hirdetés

A foci EB-n is van dolguk a kutyáknak

Gerhát Petra

2024. június 17 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Egy gyanús hátizsák miatt kellett kiüríteni a németországi foci EB berlini szurkolói zónáját. A gyanús csomagot egy kutya szagolta ki, egy embert őrizetbe vettek.

hirdetés

Nem sokkal a müncheni nyitómérkőzés előtt egy gyanús hátizsákot találtak a rendőrök a berlini szurkolói zónában, így kiürítették a Reichstag előtti területet. A területet rendőrségi kutyák is átvizsgálták. De nem csak ez a dolguk a következő két hétben, még akkor sem, ha minden drukker példásan viselkedik: minden meccs előtt átnézik a stadionokat is.

Tűzszerész kutyája vizsgálja át a foci EB szurkolói zónáját

Beate Ostertag, a berlini rendőrség szóvivője is nyilatkozott a sajtónak. Mint azt elmondta, biztonsági okokból lezárták a területet. A kétes tartalmú csomagot átvizsgálták, a foci szurkolói zónát pedig tűzszerész kutyákkal is átnézették.

Nem csak a német rendőrkutyák állnak készenlétben a foci EB alatt

Ausztria nemcsak részt vevő ország a labdarúgó Európa-bajnokságon, hanem a látogatók áramlásának igen frekventált tranzitországa is.

„A határellenőrzés kérdése azért aggaszt bennünket, mert szurkolói kirándulásokra kell számítani, és nekünk, rendőröknek is a biztonság szavatolása a feladatunk”

– nyilatkozta Gerhard Karner belügyminiszter. Ausztria szomszédos országai közül szinte mindegyik részt vesz a megmérettetésen, így igencsak megnő az átmenő forgalom. De nem csak az országon belül, hanem a szomszédban, az Eb-nek otthont adó Németországban is besegítenek az osztrák kollégák.

22 rendőr járőrszolgálatból érkeznek úgynevezett helyszínelő rendőrök, akik képzettek a futballszurkolókkal való kommunikációban is. Az egyenruhások kontingensét a karintiai Kathrin Horn alezredes vezeti, aki amellett, hogy rendőr, korábban az osztrák női Bundesligában volt aktív játékos. Az osztrákok 21 kutyavezetőt és 16 kutyát is kirendeltek a német biztonsági hatóságok megsegítésére.

Váltásban dolgoznak

Bár azzal kapcsolatban nem találtunk pontos adatot, hogy a szervező ország részéről hány szolgálati kutya dolgozik majd kiemelten a futballmeccseken, Németországban nagy hagyománya van a rendőrkutyás munkáknak. Országszerte több mint 2200 szolgálati kutya dolgozik a Bundespolizei kötelékében. A kutyák nem csak a szurkolói zónákat, de minden stadiont is átnéznek a meccseket megelőzően, ami igencsak komoly munka, több tízezer hely, folyosók, a különféle szektorok, öltözők is szerepelnek a listájukon. Egy-egy eb 20-40 percen keresztül szaglászik, elsősorban robbanóanyagokat keresve, majd adja át a helyét váltótársainak, hogy pihenni menjen.

 

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

foci eb keresőkutya rendőrkutya szaglás szolgálati kutya tűzszerész kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!