hirdetés

Ezt tanítják a trükkiskolában: a kétszeres magyar rekorder kutya gazdája képzi az ebeket

Szénási Szimonetta

2022. november 21 - Képek: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

Működik Sopronban egy iskola, ahol a nebulók kutyusok, a tananyag pedig különféle mutatványokból áll. Ám ennél sokkal többről szól a Trükkiskola Suzyval: szocializáció, kapcsolaterősítés és felelősségre nevelés társul a látványos produkciókhoz. A különleges kezdeményezés megálmodójával, egyben az iskola oktatójával, Locsmándi Anitával beszélgettünk, akinek kedvence nem más, mint Suzy, a kétszeres magyar rekorder kutya.

hirdetés

A Trükkiskola Suzyval közösségi oldalán magunk is szájtátva lestük a képeken, micsoda produkciókra képesek a négylábú tanulók. Égben repülő blökik, babakocsiban nézelődő mopsz, kosárra dobó kutya, és még sorolhatnánk. Nem meglepő, hogy ilyen széles a repertoár, hiszen az iskola alapítója és oktatója Locsmándi Anita, annak a híres kis fekete keverék kutyusnak, Suzynak a gazdája, aki immár kétszer is magyar rekordot döntött bámulatos mutatványaival.

Márciusban nyitotta meg kapuit a trükkiskola, ahova sokan a kezdetektől lelkesen járnak. /Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

Varázslat ember és kutya között

Mint a beszélgetés során kiderült, Anitát többen is megkeresték Suzy sikereit látva, hogy tanácsot kapjanak, hogyan is lehetne hasonló trükkökre megtanítani saját kedvencüket, valamint a véleményét kérték az ebek helyes képzését illetően. Ez megerősítette a trükkoktatót abban, hogy szervezett keretek között is érdemes lenne ezzel foglalkoznia.

Két okból is nagyon szeretek trükköket tanítani. Egyrészt én is nagyon élvezem a folyamatot, másrészt lenyűgöz az a varázslat, ami ember és kutya között születik a közös munka során. Az iskolával szeretnék valami igazán értékeset adni úgy, hogy mind a gazdák, mind kedvenceik igazán jól érezzék magukat”

– fogalmazott az oktató.

Kitartó keménymag

Így a jó tapasztalatok és a belső motiváció hatására ezév márciusában elindult a Trükkiskola Suzyval. Jelenleg helyi, azaz soproni gazdák és kedvenceik járnak szorgalmasan az órákra. Kezdetben körülbelül 10 fővel gyakoroltak Anitáék, akik a mai napig tagjai a közösségnek. Ők az úgynevezett „keménymag”. Rajtuk kívül pedig állandóan csatlakoznak az új diákok, akiknek lehetőségük van csak egy-egy tanfolyamot elvégezniük.

A tanfolyamon a trükkök elsajátítása mellett a gazda-kutya kapcsolat erősítése a cél./Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

Őszintén, szívből örülni

A trükkiskola tananyagainak felépítése Anita meggyőződése nyomán szerveződik. Szerinte ugyanis a tanítás legfontosabb hozadék a már említett kapcsolaterősítés négylábú és gazdája között. Emiatt az alapozóképzés során is magára a tanítás mikéntjére, valamint a készségfejlesztésre helyezik a hangsúlyt.

Fontos, hogy valamennyi résztvevő, így a gazdák és kedvenceik is élvezzék a közös munkát./Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

Ennek köszönhetően a kutyatartók megtanulnak „jól tanítani”, illetve az állatnak is erősödnek azok a képességei, amik a trükkök kivitelezéséhez kellenek. Ilyen például a memória vagy a hátsóláb-tudatosság. Az oktatás során a gazdik kezdetben klikkert használnak, a jutalmazás pedig elsősorban szóban, illetve finom falatokkal történik.

Minden trükk tanítása fokozatosan zajlik. Az egyes lépések egymásra épülnek, és a teljes folyamat végeztével lehet azt mondani, hogy a kutya megtanulta az adott feladatot. Ehhez kezdetben klikkert és jutalomfalatot használunk, majd fokozatosan áttérünk a szóbeli instruálásra, valamint a dicséretre, azaz a szociális jutalmazásra. Mindig hangsúlyozom, hogy utóbbinál a legfontosabb, hogy a szavak mögül kiérződjön a gazdi valódi öröme. Ehhez az kell, hogy mi, emberek megtanuljunk őszintén hangot adni a teljesítmény felett érzett boldogásuknak. Nem kell szégyenlősködni, nyugodtan lehet örömködni, együtt örülni a kutyánkkal. Ebben a gyerek tanítványaim jobbak, ők még ösztönösen és önfeledten dicsérnek.”

– magyarázta a trükkoktató ezt az igen fontos elemét a tanításnak.

Kicsitől az óriásig

Kérdésünkre, hogy bármilyen fajtájú kutyával be lehet-e iratkozni, Anita elmondta, hogy jelenleg is nagyon vegyes a felhozatal az ebeket illetően. A keverék kutyákon át a mopsztól egészen a hannoveri vérebig mindenféle jószág tanul náluk.

Amire figyelnek a képzés során, hogy mindig az adott eb adottságaihoz mérten kapjon feladatot. Például a magas energiaszíntű border collie remekül teljesít az aktívabb, agility-jellegű feladatokban. Ráadásul a tanítás pozitív hozadéka, hogy a nagy mozgásigényű kutyák igényei abszolút kielégülnek az órán, és mind fizikailag, mind mentálisan lefáradnak a végére.

Sokféle négylábú megfordul a trükkiskolában, kicsik és nagyok egyaránt./Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

Az ebeknek már egymás látványa is elegendő

A közös munka során Anita érdekes, egyúttal szívmelengető tapasztalatokat szerzett iskolája szőrös tanulóiról. Mint elmondta, a kezdetben még gyakran virgoncabb ebek mostanra eljutottak oda, hogy pusztán egymás közelsége elég, hogy ráhangolódjanak a feladatvégzésre.

– Hihetetlen, de ahogy a kutyák megpillantják egymást, már mennek is gazdájukhoz, mert tudják, hogy következik a munka. Ebből is látszik, micsoda csapat alakult belőlük! – meséli lelkesen a tanár.

A tanítás során nagyon fontos a dicséret!/Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

Népszerű bemutatók

Az iskolabeli eredményeknek hamar híre ment, így Anita és csapata egyre több felkérést kapott különféle szereplésekre. Elsősorban a környékbeli falunapokon mutathatják meg tudásukat a tehetséges tanulók, minden alkalommal hatalmas tetszést aratva a nézők körében.

Elképesztően boldog vagyok, hogy ilyen sok helyre hívnak minket. Amellett, hogy nagyon jó látni, mennyire tetszenek a trükkjeink a közönségnek, fontosnak tartom, hogy minden adandó alkalommal szót ejtsek a felelős állattartásról. Ezek a műsorok elsősorban a gyerekeknek szólnak – bár a felnőttek is élvezik –, így lehetőségem van beszélni arról, mikre kell ügyelniük a kutyákkal kapcsolatban. Elmondom nekik, hogyan szabad közelíteni hozzájuk, megsimogatni őket, sőt magukban a trükkökben is részt vehetnek. Így kontrollált formában kerülhetnek kapcsolatba az állatokkal, és azt gondolom, ebből rengeteget tanulnak.

– mesél Anita a számára nagyon fontos edukatív aspektusáról a fellépéseiknek.

Folyamatos képzés

Amellett, hogy az oktató saját kutyájával, Suzyval már bizonyított, az iskola vezetése mellett is folyamatosan képzi magát. Mint mondja, szeretne nemcsak tapasztalatokon alapuló, de tényekkel is alátámasztott, minden szempontból hiteles információkat átadni a hozzá érkezőknek.  Legutóbb például egy kanadai trükkinstruktor tanfolyamot végzett el sikeresen.

Online oktatás

Anita jövőbeni tervei között szerepel, hogy a tanfolyam online is elérhetővé váljon a tanulni vágyó kutyások számára. Reméli, hogy ezzel még többekhez sikerül eljutnia.

Suzy nem áll meg

Természetesen a beszélgetés során kitértünk Suzyra is, érdeklődve a kis rekorder hogyléte felől. A büszke gazdi a legnagyobb szeretettel számolt be kapcsolatuk töretlen intenzitásáról, hangsúlyozva, továbbra is nehéz elérzékenyülés nélkül beszélnie szeretett kedvencéről.

Suzy a tanítás mellett újabb rekordra is készül./Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

A kis keverék kutya ugyanis még kölyökként került gazdájához, aki eredetileg csak rövid időre vállalta az eb felügyeletét. Ám Suzyért végül nem mentek, Anita pedig a menhelyen vázolt igen szomorú jövőkép – a fekete keverék kutyák a legnépszerűtlenebbek, sokuk sosem talál szerető otthonra – úgy döntött, megtartja a kis árvát. Bár semmiféle tapasztalata nem volt a kutyákkal, kitartásának és szeretetének hála az izgága négylábú ki tudta bontakoztatni tehetségét.

Amellett, hogy Suzy jelenleg a trükkiskolában gazdája legfőbb segítsége, újabb rekordkísérletre is készülnek. Azt azonban Anita egyelőre nem árulta el, mifélére. Természetesen résen leszünk, és addig is jó felkészülést kívánunk a párosnak!

dicséret fekete kutya fekete kutya szindróma felelős állattartás gyerekek jutalomfalat képzés keverék kutya klikker klikker használata kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutya és gyerekek kutyaiskola magyar rekorder oktatás rekord rekorder tanítás trükkiskola trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink