hirdetés

Kutyatartás „okosban”? Muszáj állatot tartania annak, aki túl elfoglalt hozzá?

Szénási Szimonetta

2022. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

Meglepő cikkekbe botlottunk a minap, amelyek elfoglalt gazdáknak nyújtanak segítséget abban, hogy mind időtakarékosabban tudják ellátni kedvencüket. Ennek kapcsán felmerül egy igen komoly kérdés: valóban szüksége van kutyára annak, akinek nincs rá ideje?

hirdetés

Több mint meglepő arról olvasni, hogy lehet minél kevesebb idő alatt ellátni a házikedvenceket, hiszen a felvetés azt sugallja, hogy a kutya (vagy bármilyen más kisállat) nem családtag, csak egy kipipálandó feladat a temérdek napi teendő között. Ezt végiggondolva pedig azonnal fel is tehetjük a kérdést, miszerint kell-e állatot tartania annak, akinek erre nincs kapacitása?

A témában írt cikkek leginkább azokra az írásokra emlékeztetnek, amelyek egy adott feladatra való fókuszálást vagy a hatékonyabb munkavégzést hivatottak elősegíteni. Ezek mintájára pontokba szedve adnak tanácsokat a kutyatartóknak, miként lehet egy-egy teendőn időt nyerni. Sőt tovább menve azt ígérik, ezeket betartva még egy kis énidőt is sikerülhet kiszorítani a zsúfolt napból, ami nem igazán irigylésreméltó napirendre vall…

Hasznos holmik

A szerzők egyrészt hasznos eszközöket kínálnak, mint a szőrt pikk-pakk összeszedő porszívó, a vízmentesen használható sampont, automata víz-, illetve ételadagoló tálkát, stb. Bizonyos szempontból ez a lista még hasznos is, hiszen az sosem árt, ha egy eszköz praktikus.

Legyenek kéznél a szükséges eszközök

Szintén jó tanács az is, hogy a mindennap használatban levő felszerelések – póráz, nyakörv, kakigyűjtő zacskó, kabát, illetve bármi, ami a sétához kellhet – legyenek kikészítve. Ha kéznél van minden, akkor valóban nem kell időt pazarolni a többnyire idegörlő keresgetésre. (Ez a tipp az élet valamennyi területén jól használható.)

Segítő kezek

Szintén a sétáltatás kapcsán javasolják az erre szakosodott személyek segítségének igénybevételét. Ahogy mi is írtunk róla, vannak, akik hivatásszerűen sétáltatják mások kedvenceit, ezzel segítve őket, ha valamilyen okból a gazda maga ezt nem teheti meg.

Ilyen formában valóban remek dolog, hogy van kihez fordulni, ha a helyzet úgy kívánja, ám a közös séta sokkal többről szól, mint a levegőzés és az eb szükségleteinek az elvégzése. Kapcsolaterősítő tevékenység, ami a négylábú és az ember testi-lelki egészségének is nagyon jót tesz.

Tehát amellett, hogy a kutyának fizikailag szüksége van rá, a lelkére is pozitív hatással van, pláne, ha a szeretett személlyel róhatja az utcákat. Innen nézve ha a lehetőségek engedik, érdemes megtartani magatoknak ezt a bensőséges tevékenységet.

Játékidő – egyedül

A másik időmentő tipp az okos és szórakoztató játékokra vonatkozik, amikkel a kutya egymaga is leköti magát. Az tényleg nagy öröm, ha sikerül egy-egy játékkal örömet okozni az ebnek, ám azt tudnod kell, hogy jószágod sokkal jobban élvezi, ha te is vele mókázól. Így akármennyi dolgod is van, annak bele kell férnie, hogy játszol egy kicsit szőrös barátoddal, akinek ez roppant fontos!

A napi rutin

Az egyik említett cikk hangsúlyozza a napi rutin áldásosságát, amit mi is csak pártolni tudunk, hiszen az állandósság a kutyák életének talán legmeghatározóbb dolga. Ám ez nem jelenti azt, hogy a napirend állandóssága miatt az egyes tevékenységeket mintegy automata üzemmódban, rutinból kell végezned!

Ha így van, akkor a kutyatartás valóban lefokozódik egy elvégzendő feladatsorrá, aminek része az etetés-itatás, megadott számú séta, adott időközönként fürdetés, orvosi vizit, és a többi. Ha így állsz hozzá, akkor nagyon sok lényeges dolog elkerülheti a figyelmedet – gondolunk itt a kutya testi-lelki változásaira –, hű társad pedig érezni fogja, hogy nem teljes szívvel fordulsz felé. Emiatt lehangolt, sőt depressziós is lehet.

Valóban mindenkinek kell kutya?

A fentiek taglalása után visszakanyarodva a címbeli kérdéshez, érdemes elgondolkodni azon, hogy annak, akinek a napja reggeltől estig be van táblázva, valóban jó ötlet-e kutyát vennie maga mellé?

Ha te magad vagy hasonló helyzetben, és azon hezitálsz, belefér-e az életedbe egy házikedvenc, akkor légy nagyon őszinte magadhoz, és vedd számba, tudsz-e pénzt, energiát és elegendő időt szánni egy állatra? Ha úgy érzed, valamelyiket nem tudnád biztosítani neki, akkor helyesebb, ha nem veszel magadhoz egy élőlényt.

Alternatívák

Ha nem fér bele az életedbe, hogy saját kedvenced legyen, de nagyon szeretsz állatokkal foglalkozni, keress fel egy állatmenhelyt! Ezeken a helyeken önkéntesként segíthetsz az ott élők gondozásában, elviheted a kutyákat sétálni, sőt a legtöbb helyen lehetőséged van virtuális örökbefogadásra is.

a kutyatartás mint trend állatmnehley felelős kutyatartás közös program kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutyasétáltatás kutyasétáltató kutyaszitter kutyatartás kutyatartási szokások nyakörv póráz séta virtuális örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!