hirdetés

Miért hallgat rám jobban a kutyám otthon, mint máshol? Számos inger terelheti el figyelmét

Ferenczi Deborah

2022. január 18 - Képek: Getty Images Hungary

Ha nem megfelelően tanítod kedvencedet, könnyen előfordulhat, hogy egy otthon elsajátított parancsot nem hajlandó végrehajtani idegen környezetben.

hirdetés

Viszonylag gyakran előfordul, hogy tanítasz a kutyádnak egy trükköt otthon, amit ott elsajátít, és minden gond nélkül kiválóan meg is ismétel. Majd, amikor arra kerül a sor, hogy ezt szeretnéd megismételni a futtatóban vagy a kutyaiskolában, képtelen végrehajtani a feladatot.

Miért könnyebb otthon?

Előfordulhat, hogy kedvenced otthon minden gátlás nélkül viselkedik, miközben más környezetben szorongás jelentkezik nála. Ebből adódóan számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy attól függetlenül, hogy kutyád valamit képes megcsinálni egy helyen, az nem azt jelenti, hogy arra automatikusan máshol is képes. Sőt, kifejezetten ismert a ,,jobb otthon” jelenség. Hiszen a természetes környezetében nem érik olyan ingerek, melyek elvonják a figyelmét, esetleg megijesztik. Ezért gyakran előfordulhat, hogy egy trükköt vagy parancsot újra meg kell tanulni egy újabb környezetben.

Ingerszegény környezetben oktasd először kutyádat

Amikor egy új trükköt tanítasz a kutyádnak, nagyon fontos, hogy azt ingerszegény környezetben tedd meg. Kerülj el mindent, ami elvonhatja a figyelmét, hiszen a koncentrációt így tudod maximalizálni. Amennyiben ilyen környezetben ez már gond nélkül működik, akkor magasabb szintre emelheted a tréninget azzal, hogy olyan helyeken is fejleszted, ahol már zavaróbb a környezet, például parkban vagy kutyafuttatóban.

Hogyan motiváld ilyen helyzetekben?

Házon kívüli tréningre érdemes az állat számára különösen kedvelt falatokat vinni, ugyanis ezek nagyobb mértékben fogják ösztönözni. Fontos tudnod, hogy többszöri ismétlés szükséges arra, hogy elsajátítsa kedvenced azokat a képességeket, amiket egyébként már más környezetben gond nélkül megtesz. Ilyenkor olyan falatot kell adni neki, ami a preferenciái első helyére helyezi a jutalomfalat megszerzését, így nagyon valószínű, hogy hatékonyabban fogja elsajátítani a trükköt ingerekben gazdag környezetben is.

Mi az, ami megzavarhatja?

Elsősorban más kutyák, idegen emberek, esetleg maga a helyszín vagy az arra elhaladó járművek terelhetik el kedvenced figyelmét. De tulajdonképpen bármi okozhatja ezt. Ezért érdemes fokozatosan növelni az ingereket a tanítás során. Például először a lakásban tanítsd meg neki a parancsot, majd a kertben, ami ugyan számára ismerős, de még mindig nem annyira idegen. Ezt folyamatosan fokozd addig, amíg már mindenhol képes lesz otthonosan mozogni. Ezek fontos lépések, hiszen például a behívásnál nagyon lényeges, hogy kedvenced figyelmét ne terelje el semmi a parancsról.

kiképzés kiképzés hibák kutya nevelése kutya tanítása motiváció nevelés trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!