hirdetés

Szomorú sorsú kutyák, akik hősök lettek: árvákból váltak igazi kincsekké

László Enikő

2021. április 15

Az út szélén hagyott, jobb esetben menhelyre leadott ebek között igazi kincsek rejlenek. A kutyák, akik egykor senkinek sem kellettek később életeket mentettek, hőstetteket hajtottak végre. Ezekből a történetekből szedtünk össze néhányat.

hirdetés

Bizonyára minden kutyabarát egyetért azzal, hogy az ebek igazi kincsek. Akiktől egykor méltatlan módon megváltak, bebizonyították, hogy rengeteg minden rejlik bennük. Rengeteg négylábú története ismert, akiknek élete igen szomorúan kezdődött, de ők később mégis az emberek szolgálatába álltak, és hőstetteket hajtottak végre. Nézzünk közülük néhányat!

Bagira, a világhírű magyar kommandós kutya

Bagira igazi legendává vált, sokáig őt tartották hazánk egyik legtehetségesebb kommandós kutyájának. Számos bűnözőt juttatott rács mögé a félelmet nem ismerő fekete németjuhász. Egyes források szerint Bagira is mentett kutya volt, aki ha nem kerül rendőrségi kiképzőkhöz, a sintértelep várt volna rá. A hős németjuhász bármilyen bűnözővel képes volt elbánni, általában őt küldték előre, ha a kommandósokra tüzeltek. Bagiráról 2015-ben, halálának évében könyv is íródott. A kivételes tehetség nem volt tíz éves, mikor a rák magával ragadta.

Boo, a NAV tehetséges szolgálati kutyája

Boora (korábbi nevén Babucira) hat hónapos korában talált rá a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány egy játszótéri padhoz kikötözve. Az erdélyi kopó-rottweiler keveréknek másfél év alatt több ideiglenes befogadója is volt, de végleges gazdának senki sem jelentkezett érte. Különleges adottságaira azonban hamar felfigyeltek. Kitűnő szimatának köszönhetően gyorsan megtalálta az elrejtett játékait, ezt az képességet pedig kutyaiskolában is kamatoztatta. Ezután hamar a NAV Kutyavezető-képző Központjába került, ahol több hónapos képzésen vett részt. Kiderült, hogy kivételes tehetség rejlik benne, ezért örökbe fogadta egy Somogy megyei kutyavezető.

Boo gyakran jár különféle programokra, ahol bemutatja tehetségét az érdeklődőknek. 2019-ig több mint 15 millió forint értékben talált adózatlan cigarettát és 78 kilogramm vízipipa dohányt szagolt már ki a megyében. Jutalmul pedig csak néhány falat babapiskótát kér, hiszen ez a kedvence.

Vödörből a rendőrségre

2019 nyarán valaki egy brit családi ház udvarára tett be egy vödröt, benne hat spániel kölyökkel. A kiskutyákat a helyi állatvédők elszállították. Mindegyikőjük borzalmas állapotban volt, szemeik és füleik be voltak gyulladva, emellett rendkívül alultápláltak is voltak, testüket pedig kopasz foltok borították. Néhány hetes gondos ápolás után a kölykök örökbe fogadhatóvá váltak és mindegyikőjük gazdira talált. Dustin azonban nem sokkal később újra a menhelyen találta magát. Egykori családja visszavitte, mert túl aktívnak bizonyult. Ezt gondozói is észrevették, de láttak benne valami pluszt is. A spániel nagyon gyorsan találta meg eldugott játékait, és szimata is verhetetlennek mutatkozott.

Az állatmenhely felkereste a sussexi rendőrséget, nincs-e szükségük szolgálati kutyára. Dustinnak szerencséje volt és végre révbe ért. Csatlakozott a rendőrség kiképzőprogramjához, és tavaly óta hivatalosan is rendőrségi keresőkutya. A Badger névre átkeresztelt négylábú már számos sikeres fogást tudhat magáénak. Bukkant már padló alá rejtett mobiltelefonra, de kábítószert és pénzt is könnyen kiszimatol.

A rendőrök segítője

Zorrót, az apró csivavát az ohiói rendőrség fogadta örökbe, miután az a Florence hurrikán miatt elveszítette otthonát. A négy hónapos csöppségbe rögtön beleszeretett Casey Joy rendőrfőnök, és úgy vélte nemcsak ő segíthetne Zorrón, de a kiskutya is hasznára lenne a rendőrségnek. A csivava minden nap Joy-jal járőrözik egyedi K9-es mellényében, amit egy helyi lakos készített neki. Ha pedig az irodában van gazdájára szükség, a csivava akkor sem tétlenkedik. Szívesen fogad simogatásokat a kollégáktól, akik számára megnyugtató Zorro jelenléte. A család másik kedvence Joy fiának rohamjelző kutyája. A kis csivavából pedig hamarosan terápiás eb válik.

Az alábbi angol nyelvű videóban megtekinthető az apró Zorro:

Olive, aki gyerekeknek nyújt lelki támaszt

Olive-ot 2016-ban Los Angeles utcáin kóborolva találták meg az állatvédők. Teste tele volt bolhákkal, kullancsokkal és rendkívül sovány volt. Brandon McMillan kutyakiképző és televíziós személyiség terápiás kutyának képezte ki, hogy a kis Olive olyan gyerekeknek nyújtson lelki támaszt, akiknek bírósági tárgyalásokon kell megjelenni. Jelenlétével növeli a bántalmazott, elhanyagolt kiskorúak önbizalmát és meg is nyugtatja őket. Olive munkája hatalmas segítség, hiszen ezeknek a gyerekeknek gyakran saját szüleik ellen kell vallania a bíróságon, ami lelkileg igen megterhelő számukra. A kiskutya 2016 óta több mint háromszáz kiskorúnak segített, tavaly pedig jelölték is az igen rangos Hero Dog díjra.

Mentett kutyából vált az árva ebek segítőjévé

Mackenzie-t, a mentett csivavát születése első napjától kezdve csöveken keresztül kellett táplálni. Születési rendellenessége miatt ugyanis képtelen volt magától enni vagy inni. Majdnem egy évig élt így, betegeskedve. Mikor megműtötték szájpadlását, Mackenzie szinte újjászületett. A kis csivava iskolákba jár érzékenyítő órákat tartani gyerekek számára, de ez még nem minden.

Több száz születési rendellenességgel világra jött kölyköt nevelt már fel. Tisztogatja őket, játszik velük, gondozza őket, ahogyan azt az anyjuk tenné. Nemcsak kutyákat, de kacsákat, mókusokat is nevelt már fel. Tökéletes példa rá, hogy egy kutya megmentésével nem csak egy állaton segítesz, hanem sok máson is. A tavalyi Hero Dog díjátadón Mackenzie nemcsak kategóriája, az Év Menhelyi Kutyája győztese lett, de az összesítésben is ő végzett az élen, így belőle vált az Év Hős Kutyája.

A felsoroltakon kívül még rengeteg menhelyi, árva négylábúból vált igazi segítő, szolgálati eb. Minden kutya egy hős a maga módján és megérdemli, hogy úgy is bánjanak vele.

(Képek: Getty Images Hungary)

kommandós kutya menhelyi kutya NAV kutya rendőrkutya szolgálati kutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!