hirdetés

A Felelős Állattartás Napja: hogyan lehet eltüntetni 300 ezer gazdátlan kutyát?

László Enikő

2022. május 5 - Forrás: Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék /Képek: Getty Images Hungary

Leginkább neveléssel. No, nem a kutyák, hanem az emberek egész korai, kisgyermekkortól kezdődő felelős állattartásra nevelésével. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán a legfontosabb célközönséget, az óvodásokat szólítják meg a Felelős Állattartás Napján május 6-án.

hirdetés

Ezen a napon minden a kutyák és a gyerekek körül forog az egyetemi kar gyakorló óvodájában. A délelőtt folyamán az AURA Segítő Kutya Alapítvány, a lelkes óvópedagógusok és egyetemi hallgatók közreműködésével szervezett programok várják a legkisebbeket. Délután pedig tudományos-ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt az érdeklődő felnőttek, ahol többek között Tornóczky Anita állatvédő és kutyakiképző, valamint Topál József etológus professzor is megosztja gondolatait.

300 ezer kóbor kutya él az országban

Ma Magyarországon megközelítőleg 300 ezer kóbor kutya él, és ennek a számnak csak a töredékét tudják befogadni az állatmenhelyek. Ezért a magas számért leginkább a felelőtlen állattartás és a meggondolatlan szaporítás kárhoztatható. Biztosan nem csökken a kóborló állatok száma, amíg valakit nem zavar, hogy napokra elkóborol a kutyája, vagy úgy gondolkodik, hogy jót tesz, ha „Csöpikének kölykei lesznek, majd elajándékozzuk”.

A gyerekeknél kell elkezdeni a szemléletformálást

Sajnos a gyerekek ezt a hozzáállást tanulják meg, és adják tovább egy ilyen családban felnőve. Ahhoz, hogy megszakíthassuk a felelőtlen állattartási szokások ördögi körét, kisgyermekkortól kell elkezdeni a szemléletformálást, mert csak így válhat a következő generáció felelős állattartóvá.

Bár az 1998-as állatvédelmi törvényben szerepel a felelős állattartásra nevelés mint cél, azonban évekig csak apró lépések történtek a megvalósítás érdekében. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni az a kormányzati program, amely az állatvédelem és a felelős állattartás ügyét kiemelt fontossággal kezeli. Meghatározó lehet az egészen kis korban megkezdett szemléletformálás, azonban ahhoz, hogy már az óvodai környezetben felhívjuk a gyermekek figyelmét a felelős állattartás fontosságára, felkészült pedagógusokra is szükség van. Olyan szakemberekre, akik tisztában vannak az állatvédelem és a társállat-tartás 21. századi kihívásaival, és képesek a jövő nemzedékét a felelős állattartóvá válás útján elindítani.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán tanuló egyetemi hallgatók képzési palettáján már ott vannak a természet- és állatvédelemmel összefüggő tantárgyak mellett az ember és kutya kapcsolatát bemutató, és a felelős kutyatartás oktató ismeretek is. A végzett pedagógusok pedig állatasszisztált pedagógiai szakképzésen szerezhetnek újabb ismereteket az egyetemen.

A Felelős Állattartás Napja

Május 6-a Felelős Állattartás Napja egy olyan jeles nap, amely felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás fontosságára. Ezen a napon minden a kutyák és a gyerekek körül forog az egyetemi kar gyakorló óvodájában. Az AURA Segítő Kutya Alapítvány, a lelkes óvópedagógusok és egyetemi hallgatók közreműködésével szervezett programok várják a legkisebbeket. 10 órai kezdettel, a kutya jelmezben felvonuló gyerekeknek valódi terápiás kutyák mutatják be tudásukat, együtt játszva és versenyezve az óvodásokkal. Az esemény fő attrakciója, a felelős állattartás hét próbája lesz, ahol az ovisok számára hét állomás jeleníti meg a felelős állattartás hét aranyszabályát. A szeretet, a táplálás, az ápolás, a pihenés, az egészség, a mozgás és a családtervezés állomásain végighaladó gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg az egyes területek fontosságával. A tudás megszerzésének bizonyságául pedig minden állomáson pecsétet kapnak a „felelős állattartó igazolványukba”.

A felelős állattartás napjának délelőttje a gyermekeké, a délutáni program pedig a nagyközönségnek szól, és a tudományos ismeretterjesztés határozza meg. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar valamint az Ebdadus Családi Kutyatér Egyesület közös szervezésében 17:00 és 19:00 óra között online előadásokat nézhetnek meg az érdeklődők. A Gondolatok a felelős kutyatartásról című rendezvényen a témában jártas etológus, állatorvos, kutyakiképző, állatvédő, kulturális antropológus és kinológus szakemberek osztják meg tudásukat és tapasztalataikat.

Előadást tart többek között Tornóczky Anita habilitációs kutyakiképző és állatvédő is, aki hosszú évek óta dolgozik a felelős állattartás oktatásán és szívügye az állatok védelem. Az előadók között lesz továbbá a nemzetközi hírű etológus professzor, Topál József is, aki a kutyák viselkedése és biológiai igényei felől közelíti meg a témát. A rendezvény ingyenes, bárki csatlakozhat és nincs szükség előzetes regisztrációra sem. További információk a Facebook-eseményben.

A Felelős Állattartás napi rendezvény arra is felhívja a figyelmet, hogy a hajdúböszörményi székhelyű egyetemi kar néhány év alatt az állatasszisztációs egyetemi képzés meghatározó intézményévé vált, amely a felelős állattartás és az állatvédelem kapcsán szoros kapcsolatot ápol más oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel.

Gondolatok a felelős kutyatartásról című online rendezvény részletes programja:

17:00 Tornóczky Anita habilitációs kutyakiképző, állatvédő
Hányszor lehet valakit megmenteni?

17:20 Dr. Topál József etológus
Felelős állattartás etológus szemmel.

17:40 Dr. Krizsán János állatorvos
A magyar állattartási kultúra hiányosságainak bemutatásán hétköznapi eseteken keresztül.

18:00 Dr. Lovas Kiss Antal kulturális antropológus
Akiket Colombo tanított kutyázni. Mit tudunk a kutyáról a fogyasztói társadalomban?

18:20 Vass Viktória kinológus
A kakazacskón túl – A tudatos városi kutyázás fejlődési irányai

18:40 Szepesi Boglárka kutyakiképző, napközi vezető
Ki illik a kanapémra – A tudatos kutyaválasztás alapreceptje.

állatvédelem felelős állattartás felelős kutyatartás kutya és gyerek kutyás program Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink