hirdetés

„Körözi” a Magyar Rendőrség a leendő gazdikat: igazán kedves képek készültek

Molnár Enikő

2023. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

Ha valaki kutyát szeretne a házhoz, akkor több lehetősége is van. Például vásárolhat egy felelősségteljes tenyésztőtől, vagy örökbefogadhat egy olyan kutyát, akinek második (vagy sokadik) lehetőségre van szüksége.

hirdetés

Augusztus 16-án volt a hontalan állatok világnapja, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság immáron negyedik alkalommal készít fotósorozatot gazdira váró állatokkal, hogy növeljék örökbefogadás lehetőségét. A Rex Kutyaotthon Alapítvány pártfogoltjai a szerencsés kiválasztottak, és a főkapitányság munkatársai (illetve „tiszteletbeli munkatársai”, a rendőrségen dolgozó párok gyermekei) modellt állnak számos (33) menhelyi kutyával és macskával (emellett táppal támogatják a menhely munkáját). Olyan környezetben mutatják az ebeket, ami megmutatja a potenciáljukat, azt, hogy milyen vidám és energikus, vagy esetleg bújós és nyugodt társ válhat belőlük. Nagyon szép kezdeményezés, és remélhetőleg minél több állatnak találják meg a kampánnyal a „körözött leendő gazdit”.  Hiszen megérdemlik, hogy szeretetben és biztonságban éljenek.

A fővárosi rendőrök munkájuk során számtalan alkalommal mentenek bajba került vagy rossz körülmények között élő állatokat, ezzel a kezdeményezéssel pedig további segítséget szeretnének nyújtani.

írta a honlapján a Magyar Rendőrség

Az örökbefogadással járó felelősség

Az örökbefogadás hatalmas lehetőséget jelent az állat számára, aki már régóta vár a megfelelő gazdira. Viszont fontos tudni, hogy nem mindig megy olyan könnyedén egy eb hazavitele, hiszen nem ismerjük, vagy csak részletekben hallottuk az előzetes történetét. Ezért fel kell készülni a lehetséges nehézségekre is. Ne várjuk el tőle, hogy rögtön természetesen viselkedjen új otthonában, és bizalommal forduljon új gazdáihoz. Lehet, hogy Te a világ összes szeretetét neki szeretnéd adni, de ő még nem feltétlenül tudja, hogy azt hogyan kell fogadni.

Lehet, hogy örökbefogadás után kell egy kis idő a kutyának, hogy hozzászokjon az új környezetéhez.

Fontos, hogy adjunk neki időt és teret arra, hogy hozzászokjon az új körülményekhez. Főleg, ha nem kölyökkutyáról van szó, az elején még lehet, hogy nehezen fog nyitni. Az is benne van a pakliban, hogy lesznek viselkedésbeli problémái. De ha szeretnénk segíteni egy kutyán, akkor az örökbefogadás egy jó lehetőség. Gyakran azokból a kutyákból lesz a leghűségesebb, leghálásabb és legodaadóbb társ, akiknek van összehasonlítási alapja. De ez sok munkával és türelemmel jár, hiszen meg kell mutatni neki, hogy jó helyen van, és szeretet veszi körül.

Ha még nem vagyunk benne biztosak…

Lehet, hogy képről beleszeretünk egy ebbe, de ne hozzunk meg hirtelen döntéseket. Hacsak nem vagyunk benne biztosak, hogy meg tudunk adni mindent az új kutyusnak, amire szüksége lehet, akkor gondoljuk át kétszer, hogy el akarjuk-e hozni. Egyfelől biztos, hogy boldogabb életet tudunk neki biztosítani, hiszen egy család tagja lehet, és szerető gazdi vagy akár gazdik veszik majd körül. Másfelől viszont lehet, hogy nem illik hozzánk a kiszemelt eb. Túl energikus, túl kicsi, túl nagy… Tény, hogy nem lehet és nem is szabad tárgyiasítani a kutyákat, és ezzel a gondolatmenettel nem is az a cél. De vannak nem egymáshoz illő párosok, csakúgy, mint a randizás világában.

Örökbefogadás előtt ismerkedjünk meg a kiszemelt ebbel, hogy tudjuk, mire vállalkozunk.

Ezért érdemes előtte meglátogatni a kutyust, esetleg, ha olyan helyen van, ahol ez engedélyezett, akkor elvinni egy sétára, hogy megismerjük egy kicsit. Így sokkal kevésbé lesz fájdalmas az ebnek, ha mégse mellette dönt a potenciális gazdi. Ezért fontos, hogy felelősségteljesen döntsünk. Igaz, hogy nem lehet mindig a tökéletes pillanatra várni, de mérjük fel a helyzetünket, mielőtt a saját és a kiszemelt eb életét is fenekestől felforgatjuk.

aranyos kutyás képek Magyar Rendőrség menhelyi állatok örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink