hirdetés

Furcsa duzzanatok és sántikáló járás? Csontdaganat állhat a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. február 5

A csontrák a kutyák talán leggyakoribb daganattípusa. Jelentős százalékban a középkorú vagy éppen idősebb állatoknál jelentkezik, ugyanakkor előfordulhat 2-3 éves ebek esetében is. Az esetek jelentős többségében nagytestű kutyáknál alakul ki, és azon belül is leginkább kanokra jellemző.

hirdetés

Maga a csontrák általában a csont felszínén jelentkezik, és onnan befelé terjeszkedik a csont belseje irányába. Az, hogy ezt pontosan mi idézi elő az állatok esetében, egyelőre még nem ismert.

A csontrák tünetei

A csontrák tüneteit a leggyakrabban ott lehet érzékelni, ahol jelentkezett a daganat. Általában ez a végtagokat, bokát, esetleg a térd környékét érinti, de súlyosabb esetekben jelentkezhet a bordáknál, illetve az orrüregben is. A tünetek mindig attól függően változnak, hogy hol helyezkedik el a tumor. Az adott területen előfordulhat csontnagyobbodás, duzzanat, jelentkezhet ízületi fájdalom, sántítás, de abban az esetben, ha olyan specifikus területen van, mint az orrüreg, akkor tüsszögés, orrvérzés illetve nehézlégzés is kísérheti.

Csontrák kezelése kutyáknál

A kezelés számos tényezőtől függ. Befolyásolhatja az, hogy milyen mélyen helyezkedik el a daganat, illetve elérte-e már a csontvelőt. A legtöbb esetben a leghatékonyabb módszer a daganat műtéti eltávolítása. Sajnos sok esetben előfordul, hogy az érintett végtagot amputálni kell. A műtéti beavatkozás sikere attól függ, hogy a kutya szervezete képes-e felvenni a harcot az esetleges áttétekkel, illetve a kiújulással szemben. Sajnálatos módon a daganat eltávolítása az esetek nagy százalékában nem jelent végleges megoldást, éppen ezért szükség lehet további kemoterápiás kezelésekre, illetve sugárkezelésre is.

Érdemes az immunrendszerre figyelni

Az élettartam meghosszabbítását segítik különféle kezelések és terápiák – bár mellékhatásként gyengíthetik a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben – , de legfőképp az immunrendszer megfelelő működésére van szükség. Jó esetben képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel szemben, de időnként szükség lehet úgynevezett immunmoduláló terápiára is az erősödés érdekében.

(Képek: Getty Images Hungary)

beteg a kutya betegség tünetei csontdaganat csontrák halálos beteg immunerősítő kutya daganat tumor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!