hirdetés

Ismerd meg a NAV kutyáit, akik szimatán senki sem járhat túl: többmilliós fogások köszönhetők nekik

László Enikő

2021. január 7

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kutyái több ezer cigarettacsempészt buktattak le az évek során. Ezáltal milliós fogásokat köszönhetnek nekik a pénzügyőrök.

hirdetés

A NAV keresőkutyáinak orrán szinte lehetetlen túljárni. Ezek az ebek a legeldugottabb helyeken is kiszagolják, ha valami nem stimmel. A milliós fogásért cserébe pedig csak egy kis jutalmat, játékot kérnek.

Mi a feladata a NAV kutyáinak?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal négylábúi az orrukkal dolgoznak. Legtöbbször cigarettákat, dohányt kell felkutatniuk, de egyes kutyák kábítószert, bankjegyeket is kiszagolnak. Képzéstől függ, ki mit keres. Leggyakrabban a határ mentén, autópályákon és házkutatások során hívják őket segítségül. Kitűnő szimatuknak köszönhetően a legfurfangosabb helyekről is könnyedén kiszimatolják, ha valami nincs rendben.

Hetti például poroltókba rejtett cigarettákra bukkant egy ukrán buszban:

Hatalmas fogások

2019-ben a NAV szolgálati kutyáit több száz millió forint értékű adózatlan dohányterméket szagoltak ki. Egy év alatt 2300 alkalommal buktatták le a bűnözőket a jól képzett négylábúak. Ismerj meg közülük néhányat!

Ella, az egyik legeredményesebb szolgálati eb

2019-ben az ország legeredményesebb cigarettakereső kutyavezetőjének járó oklevelet Szabó Péter és Ella nevű szolgálati kutyája kapta. A négyéves malinois szuka cigaretta- és drogkeresői képzést kapott és rendkívül eredményes munkájában. 2019-ben egy alkalommal 11 millió forint értékű ukrán cigarettára bukkant egy utánfutó tetőszerkezetében. Egyik legújabb fogása októberben történt, amikor 1,5 millió forint értékű dohányárut szagolt ki a határnál.

Cappy, a bankjegykereső vizsla

Meglepő lehet, de a kutyák bankjegyeket is képesek kiszagolni. A csalhatatlan szimatú magyar vizsla-hannoveri véreb keverék, Cappy pedig profi munkájában. Nem csak bankjegyeket, de kábítószert és dohányárut is könnyedén megtalál. Júniusban egy hatalmas rajtaütésben is szerepet játszott. Egy 2011 óta körözött személyt fogott el a rendőrség, a házkutatás során pedig több száz millió forintnyi készpénz rejtekhelyét kutatta fel. Felvezetőjével gyakran járnak biztonsági szemlékre, házkutatásokra, de iskolákba is, kutyás bemutatót tartani. Szabadidejében pedig a kertben lévő békákat, pockokat igyekszik nyakon csípni. Már hat éve teljesít szolgálatot a NAV-nál.

Boo, aki menhelyi kutyából vált szolgálati ebbé

Boo szintén számos nagy fogást tudhat magáénak. 2018-ban például egy román autóbuszban 1300 doboz adózatlan cigarettára és két kilogramm vágott dohányra bukkant. 2020 márciusában pedig 2000 csomag cigarettát szagolt ki az M7-es autópályán. Nagyszerű eredményei mellett azonban másért is különleges. Hat hónapos korában a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány talált rá kikötve egy játszótéri padhoz. Másfél évig élt ideiglenes befogadóknál, de végleges gazdának senki sem jelentkezett érte.

Kitűnő szaglása azonban már akkor megmutatkozott. Egy kutyaiskolából hamar a NAV Kutyavezető-képző Központjába került, ahol több hónapos képzésen vett részt. Ezután fogadta örökbe egy Somogy megyei kutyavezető. Boo sokszor jár iskolai programokra, hogy megmutassa a gyerekeknek rendkívüli tehetségét. De még egy dologban különleges. A szolgálati kutyák jutalma általában játék. Azonban Boo nem átlagos eb, neki az igazi jutalom néhány falat babapiskóta.

Panni: kicsi a bors, de erős!

Panni szeptemberben 50 kg vágott dohányt szagolt ki egy barcsi pályaudvaron. A 2,5 millió forint értékű árut lefoglalták. A szolgálati kutya különlegessége, hogy nem a megszokott malinois, németjuhász vagy bármilyen nagytestű kutya. A kis terriert nem érdekli a méret, ő csak csalhatatlan szimatjára koncentrál. Nem hiába emlegeti a NAV Pannit az utazók rémének!

Tőke, akivel nem érdemes ujjat húzni

Tőke – akinek beceneve Borisz – eleinte kemény diónak bizonyult képzése során. Új nevét is egy filmbéli karakterről kapta, aki hasonlóan keményfejűnek bizonyult, mint ő maga. Nehezen irányítható, makacs kutya volt, de rendkívül tehetséges is. A malinois-németjuhász keverék idővel elfogadta felvezetőjét, akivel nagyszerű eredményeket értek el. Egy 2019-es szolgálati kutyás versenyen például a bajnoki csapat tagja volt. A kétnapos megmérettetésre a világ számos országából érkeztek résztvevők. Engedelmességi, őrző-védő, taktikai, túszmentési, tömegközlekedési és elfogást szimuláló feladatokat kellett teljesíteniük a kutyáknak és felvezetőiknek. A majd’ 40 kilós Tőke kedvenc időtöltése az úszás és az őrző-védő gyakorlatok végrehajtása. Azonban az idegeneket nem kedveli, így nem ajánlatos vele összeakasztani a bajuszt.

Természetesen még sok, egytől-egyig tehetséges és kiváló szimatú szolgálati kutya dolgozik a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál. A csodálatos ebek pedig nem kérnek semmit ezért cserébe, csak egy kis játékot, na meg persze babapiskótát.

(Képek: Getty Images Hungary)

cigaretta dohány keresőkutya NAV NAV kutya szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink