hirdetés

Meglepő dolog történt egy daganatos kutya kezelése során: a kemoterápia teljesen megváltoztatta a színét

Szénási Szimonetta

2022. november 22 - Képek: Szombathelyi Állatkórház

Tappancsnál súlyos, nyirokcsomó eredetű daganatokat találtak az orvosok, akik kemoterápiát javasoltak. A kezelés azonban egy igen meglepő mellékhatással járt.

hirdetés

Szerencsére ma már a kutyák esetében is gyógyíthatók olyan súlyos betegségek, mint a rák. A kemoterápia a négylábúak számára is lehetőséget biztosít a hosszabb életre vagy akár a teljes gyógyulásra. Tappancsnál is eredményesnek bizonyult a kezelés, ám egy nem várt mellékhatás miatt a kezdetben szürke kiskutya bebarnult.

Tappancs a kezelések kezdetén./Fotó: Szombathelyi Állatkórház

Sokáig nem tudták, mi baja

Tappancs mögött hosszú út van a betegségét és annak kezelését illetően. Gazdái 2021 novemberében vitték el a Szombathelyi Állatkórházba. Korábban már több orvosnál is jártak kedvencükkel, ám senki sem tudta kiderítenie, mi baja a kutyusnak.

Szerencsére a szombathelyi doktorok sikerrel jártak, de a vizsgálatok eredménye lesújtó volt: a citológia kimutatta, hogy a Tappancs hasüregében levő elváltozások egy igen súlyos nyirokcsomó eredetű daganat következményei.

Tappancs a kemoterápia hatására barna színű lett./Fotó: Szombathelyi Állatkórház

Szerető gazdái mindent megtettek érte

A kis beteg gazdái mindent megtettek volna szeretett társukért, így vállalták a kemoterápiát. Tappancsnak kezdetben hetente, majd kétheti rendszereséggel kellett járnia a kezelésre.

Mint a kórház beszámolójában írják, a kutyák szerencsére jól viselik a kemoterápiát, és esetükben nem jelentkeznek azok a kellemetlen mellékhatások, amik az emberek gyógykezelése során tapasztalhatók.

Fél év eredményei

Hat hónappal később Tappancs teljesen tünetmentes volt, hála a gyógyszereknek, ám azok egy nem várt mellékhatásaként jócskán megváltozott a külleme. A kezdetben szürke színű jószág bundája a féléves kezelés alatt besötétedett, s végül teljesen barnán köszönt el gyógyítóitól – akiket jócskán meglepett az eset.

A megváltozott külső ellenére a kis eb okos szeme elárulja, kivel is van dolgunk./Fotó: Fotó: Szombathelyi Állatkórház

Ahogy a kórház által megosztott előtte-utána képeken is látszik, olyan, mintha két különböző ebről készültek volna a fotók. Ám Tappancs okosan csillogó szeme elárulja, hogy bizony ugyanarról a kedves, és most már egészséges négylábúról van szó, akinek orvosai hosszú, panaszmentes életet kívántak búcsúzóul.

állatorvos bunda daganat daganatos beteg daganatos kutya kemoterápia kutya bundája kutya nyirokcsomó kutya rákos nyirokcsomórák rák szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!