hirdetés

Sántikál a kutya? Sérülés, idegen test vagy ízületi probléma is okozhatja

Buzgó Csilla

2021. augusztus 31

Nem szabad félvállról venni ezt a panaszt, mert bár nem mindig jelez súlyos problémát, sokszor nem tudhatod pontosan, mi áll a háttérben.

hirdetés

A pontos diagnózis felállításához először is el kell különíteni a hirtelen jelentkező és a fokozatosan beálló, esetleg egyre rosszabbodó sántaságot. Míg előbbi krónikus vagy degeneratív elváltozásokat sejtet, például artritiszt vagy diszpláziát, utóbbit jellemzően sérülés okozza.

A sántítást tehát azért is kell komolyan venni, és amint lehet, orvoshoz fordulni vele, mert számos rendellenesség esetében annál valószínűbb a gyógyulás, vagy legalább a súlyosbodás megakadályozása, minél hamarabb kezelni kezdik.

A sántaság kiváltó okai és kezelése ebeknél

Mancssérülés

Hiába a viszonylag strapabíró talppárnák, néha a kutyusok is járhatnak szerencsétlenül, és léphetnek üvegszilánkba, darázsba, éles kavicsba, tüskés növényi részbe, vagy bármilyen sérülés okozására alkalmas objektumba. Hirtelen megállás, sárban, jégen vagy síkos talajon való megcsúszás, a karom leszakadása, illetve túl hideg vagy forró talajon való kényszerű járás is kiválthatja a hirtelen sántítást kedvencednél.

Így segíts a kutyuson: nem irritáló fertőtlenítő oldattal érdemes ilyenkor lekezelni a kutyust, majd meglátogatni vele az állatorvost. Fagyási sérülés esetén langyos vízzel vagy meleg törölközővel melegítsd fel a végtagot, egyéb károsodást követően pedig általában jót tesz a jegelés, amíg odaértek a rendelőbe.

A lábat ért trauma

Ide tartozik a húzódás, a szalagszakadás, a törés, a ficam, és az ízületi károsodás is. Ilyenkor jellemző tünet, hogy az eb képtelen ráterhelni az adott végtagra, fájdalmasan nyüszít, ha mégis megpróbálja, vagy rákényszerül.

Így segíts a kutyuson: óvatosan, a sérült lábat kímélve szállítsd az ebet orvoshoz! Érdemes jó előre odatelefonálni a rendelőbe, hogy már fel legyenek készülve az érkezésetekre.

Ha sportoló kutyáról van szó, az orvos utasításait betartva természetesen meg kell adni neki azt a pihenőidőt, mely szükséges ahhoz, hogy a lába teljesen helyrejöjjön, és az újraterhelésnek is csak fokozatosan szabad nekikezdeni.

Csontbetegségek

A gyorsan növő, nagytestű kutyáknál általában fiatal korban jelentkező hipertrófiás csontdisztrófia (csont-anyagcsereforgalmi betegség) vagy panosztitisz (csontgyulladás) fájdalmassá teheti a járást. Emellett hasonló kellemetlenségek jelentkeznek oszteoszarkóma (rosszindulatú csontdaganat) esetén is.

Így segíts a kutyuson: a komolyabb betegségek diagnosztizálásában csak az állatorvos tud segíteni. Ő a megfelelő képalkotó eljárások és egyéb szükséges vizsgálatok által meghatározza a sántaság pontos kiváltó okát, és felállítja az ebnek megfelelő kezelési tervet.

Ízületi probléma

Az oszteoartritisz, azaz degeneratív ízületi gyulladás, a csípő- és könyökdiszplázia, a patellaficam, az ínszalagok betegségei, a porckorongsérv, a porcelhalás, illetve a Lyme-kór ízületeket érintő tünetei okozhatnak sántaságot az ebnél. Ilyen esetekben jellemző, hogy nem csak az adott végtagra biccent az állat, egész testtartása, mozgása szokatlan lehet.

Így segíts kutyusodon: a kullancsok és más vérszívók által terjesztett Lyme-kór ellen a megelőzés a legjobb fegyver. Az ízületi rendellenességek kezelési módját illetően az orvos tud majd bővebb tájékoztatást nyújtani. Jó hír, hogy ezek igen sok esetben táplálékkiegészítőkkel, fizioterápiával és életmódbeli reformokkal szinten tarthatóak, esetleg teljesen helyre is hozhatók.

A kifejezetten porc- és ízületvédelemre fejlesztett táplálékkiegészítők már kölyökkorban is adhatók a kutyáknak, alkalmazásukkal hozzájárulnak a felnőtt- és időskori porckárosodások megelőzéséhez, az egészséges ízületi működés támogatásához, az inak, a szalagok, az ízületi tok, a kötőszövet és az ízületi nedv regenerációjának elősegítéséhez. Különösen javasolt helyreállító ízületi műtétek előtt és után a regenerációs folyamatok felgyorsítására. Használatuk biztonságos, mellékhatása még nagyobb dózisokban sem ismert, együtt alkalmazható bármilyen gyulladáscsökkentő kezeléssel. Ízületgyulladás és bármilyen típusú degeneratív porcelváltozás esetén alkalmazható. Elérhető tabletta vagy oldat formájában is.

(Képek: Getty Images Hungary)

ízületi gyulladás kutya daganat kutya ízületi gyulladás jelei kutya ízületi gyulladása kutya sántítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink