hirdetés

Most akkor ki „a hülye”? Parázs viták alakultak a kutyatartók között néhány téma kapcsán, legtöbbször indokolatlanul

Szénási Szimonetta

2022. november 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya tartása és nevelése kapcsán számos olyan téma van, amelyben nincs egyetlen jó válasz, helyette lehetőségek és irányvonalak vannak. Gyakran mégis vitát szülnek ezek a topikok, megcélozva az egyetlen igazságot.

hirdetés

Kedvenced szocializálása, tanítása, etetése, gondozása mind-mind nagyon komplex feladat. A laikus jó, ha mindebben szakember – tréner, állatorvos, kutyapszichológus, stb. – tanácsát kéri, hogy valóban a legjobbat adhassa jószágának minden téren. De ha létezik szakvélemény, hogy lehet, hogy egyes kérdésekben mégis vannak viták a kutyatartók között? Vegyük sorra, mi állhat ennek a hátterében!

Többféle irányvonal

Első példaként vegyük az ebek képzését. Köztudott, hogy többféle irányvonal létezik a négylábúak tanítására. Van, aki jutalomfalattal motivál, más klikkert használ, míg vannak, akik csak szavakkal dicsérik az állatot, és még sorolhatnánk. Ami lényeges, hogy mindegyik módszerrel célt lehet érni.

Az, hogy ki melyiket választja, szintén több tényezőn múlik. Mérlegelendő a kutya fajtája, habitusa, személyisége, életkora, és az is, hogy milyen feladatra szánták. (Vadászkutyák esetében például él az az elv, hogy a munkájuk milyensége miatt kell, hogy pusztán szavakból értsenek, így náluk a dicséret az egyetlen jutalmazás.)

Ugyanez elmondható a kutyák táplálása kapcsán. Gyakori vita a bolti vs. házi koszt, a nyers vagy a főtt ételek adása, illetve ma már a gazdák a húsos, illetve vegán vonal mentén is két pártra szakadtak. Itt sem lehet rangsort felállítani, melyik menüvel lesz a legegészségesebb az állat. Ahogy fentebb felsoroltuk, a döntés itt is megannyi tényező függvénye. Arról még nem is beszéltünk, hogy egyes betegségek, érzékenységek és allergiák speciális étrendet tesznek szükségessé.

Különböző megítélések

Egy korábbi téma kapcsán, nevezetesen hogy jó-e magunkkal vinni az étterembe a kutyát, szintén sokféle állásponttal találkoztam. Volt, aki azt vallotta, egy jólnevelt jószágnak mindenhol tudnia kell viselkedni. Más képző úgy gondolja, elsősorban a gazda személye és hangulata az, ami meghatározza a szituációt, így először saját magát kell felkészítenie a helyzetre.

Azonban egyes kutyások úgy ítélik meg, a több órán át tartó, sok ingerrel csábító, ám az ezeknek való ellenállás miatt nagy fegyelmet igénylő helyzetekkel csak kínozná szeretett pajtását, így sose vinné magával egy ebédre vagy vacsorára. Mint látszik, egy ilyen viszonylag egyszerű, hétköznapi élethelyzet is mennyiféleképpen értelmezhető és kezelhető.

Egyéni érzékenység

Parázs hangulat szokott uralkodni bizonyos veszélyes, mérgező ételekről szóló cikkeink alatt is. Ilyen volt a szőlő és a mazsola mérgező hatásáról írt anyagunk alatti kommentszekcióban is, ahol sokan megcáfolták az állítást. Azzal érveltek, hogy az ő kutyájuk is eszik szőlőt, mégsincs semmi baja.

Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek károsak az ebekre nézve. Ezekben vagy olyan anyag van, amit nem tudnak rendesen megemészteni, vagy megakadhatnak, bélelzáródást okozhatnak. Előbbire példa a már említett szőlő, de ilyenek a hagymafélék is, míg az utóbbi kategóriára klasszikus példa a csirkecsont, illetve a csonthéjas gyümölcsök magja.

Az, hogy egyes kutyáknak nem lett – vagy nem volt szemmel látható! – baja ezen ételektől, még nem jelenti azt, hogy nyugodtan lehet adni a többi négylábúnak is. A csonttal hasonló a helyzet: lehet, hogy egy nagytestű kutya erős állkapcsával elmorzsolja a csirkelábat, míg a kis yorkie torkán fennakad, és rohanni kell vele az állatorvoshoz. (Ettől függetlenül a nagyobb jószágokra ugyanúgy veszélyes lehet, így nekik sem szabad adni!)

Néha a kutatók sem értenek egyet

Az avokádó nagyon jó példa arra, hogy még a tudomány sem mindig jut dűlőre a veszélyes-adható ételek kérdésében. Az avokádót sok szakirodalom a kutyákra mérgezőnek mondja, adását pedig nem javasolja, míg mások a húsának etetését nem tartják veszélyesnek, csak a magot és a héjat, pontosabban a bennük levő persin nevű gombaölő anyagot ítélik toxikusnak.

Vizsgáljuk meg több szemszögből a kérdést!

Mint láthatod, a kutyatartás nagyon komplex feladatkör. A legtöbb kérdés kapcsán nincs egy helyes út, csak utak vannak, amelyek közül meg kell próbálnod megtalálni a nektek leginkább megfelelőt. Ebben különféle szakemberek tudnak segíteni. Ha pedig azt látod, hallod, olvasod, hogy valaki másként – könnyen lehet, hogy a ti módszereteknek épp a szöges ellentétét – csinálja, mindig tartsd szem előtt: lehet, hogy az ő esetükben az a célravezető.

A címbeli direkt provokatív kérdést megválaszolva: senki sem hülye! Csak másként tudja, használja, ítéli meg az adott dolgot. Természetesen ettől még előfordul, hogy egy másik gazda valamit nem, vagy tévesen tud. Ilyenkor az udvarias, segítőkész hozzászólásért csak hálás lehet.

állatorvos állatorvos másodvélemény etetés kiképző klikker kutya etetése kutya nevelése kutya viselkedési tanácsadó kutyapszichológus mérgező ételek nevelés pozitív megerősítés kutya szakember szakvélemény tréner vadászkutya kiképzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink