hirdetés

Ezért múlhat egy fotón egy állat sorsa: Szakértőt kérdeztünk az ideiglenes befogadásról

Vermes Nikolett

2023. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Mégis kiből lesz ideiglenes befogadó? Ez az állatmentő módszer egyre népszerűbb, különösen a fiatalok körében, mégis sokan fenntartásokkal kezelik. Eloszlatjuk a tévhiteket!

hirdetés

Egyre több állatbarát lesz ideiglenes befogadó. Ha a te fejedben is megfordult a gondolat, hogy ebben a formában segítenél a bajbajutottakon, bizonyára felmerült néhány kérdésed! Szakértő osztotta meg velünk, hogyan tehetünk többet az állatok védelmében az ideiglenes befogadással. Molnár Zsanett 17 éve fogadott be ideiglenesen kölyökkutyákat, igaz, ekkor még nem tudta, hogy ezt a tevékenységet így nevezik, ahogy azt sem, hogy erre fogja alapozni a jövőjét.

Zsanett 17 éve menti az árva kutyákat

Nyolc kidobott kölyköt találtak

„Füzesabony területén találunk nyolc kihajított kölyköt az egykori párommal. Tudtuk, ha ott hagyjuk őket, elpusztulnak. Ezért haza vittük mindet, kennelt építettünk számukra a saját kertünkben, állatorvoshoz vittük őket és hirdettük, hogy gazdát keresünk nekik. Majd mindegyiket örökbe fogadták, és mi már nem tudtunk szemet hunyni a kitett állatok felett… Mindet meg akartuk menteni” – meséli a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány vezetője. Az első években Zsanett valóban minden talált kutyát és cicát befogadott, állatorvoshoz vitte és örökbe adta őket. Később mások is csatlakoztak hozzá. Ma már az alapítvány igazgatásával, illetve az ivartalanítási programmal foglalkozik első sorban, miközben az egyre növekvő ideiglenes befogadókkal is tartja a kapcsolatot. Mint mondja, főként a külföldi egyetemisták vállalják ezt a feladatot Budapesten, de vannak magyar családok is, akik számos kutyának és cicának adtak menedéket.

Segítséget is kap az ideiglenes befogadó

Az ideiglenes befogadás alapja, hogy a bajba jutott, elhagyott, kóbor állat egy személynél vagy családnál kerül elhelyezésre, egészen addig, ameddig gazdára talál. Ez a személy vagy család nem feltétlenül egy és ugyanaz az egész folyamat alatt, mert nem mindenki tudja vállalni, hogy gazdásodásig vigyáz az állatra. A lépések a következők. Amikor valaki talál egy kóbor kutyát vagy cicát, felkeresi az Alapítványt. Az állatmentők elmennek a négylábúért, aki egy helyi önkénteshez kerül átmenetileg. Állatorvoshoz viszik, majd megkapja a kötelező oltásokat, a féreghajtást, bolha- és kullancs elleni kezelést. Szükség esetén állatorvosi kezelést is, ha beteg állatról van szó, ezt követően pedig az ideiglenes befogadó veszi magához.

Befogadó lehet bárki, aki szereti az állatokat, ért hozzájuk, és képes megfelelően gondoskodni a rábízott kutyáról vagy cicáról, tehát vállalja az állattartással járó kötelezettségeket is. Az Alapítvány közben végig ott van a háttérben, így amikor felmerül egy kérdés vagy valamilyen gond történik, akkor azonnal segítenek. Ezen felül eszközöket, tápot és állatorvosi ellátást is biztosítanak az ideiglenes gazdik számára, tehát a költségekben is támogatást adnak.

Egy ideiglenes befogadó jobb körülményeket tud biztosítani, mint egy menhely

A fotókon is múlhat az állat sorsa

De meddig kell vigyázni az állatra? Jogosan merül fel a kérdés, hogy megközelítőleg milyen időtávban kell gondolkodnia az ideiglenes befogadóknak. Ez többnyire a szerencsén múlik, értelemszerűen a kölyköket vagy az „aranyosabb” állatokat hamarabb örökbe fogadják, mint az idősebb, megviselt társaikat. Zsanett alapítványa a nagytestű kutyákat például nem ideiglenes gazdáknál helyezi el, hanem kutyapanzióban. Ugyanakkor sok múlik a fotókon is, hiszen a mentett állatoknak elsősorban az interneten keresztül keresnek gazdát, ezért a jó képek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a négylábú hamarabb otthonra találjon.

Nyitott szemlélet a segítségnyújtásban

Zsanett megjegyzi, hogy jelenleg két önkéntes felel a mentett állatok fotózásáért, így, aki szeretne segíteni, azonban nem tud ideiglenesen befogadni egy kutyát vagy cicát, akár a fotós tehetségével is segíthet az Alapítványnak, akárcsak pénz-, táp- és eszközadománnyal. Aki pedig nem engedheti meg, hogy így támogassa az állatvédők munkáját, hozzájárulhat az állatok fuvarozásához. A szakemberek ebben sem hagyják magukra az önkénteseket, hiszen megszervezik az utat és szállító ketrecet is biztosítanak. Ezen felül fontos, hogy mindenki, aki csak tudja, széles körben adja tovább mindennek a hírét, ugyanis ez is a segítség egyik kiemelt része.

állatmenhely állatmentés állatvédelem ideiglenes befogadás ideiglenes gazdi mentett állatok mentett kutya örökbefogadott kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!