hirdetés

Csonthártyagyulladás kutyáknál: ezért vigyázz, ha nagyon gyorsan nő a kölyök!

Ferenczi Deborah

2022. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

A panosteitis, vagy ismertebb nevén csonthártyagyulladás a láb csontjainak vagy külső felületének fájdalmas gyulladása. Sok esetben szokták növekedési fájdalomnak is nevezni. A panosteitis egyszerre több csontban is előfordulhat, ez hosszútávon sántaságot is okozhat, és képes a terjedésre.

hirdetés

A panosteitis olyan állapot, amely a fiatal, de nagyon gyorsan növekvő kutyákat érinti. Kifejezetten hajlamosak rá bizonyos nagyobb testű ebek.

Mely kutyák érintettek és mikor?

5 és 14 hónapos kor között jelenik meg a betegség, de az első tünetek már 2- 18 hónapos kölyöknél is előfordulhatnak. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben kétéves kor után a kór spontán megszűnik. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kanok gyakrabban érintettek, mint a szukák. Kialakulása leginkább jellemző az olyan nagytestű kutyákra, mint például a németjuhász, a golden retriever, a labrador retriever, a rottweiler, de a basset hound is hajlamos erre a problémára.

Miért alakulhat ki csonthártyagyulladás?

A fájdalmat a csonton belül megnövekedett nyomás és a fájdalomreceptorok stimulálása okozza. A panosteitis kiváltó oka ismeretlen, de a genetika szerepet játszik: a német juhászkutyák különösen hajlamosak a betegségre. Kiváltó ok lehet még a stressz, fertőzés, esetleg emésztőrendszeri zavarok, illetve a nem megfelelő táplálás is.

Mik a betegség tünetei?

A tipikus tünet lehet egy vagy több láb hirtelen, megmagyarázhatatlan, fájdalmas sántasága. A leggyakrabban az elülső lábban megtalálható csontok érintettek. Ritkább esetben a combcsontban és a sípcsontban is előfordulhat. Az érintett terület érintése fájdalmas. Egyéb tünetek is megfigyelhetőek, mint például láz, étvágytalanság, letargia vagy fogyás. A panosteitis általában ciklikus jellegű, a tünetek súlyosbodásának periódusai után az esetek jelentős százalékában javuló időszakok következnek. A fájdalom gyakran lábról lábra terjed. A sántaság minden tünete néhány naptól számítva maximum néhány hétig tarthat, ezek körülbelül egy hónapon belül el is múlnak.

Hogyan diagnosztizálják?

Állatorvosnak szükséges megvizsgálnia a kutyád, ha csonthártyagyulladás gyanúja merül fel. A diagnózist röntgenfelvételek igazolják, amelyek általában az érintett csontok sűrűségének jellegzetes növekedését mutatják. A változás mértéke nem feltétlenül korrelál a sántaság súlyosságával. Egyes esetekben a bizonyítékok a sántaság kezdete után akár tíz napig sem jelennek meg, ilyenkor a 2 héttel később ismételt röntgenfelvételek igazolják a diagnózist. Az állapot megszűnése után a csontsűrűség normalizálódik, és a csont normálisnak tűnik a röntgenfelvételeken. A kezelés általában állatorvos által felírt fájdalomcsillapítókkal történik. Ezenfelül kerülni kell a csontok túlzott terhelését, így a mozgást minimalizálni szükséges. Továbbá az ízületvédők, és a kollagéntartalmú táplálékkiegészítők hasznosak lehetnek, sőt akár megelőzéses jelleggel is ajánlott lehet a fogyasztásuk.

Mi a prognózis?

A panosteitis olyan betegség, ami végül elmúlik, mire a kutya eléri a 18-24 hónapos kort. A sántaság egy-egy ,,epizódja” nem tarthat tovább 3 hétnél. Ha kedvenced ennél tovább húzza a lábát, akkor valószínű, hogy más csontbetegség is érinti. Amennyiben nem múlik el, vagy súlyosbodik a helyzet, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

beteg a kutya betegség tünetei csontdaganat csonthártyagyulladás kutya csont betegségei sántít a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink