hirdetés

Mit csinál az ideiglenes gazdi? Nagyobb szükség van rá, mint hinnéd

László Enikő

2021. november 14

Ideiglenes gazdinak lenni nagyszerű élmény, de keserédes is, amikor le kell mondani a már megszeretett kutyáról. A legfontosabb feladat, hogy megtanítsd az árva négylábúnak, hogy újra bízzon az emberekben.

hirdetés

Közismert, hogy a menhelyek kennelei telis-tele vannak árva védencekkel, akik az ideális gazdiról álmodnak nap mint nap. Egyesek múltja szívbemarkoló, hiszen sok esetben nagyon kegyetlenül bánt velük korábbi tulajdonosuk, vagy egy nem várt esemény (például haláleset) miatt váltak árvává. Míg mások egy nem kívánt szaporulat következményei, akik az utcára lettek dobva, és soha nem is ismerték, milyen az, ha szerető gazdi viseli gondjukat.

Mi az az ideiglenes befogadás?

A legtöbb állatmentő szervezetnél lehetőség van ideiglenes befogadásra. Az alapítványok ilyenkor általában egy bemutatkozó levelet kérnek a jelentkezőtől, amiben ki kell fejteni, miért szeretne valaki ilyen feladatra vállalkozni, mennyi időt töltene a kutyával, milyen a családi háttere (például van-e gyerek a háztartásban, lakásban vagy kertes házban él, van-e másik háziállat otthon). Ezek nagyon fontos kérdések, hiszen nem minden kedvenc jön ki jól eleinte fajtársaival, más állatokkal, esetleg az is előfordulhat, hogy nem szívesen ajánlják kisgyerek mellé valami miatt. Tehát szükséges, hogy minél több információt tudjanak a szervezetek a jelentkezőkről, hiszen ezek alapján tudják kiválasztani, melyik védencük passzol leginkább a család dinamikájába.

Bevett gyakorlat, hogy mielőtt megérkezne az ideiglenes kedvenc, a menhely munkatársai ellátogatnak a leendő befogadókhoz, hogy meggyőződjenek a lakhely alkalmasságáról. Például ellenőrzik, hogy a kerítés biztonságos-e, nem tud-e kiszökni rajta a kutya. Ha mindent rendben találnak, hamarosan megérkezhet a négylábú ideiglenes lakó.

Erről a két fél egy szerződést is aláír, a kutya tulajdonosa hivatalosan a szervezet, a befogadó viszont felelősséggel tartozik az állat jóllétéért. A szükséges gyógyszereket, orvosi kezeléseket a menhely állja, de az ideiglenes gazdi is átvállalhatja, ha még jobban segíteni szeretne.

Mi a feladata az ideiglenes befogadónak?

A szervezetek gyakran olyan kutyákat adnak ideiglenes otthonba, akik nemrég érkeztek hozzájuk. Ezzel segítik az ebet, hiszen nem kell sokáig magányosan élnie a kennelben, hanem szinte egyből meleg otthonba költözhet. Az ilyen ebeket nem feltétlen ismerik jól a gondozók, de fontos kiemelni, hogy semmi esetben sem adnak olyan kutyát ideiglenes gazdihoz, aki megbízhatatlan vagy veszélyes lenne.

De nem feltétlen csak új védencek kerülhetnek ideiglenes otthonba. Sok menhelyen lehet javasolni, hogy kit szeretne befogadni a jelentkező. Emellett gyakran előfordul az is, hogy kölyökkorban lévő, idősebb vagy ápolásra szoruló kedvenceknek keresnek ideiglenes gazdit, hiszen rájuk több figyelmet kell fordítani, ami egy zsúfolt menhelyen szinte kivitelezhetetlen, akármennyire is igyekeznek a gondozók.

Az állatoknak először néhány teszten kell átesnie, például azon, hogy megpróbálják tőlük elvenni az ételt. Csak akkor mehet ideiglenes családhoz a kutya, ha erre nem morog, harap. Ezt a tesztet a leendő befogadókkal is elvégeztetik, néhány mással egyetemben (például felemelés, engedi-e ezt a kutya).

Az ideiglenes befogadó feladata a négylábúról való gondoskodás, szocializáció és az összeismerkedés. A menhelynek időnként be kell számolni a kutyáról néhány sorban, illetve képeket is kérni fognak róla. Ezek segítségével a közösségi média felületeikre gyakran posztolnak az ebről, így az nagyobb eséllyel találhat gazdára. Ha pedig valaki úgy dönt, örökbe fogadná (ami akár napokon belül, de hosszú hónapok után is megtörténhet), a kedvencről fájó szívvel, de le kell mondani.

Miben segít egy ideiglenes gazdi?

Az ideiglenes gazdis kutyákat a menhelyek tapasztalata szerint könnyebb örökbe adni, mivel több információval rendelkeznek az ebről, hiszen a befogadó alaposan megismeri. Emellett nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kutyák válnak belőlük, hiszen nem egy stresszes környezetben, kennelben élik mindennapjaikat, hanem szerető családban. A szomorú múltú ebek szinte virágként nyílnak ki egy ideiglenes gazdi szárnyai alatt, a kölykök pedig sokkal jobban szocializálódnak. Megtanulják a szobatisztaságot, és akár néhány vezényszót is. Fontos tudni, hogy ezek az ebek nem feltétlen vannak tisztában a házirenddel, lehet, még sosem tették be a lábukat korábban egy lakásba. Így a rosszalkodás nem ritka esetükben. Az ideiglenes gazdi feladata az is, hogy a nemkívánatos viselkedést kiküszöbölje a kutyánál, és megtanítsa a jó modorra. Éppen ezért mindig türelemmel és megértésekkel kell feléjük fordulni, de nem szabad a negatív viselkedést elnézni csupán azért, mert sajnálod őket. Ha következetes és szerető nevelésben részesülnek, az segíti őket az ideális végleges otthon megtalálásában.

Emellett ezek a kutyák több ingerrel is találkoznak, eljárnak a gazdival sétálni vagy esetleg kirándulni, ahol gyerekekkel, más ebekkel és számos más dologgal is megismerkednek, amik egy menhelyen nehézkesek lennének. Egy ideiglenes befogadó hatalmas segítség a menhely és a kutya számára egyaránt. Sőt, más négylábúnak is segít, mivel így felszabadul egy hely, amit elfoglalhat egy másik árva kedvenc.

Miért jó ideiglenes befogadónak lenni?

Az ideiglenes befogadás tökéletes annak, aki nem tudja, képes lenne-e hosszú távra elköteleződni egy kutya mellett. Például azért, mert még nem volt neki, vagy azért, mert nemrég vesztette el kedvencét, és még nem tudja képes-e évekre elköteleződni egy másik mellett.

Emellett természetesen egy kutya jelenléte színt visz a mindennapokba, és hatalmas örömet, boldogságot okoz. Nem utolsó sorban pedig így nemcsak a befogadott eben, de egy másik fajtársán is segítesz, hiszen felszabadul egy hely a menhelyen.

Amikor nehéz az elválás

Az ideiglenes befogadók számára rendkívül keserédes élmény, amikor a szívükhöz nőtt kutya iránt egy leendő gazdi érdeklődik. Egyrészt örömteli alkalom ez, hiszen hozzájárult ahhoz, hogy az eb szerető otthonra leljen, de szomorú is, hiszen át kell adni az állatot valaki másnak.

Előfordul, hogy a kutya annyira ideiglenes gazdája szívéhez nő, hogy az nem tud lemondani róla, és úgy dönt, örökbe fogadja. Az alapítványok ezt csak bebukásnak nevezik, és természetesen az ideiglenes gazdi előnyt élvez más jelentkezőkkel szemben. A bebukás egyáltalán nem valaki gyengeségét jelzi, hiszen a menhely örül, hogy a kedvenc egy megbízható helyen, szerető környezetben éli le életét. Azonban általában ezek a gazdik sokszor nem vállalnak már meglévő kedvencük mellé új ideiglenes négylábút, így kiesnek ebből a rendkívül fontos rendszerből.

Akármi is legyen a dolog végkimenetele, az ideiglenes befogadás egy rendkívül szép és önzetlen feladat, ami által hatalmas segítséget nyújtasz egy árva kutyának. Ha úgy gondolod, szívesen lennél te is néhány hétre egy állat gazdija, keress fel egy lakóhelyedhez közeli menhelyet!

(Képek: Getty Images Hungary)

árva kutya ideiglenes befogadás ideiglenes gazdi kutya örökbefogadás menhelyi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink