenfelül a szőrtüszők is sérülhetnek, valamint a vágás visszafordíthatatlan zavart okozhat a szőrnövekedésben. Magyarán kedvencednek már sosem lesz olyan bundája, mint azelőtt. Hogy miért? A borotválást követően gyorsabban növő aljszőrzet kiszoríthatja a külső szőrzetet, így az eb bundája elveszti eredeti funkcióját, foltos lehet, sőt, a színe is megváltozhat.
Fontos tisztában lenned azzal is, hogy a kutyák velünk ellentétben nem izzadással, hanem lihegéssel szabályozzák a hőmérsékletüket. A pontosság kedvéért: nekik is vannak a mieinkhez hasonló izzadságmirigyeik, csak a mancspárnáikon, amelyek nagy melegben aktiválódnak. Ezeken felül értágulással is tudják szabályozni a testhőjüket. Főként a fülükön, az arcukon tágulnak ki a vérerek, ezzel is hűtve magukat.
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az egyrétegű bunda ápolása

Az egy szőrréteggel rendelkező kutyák, például a dalmaták, a bokszerek, az agarak, az uszkárok, a máltai selyemkutyák eltérő ápolást igényelnek. Esetükben időről időre szükség lehet szakszerű nyírásra, ám ezt jobb szakemberre bízni. Egy képzett kozmetikus tudja, miként és meddig szabad visszavágni a bundát. Máskülönben esetükben is fennáll a hőgutára való nagyobb hajlam vagy a leégés kockázata.
Emiatt az állatorvos azt javasolja, hogy legalább 3 centiméter szőr maradjon a kutya testén, védelem gyanánt.
A boxerek egyrétegű bundája más ápolást igényel

Így hűtsd hatékonyan kedvencedet

A vázoltakból világos, hogy a szőrzet lenyírása egyáltalán nem járul hozzá az eb komfortjához és hűtéséhez. Ehelyett az alábbi módszerekkel segíthetsz négylábú társadnak átvészelni a meleg hónapokat:
  • Rendszeresen fésüld át kedvenced bundáját, ezzel segítve az elhalt szőrszálak eltávolítását. Így a bunda jobban fog szellőzni.
  • Fajtájától függően fürdesd rendszeresen a kutyát. Nyáron az is kellemes számára, ha bevizezed. A hűs (de nem hideg, pláne jeges!) víz segít a lehűlésben.
  • Az ujjak közül szakszerűen eltávolított szőr segít a hatékonyabb hőleadásban.
  • Mindig legyen friss, hűs vize az ebnek.
  • A nap hűvösebb szakában menjetek sétálni – nyaranta ez a kora reggeli, valamint a késő délutáni-esti időszakot jelenti –, és olyan helyszínt válasszatok, ahol van árnyék. Sétáltatáskor is legyen nálad víz mindkettőtök számára. A tempó pedig legyen kényelmes, és ha kell, álljatok meg pihenni.
Reméljük, azt már mondanunk sem kell, hogy zárt autóban egyetlen percre sem szabad magára hagyni sem embert, sem állatot! Kevesen vannak tisztában vele, de halálos hőgutát már 20 fokban is kaphat a kutya. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért, és arra is kitérünk, mely fajták vannak nagyobb veszélyben.
bőrrák bunda dupla szőrzet hőguta hűtés napsugárzás nyár nyári veszélyek rák szőr nyírása szőrzet vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink