hirdetés

A téli mínuszok egyik legnagyobb veszélye: bele is halhat a kutya

Szénási Szimonetta

2023. december 12 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Beköszöntött az igazi tél, ami nagy körültekintést igényel az állattartók részéről. Az egyik legnagyobb hiba, ha az alábbira nem figyelsz!

hirdetés

Hóval-faggyal örvendeztetett meg minket a december, ami az elmúlt évek enyhe teleire visszatekintve igazi ajándék. Ám amellett, hogy a behavazott táj igen szép, rengeteg plusz feladatot ad a gazdák számára is. A hideg idő már ősztől eleve nagyobb odafigyelést igényel, ám a hóban és a nulla felé közelítő, pláne fagypont alá kúszó hőmérsékletben számos veszélynek van kitéve a kutya. A havas séták leggyakoribb rizikóiról írtunk már, ezúttal pedig a kint tartott jószágok védelmében szólunk. A téli időjárás egyik legfenyegetőbb veszélye rájuk nézve a befagyott itatótál.

Folyamatosan ellenőrizni kell!

A kinti kutyák esetében ugyanis az egyik legfontosabb teendők közé tartozik a tálkáik ellenőrzése. Ha befagy az ivóvize, és azt nem veszed észre, az akár kiszáradáshoz is vezethet. Pláne, ha nincs hó, csak kopogós mínuszok!

Ugyanígy az állat élelme is jéggé dermedhet, főleg, ha konzervet vagy nagyobb nedvességtartalmú élelmet kap. Azt pedig nem tudja elfogyasztani, így hiába adtál neki enni, éhezni fog.

A folyadékpótlásról minden évszakban gondoskodni kell!

Tehát reggel az első teendőd legyen, hogy megnézed, van-e mit innia kedvencednek, és ezt ismételd meg napközben többször is, időjárástól függő rendszerességgel! A legjobb, ha olyan helyre teszed a tányérjait, ahol a lehető leginkább megóvod a gyors megfagyástól (például a nyitva hagyott fészerben). Bizonyos hőmérséklet alatt már azt is meg kell fontolnod, hogy beköltöztesd az ebet.

Mikortól van túl hideg kint?

Arról, hogy mi a hőhatár a kutyák esetében, ebben a cikkben írtunk dr. Vada Edina állatorvost kérdezve. A doktornő hangsúlyozta, hogy mindig több tényező függvénye, mikortól van túl hideg a kutyának. Függ az életkorától, a fajtájától, az egészségi állapotától, valamint a bundája hosszától is.

Kistestű ebeknél például száraz időben 4 fok már kockázatos lehet, -4 már mindenképp az, -7 fokban pedig már az életük is veszélybe kerül. Nagyobb méretű ebeknél ezek a határok némiképp kitolódnak. Ezen felül az is számít, van-e, illetve milyen halmazállapotú a csapadék.

Egy biztos: a víz 0 fok alatt megfagy, így erre mindenképp ügyelned kell! Ha a munkád vagy a napi teendőid hosszabb időre elszólítanak otthonról, akkor is legyen, aki figyel a kutyára és annak szükségleteire!

Arról, hogy milyen a jól téliesített kutyaház, illetve hogy miért tilos azt pokróccal kibélelni, itt írtunk, ötleteket adva a tökéletes téli szállás megvalósításához. Akkor is olvasd el, ha már téliesítetted kedvenced lakhelyét, hátha még biztonságosabbá tudod tenni tanácsaink által!

fagy itató kinti kutya kiszáradás tél téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink