hirdetés

Hogyan szoktassuk be a családba a menhelyi kutyát?

Vermes Nikolett

2023. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Sok szempontból mindent ugyanúgy kell csinálni, mintha egy tenyészetből vásárolnánk kutyát. De az elején egészen más trükköket kell alkalmazni. Kezdjük a hazaérkezés pillanatával!

hirdetés

Egyre népszerűbb, hogy menhelyről kerül kutya a gazdikhoz. A felelős állattartás nem ott kezdődik, hogy fajtatiszta kutyát választunk, hanem ott, hogy fellépünk a túlszaporulat ellen, és előbb a menhelyi ebeknek adunk otthont. Csak első hallásra tűnik bizarrnak ez a döntés, hosszú távon egy hálás állatot kapunk cserébe.

Ha menhelyről visszük haza kedvencünket, a kutya sok türelmet igényel

Az első napokban csak szigorúan

A menhelyi állatok tartása semmiben sem különbözik attól, mint amikor egy törzskönyves állatot viszünk haza. Ugyanúgy felelősek vagyunk érte. Ugyanúgy gondoskodnunk kell róla. És ugyanúgy feladatunk, hogy szeressük. Viszont a falkába szoktatás folyamata egészen más egy menhelyről érkező kutya esetében. Ennek oka, hogy a menhelyi kutyák már rendelkeznek egy előélettel. Mindenekelőtt lényeges, hogy tudjuk, milyen helyről kerül a telepre az eb. Vannak kutyák, akik egyszerűen azért jutnak be menhelyre, mert a gazdájuk meghalt, és nincsen senki, aki gondjukat viseli. Mások viszont borzasztó körülmények miatt csak itt kapnak menedéket, ilyenek a bántalmazott kutyák, akiket az állatvédők visznek be. Mindegyik esetben számolnunk kell azzal, hogy ezek az ebek életük során már legalább egyszer komolyan megsérültek valamilyen formában. Éppen ezért az első napokban határozottan, de nem fenyegetően kell fellépni velük szemben. Ugyanis, ha veszélyben érzik magukat, ösztönből hajlamosak az agresszív viselkedésre.

Menhelyről legtöbbször keverék kutya kerül hozzánk

A határozottságra végig szükség lesz

Egyes idomárok azt javasolják, hogy az első napokban csupán ételt, vizet és helyet adjunk nekik. Majd fokozatosan közeledjünk, így teret adunk annak, hogy kialakuljon bennük a bizalom. A kutyák személyisége 2-3 hét után mutatkozik meg teljességében, így az első hónapban semmi esetre se tévesszük meg az állatot. Ne legyünk félreérthetők, vagyis ne ajnározzuk mielőtt több órára egyedül hagyjuk. Vagy ne szidjuk, miközben kedvesen simogatjuk. Legyünk egyértelműek, hogy az állat is kiszámítható maradjon.

Fokozatosan szoktassuk más állatokhoz

Ugyan a menhelyi kutyák már éltek más állatok társaságában – legalább a menhelyen –, mégsem alakult ki bennük a stabil szocializációs készség. Ennek oka, hogy úgy érzik, bármikor, bárhonnan érkezhet támadás. Ezért, amikor először visszük más kutyák társaságába, győződjünk meg arról, hogy kiegyensúlyozott csoportba érkezzen. Így a társaitól is könnyen tanulhat. A gyerekek kapcsán fontos, hogy ne csak az egyikre vagy a másikra figyeljünk. Tehát figyelmeztessük a gyerekeket, hogy legyenek óvatosak az új családtaggal. Illetve maradjunk a kutya mellett az első időszakban, ha a gyerekek vele szeretnének játszani. Talán egy mentett állat családba szoktatása több időt és energiát vesz igénybe, ugyanakkor, ha fokozatosan kialakul a kölcsönös bizalom, akkor a gazdi is megtapasztalja, hogy a kutya hálás a nyugodt környezetért, ahol új életet kapott.

 

állatmenhely biztonság otthon első kutya haza talál kutya családba

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink