hirdetés

Kutyás piknik kutya nélkül: ezért érdemes a leendő gazdiknak ilyen programokra járni

Szénási Szimonetta

2024. június 17 - Képek: Az Én Kutyám

Egy kicsit ufónak éreztem magamat, illetve családom többi tagját, amikor belépve a kapun a felénk forduló kíváncsi szemek konstatálták, hogy mi bizony négylábú nélkül jöttünk a kutyás élményparkba.

hirdetés

Megérkezvén először két border collie-t pillantottunk meg, majd egy helyes mudit, aki a sátor árnyékában várakozott. Távolabb egy drótszőrű magyar vizsla állt türelmesen gazdája és a kiképző mellett. Míg nem messze tőlünk egy végtelenül aranyos kölyök golden retriever cikázott ide-oda. Jöttünkre minden két- és négylábú felénk fordult, várva, mi vajon milyen fajtát fogunk prezentálni. Ám két gyermekünkön kívül semmi szórakoztatót nem tudtunk kínálni. Hogy mégis miért mentünk el egy kutyás piknikre?

Egyrészt a programnak helyt adó The Dog Life Kutyás Élményközpont alapítója, dr. Kozári Karina maga invitált minket, mondván, több család is négylábú nélkül érkezik. Emellett magam is jó ötletnek tartottam, hogy az amúgy kutyabolond gyerekeim több fajtával, illetve kutyás sportokkal is megismerkedjenek.

Egy auvergne-i vizsla, Anri társaságában

A helyszínen ottlétünk alatt is sokan megfordultak. Voltak, akik tanácsot kértek a hely oktatóitól, míg mások a hoopers nevű sportágba kóstoltak volna bele, vagy az agilityt jöttek kipróbálni az edzők segítségével. Egyesek már rutinosan indították kedvencüket az akadályok felé, míg mások figyelmesen hallgatták a kiképzők ismertetőit.

Voltak, akik konkrét problémával, illetve kérdésekkel érkeztek, vagy a terepet szerették volna felmérni, hogy a jövőben legyen egy fix társaság, amelyhez bundás barátjukkal csatlakozhatnak. Miközben folytak a különféle aktivitások, a négylábúak és gazdáik is ismerkedtek egymással.

Tehát az egyértelmű, kutyásként miért remek lehetőség részt venni ilyesfajta programokon: lehet tanulni, szocializálódni, ismerkedni, és könnyen megeshet, hogy az ebről kiderül, hogy egy leendő agilitybajnok, vagy annyira remekül elvan a gyerekekkel, hogy érdemes elgondolkodni a terápiás vonalon – hogy csak két lehetőséget említsek.

A frizbi nagy sláger volt

Milyen kutyát válassz?

Akik pedig épp kutyavásárláson gondolkodnak, és még nem tudják, milyen típus lenne ideális a számukra, egy ilyen kutyás piknik vagy hasonló rendezvény remek alkalom arra, hogy testközelből láthassák és megismerhessék több fajta képviselőit. Ezenfelül kérdezhetnek a gazdáktól, valamint a jelen levő szakemberek is rengeteg hasznos információt tudnak átadni. Ahogy gyakran elmondjuk, az állatorvosok és a tenyésztők mellett a gyakorló gazdák, illetve a sokféle kutyával dolgozó szakemberek véleményére érdemes adni.

Imhof Bianka agilityedző és kutyája, Merlin

Sikerélmény

A gyerekek nemcsak a partvonalról nézhették, miként száguldanak az ügyes jószágok az agilitypályán, de lehetőségük volt nekik is kipróbálni magukat mint irányító. Ebben az élménypark agilityedzője, Imhof Bianka, valamint díjnyertes border collie-ja, Merlin voltak a segítségükre. Bianka elmondta, miként irányítsák a kutyát, a négylábú pedig profin követte az utasításokat, ezzel hatalmas örömöt szerezve valamennyi kis trénernek.

A felelős állattartásról is sokat tanulhattak a kicsik. Például a vendégeknek szánt terülj-terülj, asztalkám mellett el lehetett magyarázni, miért nem ehetnek a kutyák csokit, vagy mi a baj a sós ropogtatnivalókkal. Akik elfáradtak, egy hatalmas, árnyat adó fa alá telepedhettek le társasjátékozni – természetesen kutyás tematikájúval. Az oldott hangulatban mind a kutyák, mind a gazdik és egyéb vendégek szemmel láthatóan jól érezték magukat. Az állatok között sem volt konfliktus, helyette kontrollált ismerkedés, majd összhang esetén önfeledt szaladgálás koronázta meg a bundások napját.

Pihenésképp kutyás társassal tehették próbára tudásukat a gazdik

Érdemes részt venni

A pozitív tapasztalatok okán is arra buzdítunk minden kutyást, kutyát szeretőt, és leendő gazdit, hogy kedvence(i), illetve gyermekei társaságában bátran látogasson el hasonló rendezvényekre, és tanuljon, ismerkedjen, és mindenekfelett érezze jól magát. Jó alkalom lehet erre a közelgő DOGZ Fesztivál és Konferencia, szeptember 7-én a Városligetben. Téged is várunk!

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

agility DOGZ-2024 felelős állattartás gyerekek képzés kutya és gyerek kutyás program program szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!