hirdetés

Meglepő dolog történt egy daganatos kutya kezelése során: a kemoterápia teljesen megváltoztatta a színét

Szénási Szimonetta, 2022. november 22 - Képek: Szombathelyi Állatkórház

Tappancsnál súlyos, nyirokcsomó eredetű daganatokat találtak az orvosok, akik kemoterápiát javasoltak. A kezelés azonban egy igen meglepő mellékhatással járt.

hirdetés

Szerencsére ma már a kutyák esetében is gyógyíthatók olyan súlyos betegségek, mint a rák. A kemoterápia a négylábúak számára is lehetőséget biztosít a hosszabb életre vagy akár a teljes gyógyulásra. Tappancsnál is eredményesnek bizonyult a kezelés, ám egy nem várt mellékhatás miatt a kezdetben szürke kiskutya bebarnult.

Tappancs a kezelések kezdetén./Fotó: Szombathelyi Állatkórház

Sokáig nem tudták, mi baja

Tappancs mögött hosszú út van a betegségét és annak kezelését illetően. Gazdái 2021 novemberében vitték el a Szombathelyi Állatkórházba. Korábban már több orvosnál is jártak kedvencükkel, ám senki sem tudta kiderítenie, mi baja a kutyusnak.

Szerencsére a szombathelyi doktorok sikerrel jártak, de a vizsgálatok eredménye lesújtó volt: a citológia kimutatta, hogy a Tappancs hasüregében levő elváltozások egy igen súlyos nyirokcsomó eredetű daganat következményei.

Tappancs a kemoterápia hatására barna színű lett./Fotó: Szombathelyi Állatkórház

Szerető gazdái mindent megtettek érte

A kis beteg gazdái mindent megtettek volna szeretett társukért, így vállalták a kemoterápiát. Tappancsnak kezdetben hetente, majd kétheti rendszereséggel kellett járnia a kezelésre.

Mint a kórház beszámolójában írják, a kutyák szerencsére jól viselik a kemoterápiát, és esetükben nem jelentkeznek azok a kellemetlen mellékhatások, amik az emberek gyógykezelése során tapasztalhatók.

Fél év eredményei

Hat hónappal később Tappancs teljesen tünetmentes volt, hála a gyógyszereknek, ám azok egy nem várt mellékhatásaként jócskán megváltozott a külleme. A kezdetben szürke színű jószág bundája a féléves kezelés alatt besötétedett, s végül teljesen barnán köszönt el gyógyítóitól – akiket jócskán meglepett az eset.

A megváltozott külső ellenére a kis eb okos szeme elárulja, kivel is van dolgunk./Fotó: Fotó: Szombathelyi Állatkórház

Ahogy a kórház által megosztott előtte-utána képeken is látszik, olyan, mintha két különböző ebről készültek volna a fotók. Ám Tappancs okosan csillogó szeme elárulja, hogy bizony ugyanarról a kedves, és most már egészséges négylábúról van szó, akinek orvosai hosszú, panaszmentes életet kívántak búcsúzóul.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon