hirdetés

A 6 legfontosabb teendő, ha örökbe fogadsz egy kutyát: mentális és anyagi feladatok

Buzgó Csilla

2021. november 6

Bármilyen élethelyzetben veszel magadhoz kutyust, tudnod kell, hogy egyrészt nagyon szigorú szabályok kísérik a procedúrát, másrészt egy “kutyaéletre” szóló kaland veszi kezdetét, ami egész embert kíván.

hirdetés

Bár a kutyatartás csupa pozitív, egészséges hatásokkal kecsegtet, kötelezettségekkel, kötöttségekkel és bonyodalmakkal járhat. Ha az alábbi tanácsokat megfontolod, máris felkészültebben vághatsz bele ebbe a nemes vállalkozásba.

Készülj fel a kezdeti nehézségekre!

Ugyan a menhely munkatársai minden szükséges tudnivalót elmondanak majd leendő társad személyiségéről, a lelki csomagjairól, esetleges viselkedési problémáiról, sok váratlan tulajdonság, viselkedésmód felütheti a fejét az új környezetben. Előfordul, hogy az eb bizalmatlan és félénk az új helyén, ám a beilleszkedést erőltetni nem szabad, mert csak ronthatsz a helyzeten.

Érdemes elöljáróban kutyusbiztossá tenned lakásodat, hogy legalább a sérülések és balesetek miatt ne kelljen aggódnod. Ellenőrizd a vezetékeket, kábeleket, s ha kell, erősítsd meg a kerítést, mert sajnos sokan számolnak be mentett kutya szökési kísérleteiről az első időkben.

Szerezz be mindent az új jövevény fogadására!

Valószínűleg az állatotthonnál is tudnak tanácsot adni azt illetően, hogy az általad választott kutyának mire van szüksége. Nem véletlenül kötik ki sokhelyütt, hogy az örökbefogadás csak a második találkozót követően valósulhat meg, hiszen így van időd mindent átgondolni, felelős döntést hozni. Továbbá beszerezheted a megfelelő holmikat, például az alábbiakat:

  • póráz és hám vagy nyakörv
  • kutyaágy vagy fekhely, takarók, törölközők
  • etető, itatótál
  • kutyapelenka vagy alom
  • kutyaeledel
  • kullancseltávolító kanál
  • ürülékes zacskók
  • játékok
  • jutalomfalat, rágnivalók

Tegyél félre pénzt a költségekre!

Már az örökbefogadásnak is lehet alapára, 5 és 20 ezer forint közötti összeget határoznak meg a menhelyek az ivartalanított, féregtelenített, oltásokkal ellátott és chipelt kutyusért. Jó tudni, hogy ezen procedúrák költségei akár 30-50 ezer forintra is rúghatnak, tehát az így meghatározott pénzösszeget illik inkább jelképes adománynak tekinteni.

Ugyan az otthonban gondos állatorvosi vizsgálatoknak vetik alá leendő kedvencedet, lehetnek olyan rejtett, vagy később megmutatkozó rendellenességei, melyek ellátása ugyancsak drága mulatság lehet, tehát erre mindenképp készítsd fel a pénztárcádat!

Készülj fel a váratlan eseményekre!

Érdemes utánaolvasni a kutyák alapvető viselkedésének, testi-lelki igényeinek, ha pedig adott fajtát fogadsz örökbe, annak személyiségével és szükségleteivel is tisztában kell lenned. Annak is nézz utána, kire tudod bízni a kutyust, ha váratlan teendőd adódna! Ha nincs ilyen ismerősöd, segíthetnek a profi, leinformált kutyaszitterek, akik közül leírás és fotó alapján válogathatsz.

Csatlakozz a közösségi oldalakon található tematikus csoportokhoz, böngészd a beszámolókat, nyugodtan kérdezz a tapasztaltabb kutyatartóktól, ha kétségeid vannak!

Adj időt magatoknak, hogy hozzászokjatok az új helyzethez!

Sajnos sok kutyus bántalmazó háttérből érkezik a menhelyre, és lehet, hogy védenced még akkor is hordozza magában lelki csomagjait, amikor hazaviszed. Nem tudhatja, ezúttal végleges-e az öröm, bizonytalan és félénk lehet. Semmiképp se erőltesd a bizalmaskodást, hagyd, hogy saját tempójában illeszkedjen be új környezetébe!

Te se okold magadat, ha úgy tűnik, időre van szüksége a teljes elengedettség eléréséhez! Ha első kutyáról van szó, ne szégyellj tanácsot kérni tapasztaltabb gazdiktól!

Vedd figyelembe a jelenlegi járványügyi előírásokat!

Sajnos nem lehet előre megjósolni, hogy mikor szigorítanak vagy épp lazítanak a szabályokon. Lehet, hogy jó ideig nem tudtok majd közösségbe járni új kedvenceddel, emiatt pedig kialakulhatnak bizonyos mentális problémák és viselkedési rendellenességek, melyek kezelését illetően a menhely munkatársai készséggel állnak majd rendelkezésedre. Addig is sétáljatok rendszeresen, tanuljátok a póráz használatát és fedezzétek fel a legszebb parkokat, erdőket, kutyabarát vendéglátóhelyeket! Rossz időben vagy karantén idején ezek a beltéri játékok foglalják le legjobban kutyusodat.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely kutya örökbefogadás menete menhelyi kutya menhelyi kutya beszoktatása örökbefogadás új kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink