hirdetés

Életveszélyes helyzetből mentettek kutyát a tűzoltók Makón

Gerhát Petra

2023. december 6 - Képek: Getty Images Hungary; Az én kutyám

Vízelvezető csatornába szorult cane corsót mentettek a tűzoltók Makón. A lakossági bejelentést követően azonnal cselekedtek.

hirdetés

A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap délelőtt érkezett hozzájuk jelzés egy bajba jutott állattal kapcsolatban, s ők azonnal útnak indultak. A tűzoltók a helyszínen egy igen nagytestű kutyát találtak, hasonlóan nagy bajban: egy cane corso esett bele a vízelvezető csatornába.

Képeink illusztrációk.

A járókelők vették észre

 Az eb segítség  nélkül nem tudott kiszabadulni. Segélykérő vonyítására figyeltek fel az arra sétálók. A furcsa helyre keveredett négylábú azonban hozzáférhetetlen helyen volt, a járókelők nem tudták, miként is nyúlhatnának az állathoz, így először a Makói kutyák-macskák Facebook csoportban kértek segítséget, majd a a helyi Katasztrófavédelemhez fordultak.

A kutyus a hírek szerint egy napja szökött meg otthonából, s hiába keresték a gazdái. Azt nem tudni, mikor csúszott a vízelvezető csatornába, de nagy szerencséje volt, ha az éjszakai, fagypont alatti hideg a nedves környezetben érte volna, biztos nem úszta volna meg fagysérülés nélkül.

A helyi tűzoltók pillanatokon belül a helyszínre érkeztek és megmentették a szerencsétlenül járt állatot. A helyszűke miatt kézi erővel kellett kiemelni a kutyust, aki a helyzethez képest nagy szerencsével, sérülés nélkül úszta meg a kalandot.

Ha kint fagy, a kutya inkább bent legyen!

Bár vannak ebek, akik jól viselik a hideget, még nekik is elég pár óra ahhoz, hogy a testük kihűljön. Ha kinn töltik a nappalok egy részét, netán odakint is éjszakáznak, ne felejtsük el mindig feltörni-pótolni a befagyott vizet! Legyen akár szalmával, akár egyéb szigetelőanyaggal bélelt, méretének megfelelő helye, ahol a hidegtől és a széltől védve van. Kistestű, kis súlyú, rövid szőrű, illetve beteg vagy legyengült szervezetű állatot azonban nem szabad odakint hagyni a nagy hidegek idején!

Ne menj el mellette!

Ha a téli hidegben gazdátlan kutyát találunk az utcán, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk sorsára, mindenképp értesítsük a helyi jegyzőt, valamely állatvédő szervezetet vagy tárcsázzuk a 112-es segélyhívót, a kutya felmérhető állapotáról is tájékoztatva az illetékest!

Ezt teszi a fagy a kutyákkal

A fagyási sérülés a szervezet védekező mechanizmusa. A test felszínének közelében eben az esetben az erek összehúzódnak, egyre kevesebb vért engednek keringeni, hogy az a belső szervek köré gyűljön, és azokat melegen tartsa. Extrém esetben ezen testrészek vérellátása teljesen megszűnik, ekkor indul meg a szövetelhalás, ami végzetes lehet.

baleset cane corso eltűnt elveszett kutya kutyamentés tél téli veszélyek tűzoltók

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!