hirdetés

Álommelók kutyásoknak: ennyit kereshet egy kutyasétáltató

Bodri Melissza

2021. május 15

Ha valaki imádja a kutyákat, akkor biztosan megfordult már a fejében, milyen lenne, ha velük foglalkozna. Bizony vannak olyan munkák, ahol a négylábú barátainkkal való együttműködés mindennapos. Ezeket méltán nevezhetjük kutyás álommelóknak!

hirdetés

Aki ebekkel foglalkozik, bizonyára nagyon szereti az állatokat. Szerencsés esetben az imádott hobbiból akár egy jól jövedelmező megélhetési forrás is lehet. A megszokott, mindenki által ismert kutyás szakmákon kívül azonban vannak olyan hivatások is, melyek a régi időkben még nem léteztek vagy nem voltak közismertek. Cikkünkben 5 népszerű és divatos foglalkozásnak jártunk utána.

Kutyaszitter: aki ebekre vigyáz

A kutyaszitterekre akkor lehet szükség, ha a gazdi elutazik vagy nyaralni megy, és nem tudja kire hagyni kedvencét. A „felvigyázók” vagy a tulajdonos otthonában vagy a saját lakásukban felügyelnek a jószágra. A foglalkozás lehet pár óra vagy akár több nap is attól függően, hogy a gazdi mit szeretne. A szitterek amellett, hogy gondoskodnak az állatról, más szolgáltatásokat is kínálhatnak: például felporszívózhatják a kutya szőrét a szőnyegről vagy sétálni is vihetik a négylábút. Egyesek vállalkozást is működtethetnek, hogy kiszélesítsék szolgáltatási területeiket.

Kutyasétáltató: ide aztán kell a kondi!

A kutyasétáltatók ellátogatnak az állattartó otthonába és sétálni viszik az ebet. A testmozgás lehet 30 perc vagy több óra is, attól függően, hogy a kedvencnek mennyire kell levezetni az energiáit. Emellett kötelességük összeszedni a kutyagumit a séta folyamán, ellenőrzi az állat folyadék- és táplálékbevitelét, hogy felmérjék a kutya tényleges igényeit. Emellett felelősek a négylábú egészségügyi állapotáért és testi épségéért. Egyesek egyedül dolgoznak rugalmas munkaidőben, mások viszont sikeres vállalkozást indítanak és márkát építenek. Egyébként a szakma a tengerentúlon nagyon népszerű, egy amerikai felmérés szerint egy kutyasétáltató átlagos bére körülbelül 15 dollár is lehet óránként. Hazai viszonylatban akár 5000 forintot is elkérhetnek egy sétáért.

Kutyakozmetikus: több, mint szépítkezés

A kutyakozmetika sokkal többet jelent az ebek kicsinosításánál, hiszen erre a szolgáltatásra valamennyi kedvencnek szüksége lenne. A szakember feladatai közé tartozik a fürdetés, nyírás, karmok levágása, trimmelés (elhalt szőr eltávolítása), az érzékszervek tisztántartása, az egészségügyi állapot általános ellenőrzése. Emellett tanácsokkal láthatja el a gazdit, így számára az állat mindennapi ápolása is könnyebb lehet.

Kutyakiképző: jól kijön az ebekkel

Ennél a szakmánál aztán tényleg ötvöződik a viselkedéssel kapcsolatos elméleti tudás és a gyakorlati készség! A kutyakiképző feladatai közé tartozik az eb általános engedelmességi és ügyességi feladatokra történő tanítása; a négylábú vizsgára, kiállításra történő felkészítése, valamint a gazdának szóló tanácsadás is. Aki ezt a hivatást elsajátítja, a továbbiakban számos helyen elhelyezkedhet: például kutyaiskolában, rendőrségnél, mentőszolgálatnál, honvédségnél, vakvezetőknél. A kiképző erényei közé tartozik a türelem, következetesség és a jó kommunikációs képesség e tulajdonságok elengedhetetlenek egy szakmabeli számára. A kutyatrénerek akár specializálódhatnak is egy-egy fajtára vagy típusra.

Állatorvos: életeket ment

Ez az a szakma az, amit bizonyára mindenkinek eszébe jut, ha szóba kerülnek az állatokkal kapcsolatos foglalkozások. Ez utóbbi nagyon szép hivatás: az állatorvos ellátást nyújt a beteg és sérült állatoknak, továbbá professzionális tanáccsal és segítséggel látja el a gazdit. Bár e szakma nem kifejezetten a kutyákra fókuszál, hiszen valamennyi hobbi- vagy haszonállat gyógyítása a hatáskörébe tartozik. Ám, aki igazán szereti négylábú barátainkat, annak ez sem lehet hátráltató tényező.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos kutyakiképző kutyakozmetikus kutyás álommeló kutyás hivatás kutyasétáltató kutyaszitter munka kutyákkal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink