hirdetés

Nyirokcsomó-duzzanat kutyáknál: parazita és autoimmun betegség is állhat a háttérben

Buzgó Csilla

2021. szeptember 28

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ha az eb nyirokcsomói megnagyobbodnak, de minél hamarabb vidd orvoshoz, ha ezt a tünetet tapasztalod rajta!

hirdetés

A nyirokcsomók a kutya immunrendszerének fontos részei, fő feladatuk a fertőzések és a betegségek, köztük a daganatos megbetegedések elleni védelem. A test számos pontján jelen vannak, köztük a nyaki, ágyéki és mellkasi részen is. Ezek a változó méretű mirigyek nagyszámú limfocitát, azaz nyiroksejtet tartalmaznak, melyek kiszűrik a kórokozókat, például a baktériumokat és a vírusokat. A nyirokrendszer egyéb anyagokat is szállít a test minden részébe: sejteket, fehérjéket, tápanyagokat, illetve salakanyagokat.

Mitől duzzadhatnak meg a nyirokcsomók?

Ha a szervezet egy bizonyos pontján fertőzés vagy gyulladás alakul ki, a legközelebb elhelyezkedő nyirokmirigyek a fehérvérsejtek fokozott munkájának köszönhetően megnagyobbodnak. Ezt a reakciót az alábbi tényezők válthatják ki:

Ilyenkor az eb egyéb, az adott betegségre jellemző tüneteket is produkál, a nyirokcsomók nyomásra érzékenyek. Mivel ezek a mirigyek a szervezet több pontján is megtalálhatóak, duzzadt állapotban akadályozhatnak olyan hétköznapi tevékenységeket, mint az evés, a légzés, a vizelet- vagy székletürítés, illetve a járás.

Limfóma, azaz nyirokrák kutyáknál

A nyirokcsomók fájdalommentes megnagyobbodását daganatos megbetegedés, azaz limfóma, vagy más néven limfoszarkóma okozhatja. Ilyenkor a nyirokrendszer jótékony sejtjei, a limfociták rákos sejtekként kezdenek viselkedni, nem halnak el a normál életciklusuk végén, hanem irányíthatatlanul, kóros mértékben osztódni kezdenek. Nemcsak a nyirokmirigyekben hozhatnak létre csomókat, hanem a gyomorban, a májban és az agyban is. A betegség gyakran támadja meg egy időben a test különböző részeit.

Többféle limfóma létezik, eltérő panaszokkal. A daganat elhelyezkedésétől függően az alábbi tünetek léphetnek fel:

  • hányás, hasmenés
  • étvágytalanság, fogyás
  • légszomj
  • gyenge szívhang
  • viszkető, piros dudorok és/vagy kiütések a nyálkahártyán és a bőrön

A limfóma kezelése kutyáknál

Ha a citológiai mintavétel, a vér- és vizeletvizsgálat, valamint a képalkotó eljárások által bebizonyosodik, hogy az eb szervezetében kialakult a limfóma, az állatorvos általában kemoterápiát, vagy egyes esetekben sugárkezelést javasol. Jó hír, hogy a kutyák nem szenvednek annyira a kemoterápia mellékhatásaitól, mint az emberek. Például legtöbbjük nem veszíti el a bundáját, és csak egyes esetekben fordul elő enyhe rosszullét, hányás vagy hasmenés, illetve levertség.

Kiegészítő kezelésként immunerősítő, a védekezőrendszer funkcionalitását visszaállító, gyógyhatású étrend-kiegészítőket is adhat a gazdi beteg kutyusának. Ezek káros mellékhatások nélkül tanítják újra helyesen és hatékonyan működni az immunrendszert, hogy az felismerje a kóros sejtburjánzásokat, és elpusztítsa őket. A kiegészítők mellett természetesen szükség lesz a megfelelő étrend-, illetve életmódbeli változtatásokra is, melyek segítik az ebet a regenerálódásban.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya betegségei kutya daganat kutya limfóma kutya nyirokcsomó duzzanat kutya nyirokcsomó gyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink