hirdetés

Ismerd fel a fagyási sérülést: árulkodó jel a duzzadt mancs és az elszíneződött bőr

Buzgó Csilla

2020. december 4

A téli hidegben szabadon kószáló kutya súlyos fagyási veszélynek van kitéve. Fontos, hogy pontosan tudd, mi a teendő, különben a meglévőnél is nagyobb kárt tehetsz az állatban, hiába vezérel a segítő szándék.

hirdetés

Egy kutya normál testhőmérséklete 37,8 és 39,4 Celsius fok közé esik. Bár legtöbbjük megfelelő vastagságú kültakaróval rendelkezik ahhoz, hogy ez az érték ebben a tartományban maradjon, sajnálatos balesetek mindig előfordulhatnak.

A fagyási sérülés a szervezet védekező mechanizmusának köszönhetően jön létre. A test felszínének közelében az erek összehúzódnak, egyre kevesebb vért engednek keringeni az adott területen, hogy az a belső szervek köré gyűljön, és melegen tartsa őket. Extrém esetben ezen testrészek vérellátása teljesen megszűnik, ekkor indul meg a szövetelhalás.

Hogyan jelentkezhet a fagyási sérülés a kutyánál?

A fagypont, azaz 0 fok alatti hőmérséklet még a nagytestű, stramm ebek szervezetét is kikezdi, ha túl hosszú ideig kényszerülnek elviselni azt. Náluk leginkább a végtagok, az orr, a farok és a fülek érintettek. Léteznek olyan egészségügyi eltérések, melyek hajlamossá teszik a kutyát a fagyási sérülésre, ilyenek a keringési rendellenességekkel járó betegségek (diabétesz, szívproblémák), vagy a legyengült immunrendszer. Kölykök és idős állatok szintén könnyebben esnek a hideg áldozatául.

A magas páratartalom, az erős szél és a kutyát ért nedvesség mértéke is erőteljesen befolyásolhatja a fagyás mértékét és sebességét.

A fagyási sérülés tünetei kutyáknál

Ezek a típusú szövetkárosodások azért is veszélyesek, mert nem biztos, hogy azonnal láthatóak az elváltozások, főleg a hosszú szőrű kutyusok testén. Előfordul, hogy csak napokkal később lesz feltűnő a fagyási sérülés, bár mivel legtöbbször fájdalmat okoz, az eb akaratlanul is jelezni fogja, hogy valami nincs rendben.

Elszíneződött bőr: a kültakaró kékes-szürkés, később, ahogy felmelegszik, vöröses színt vesz fel, és meg is duzzad. Amennyiben a szövetek elhaltak, sötétkék, majd fekete bőrfelszín lehet szembetűnő. A sötét orr kivilágosodik, apró jégkristályok szegélyezik az orrlyukat. Ha nem kezelik, az elhalt rész elkezd gennyesedni, kellemetlen szagot áraszt, majd magától le is válhat.

Fájdalom, merevség: a bőr érzékeny, hideg, nem rugalmas, repedezésre hajlamos. Az elfagyott farok hegye érintésre nem reagál. Helyenként fekélyesedés és hólyagosodás jelentkezhet.

A fagyási sérülés kezelése

Fontos, hogy ne azonnal meleg vízzel, vagy forró hajszárítóval kíséreld meg az állat felmelegítését, mert ez sokkolhatja a szöveteket. Nyilván veled is előfordult már, hogy a zimankóból hazaérve kezed még a langyos vizet is forrónak érezte, ebben az esetben is ugyanez történik a kutyával.

Csak akkor kezdd meg az érintett testfelület felmelegítését, ha a hőmérsékletet tartani is tudod, mert az újrafagyás még inkább kárt tesz az egyszer már túlságosan kihűlt testrészben.

Soha ne dörzsöld, masszírozd a sérülésgyanús testtájakat, mert ez tovább roncsolhatja a már amúgy is károsodott bőrt! Ha megoldható, előre felmelegített törölközőkbe burkolva melegítsd át a kutyust! Langyos vizet folyathatsz az érintett bőrfelületekre, amennyiben az eb már szobahőmérsékleten tartózkodik. Szintén jó ötlet ilyenkor meleg vizes ruhába bugyolálni a fagyott testtájat.

Hiába szívszorító a fájdalmas arckifejezés, ne próbáld meg kedvenced panaszait enyhíteni embereknek való fájdalomcsillapítóval, mert ez komoly mérgezéshez vezethet! Még ha csak kis területet is érintett a fagyás, amint lehet, mutasd meg azt az állatorvosnak, hogy szakszerűen elláthassa a sérülést, és megakadályozza a szövődmények kialakulását!

Így előzheted meg a fagyást kutyádnál

Evidensnek tűnhet, de ha előre látod, hogy az eb hosszú ideig tartózkodik majd a farkasordító hidegben, például túrázni mentek vagy tudod, hogy kint kell hagynod a bolt előtt, öltöztesd fel! Egy jó téli kutyacipő és egy meleg kabát mindig jól jön a kegyetlen időjárási viszonyok közepette.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya fagyási sérülés kutya mancs fájdalom téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink