hirdetés

Szuper trükkök, amiket kutyád elsajátíthat: így taníthatod meg lekapcsolni a villanyt vagy kinyitni az ajtókat

László Enikő

2022. november 8 - Forrás: Sara Carson /Képek: Getty Images Hungary, Sara Carson – Szuper kutyatrükkök

A kutyák tanítása nem csupán azért fontos, hogy minden ismerősünk azon ámuljon, hogy milyen okos kedvencünk, hanem azért is, mert a tanulás frissen tartja az állat elméjét. Mutatunk két trükköt, ami nemcsak látványos, de hasznos is!

hirdetés

Sara Carson kutyakiképző az America’s Got Talentben is megmutatta már tehetségét kutyáival, a szupercollie-kkal. Nemrég megjelent könyvében pedig az egészen egyszerű trükköktől kezdve a kifejezetten kutyátpróbálókig bemutatja, hogyan érdemes nekiállni a tanításnak. A következőben ezekből mutatunk be kettőt, amiket leginkább haladó kutya-gazdi párosoknak ajánlunk. Ezek a trükkök pedig nemcsak arra jók, hogy kedvenced megtornáztassa agyát, de számodra is hasznosak lehetnek!

Villany fel- és lekapcsolása

„Ezt a trükköt igazán mókás megtanítani, és gyakorlati haszna is van. Az azt végrehajtó kutya hihetetlenül nagy segítség, ha valakinek a villanykapcsoló kezelése nehezére esik. Mindenkinek javaslom, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljon, soha ne tanítsa az egészet egyszerre. Amennyiben a kedvenced kistestű, és nem éri el a kapcsolót, használhatsz egy állólámpát is, aminek alul van a kapcsolója, vagy előveheted a kreativitásod, és szerezhetsz valamilyen kis lépcsőt vagy sámlit, amiről az állat eléri az adott kapcsolót.

Szükséges eszközök

  • tollkupak
  • ragasztószalag

Instrukció: villany felkapcsolása

Erősítsd egy toll kupakját a villanykapcsolóhoz. Használhatsz ragasztószalagot, hogy biztos a helyén maradjon. Ez felgyorsítja a folyamatot, és egy nagyobb célpontot ad a kutyának.

Fogj egy falatot, és vezesd a kutyád orrát a kupak aljához, aztán csalogasd felfelé, hogy beleütközzön abba.

A kupakba ütköző orra valószínűleg felkapcsolja a villanyt, szóval ha így történik, jelölj (»okos«) és jutalmazz. Ismételd ezt a lépést sokszor, rövid gyakorlások alkalmával.

Ezután próbáld meg csak a kezeddel vezetni a kutyádat. Jelöld és jutalmazd a villany felkapcsolását. Gyakoroljátok ezt sokat, aztán várj, és figyeld, hogy megcsinálja-e önállóan. Ha igen, adj jackpotot!

A következő lépés a kupak elhagyása. Szükség esetén használd a rávezetést, azonban igen hamar (néhány ismétlés után) kérd a feladatot anélkül. Ekkor elnevezheted a viselkedést.

Gyakorolj a vezényszóval, amíg a kutyád már magabiztosan felkapcsolja a villanyt, ha kéred.

Villany lekapcsolása

Ragaszd vissza a kupakot a kapcsolóra.

Fogj egy falatot, és vezesd a kutyád orrát a kapcsoló tetejétől az alja felé, hogy beleütközzön abba, és lekapcsolja a villanyt.

Jelölj (»okos«) és jutalmazz. Ismételd ezt a lépést sokszor, rövid gyakorlások alkalmával, ameddig szükséges.

Amikor már simán lenyomja a kupakot, próbáld meg csak a kezeddel vezetni. Jelölj és jutalmazz, ha a kutyád lekapcsolja a villanyt.

Gyakoroljátok ezt tovább, aztán várd ki, hogy önállóan megcsinálja-e. Ha igen, azt jelöld, és adj jackpot jutalmat!

A következő lépés a kupak elhagyása. Szükség esetén használd a rávezetést, azonban igen hamar (néhány ismétlés után) kérd a feladatot anélkül. Ekkor elnevezheted a viselkedést.

Gyakoroljatok a vezényszóval, amíg a kutyád már kérésre magabiztosan kapcsolja a villanyt.

Az egész egyben

Amikor belekezdek a fel és le közös gyakorlásába, mindig segítek a kezemmel. Vezesd a kedvencedet felfelé a felkapcsoláshoz, lefelé a lekapcsoláshoz. Lassanként elhagyhatod a mozdulatot, ha a kutyád már megszokta a két irányt együtt.

Ajtónyitás és -csukás

Rendkívül hasznos lehet, ha egy kutya megtanulja kinyitni és becsukni az ajtót! Képes lesz önállóan járkálni a szobák között, úgyhogy ha épp kényelmesen pihensz a kanapén, és a kedvenced be akar jönni, meg sem kell mozdulnod! Az ajtónyitás akkor is jól jön, amikor tele van a kezed!
A feladat megkönnyítéséhez javaslom, hogy használj egy kötelet vagy egy hosszú zoknit. Nem árt, ha a kezdés előtt a kutyád már ismeri a kötélhúzós játékot. Mindegyik lépést rövid ideig gyakoroljátok. Javaslom, hogy egyszerre csak egy lépéssel foglalkozz.

Szükséges eszközök

  • kötél vagy zokni

Mielőtt belevágsz

Az ajtónyitás és -csukás megtanulásához kutyádnak tudnia kell kötelet húzni, és vezényszóra az orrával megérinteni valamit. (A könyv ezekhez is segítséget nyújt.)

Instrukció: ajtó kinyitása

Kösd a kötelet vagy zoknit a kilincsre vagy fogantyúra.

A kutyád legyen melletted, és bátorítsd őt, hogy hazaérjen a kötélhez – mozgasd azt, mondd neki, hogy tiéd!

Varázsold izgalmassá a kötelet, aztán tarts szünetet, és hagyd a kutyádnak, hogy játsszon vele. Amint hozzáér a szájával, jelölj (»okos«) és jutalmazz. Eleinte minden szájjal tett próbálkozásért adj jutalmat, a mancs használatát ne jutalmazd.

Ezután emeld a követelményt, és várd el a kötél meghúzását.

Amikor megtörténik, kissé kinyílik majd az ajtó. Ha csak néhány centire is, de kinyílik, jelölj (»okos«) és adj jackpot jutalmat.

Folytasd a gyakorlást, amíg a kutyád már sikeresen kinyitja az ajtót. Ezen a ponton, amikor biztos vagy benne, hogy elég erősen meghúzza a kötelet, elnevezheted a viselkedést, és gyakorolhattok a vezényszóval.

Ajtó becsukása

Nyitott ajtónál kezdjétek. Bátorítsd a kutyádat arra, hogy az orrával megérintse az ajtót.

Ha segítségre van szüksége, használhatsz post-itet, hogy legyen mit megcéloznia. Amikor az orra hozzáér az ajtóhoz, még ha csak minimálisan is, jelölj (»okos«) és jutalmazz.

Eleinte a leghalványabb érintésért is adj jutalmat, idővel azonban várj el egyre konkrétabbat. Ha post-itet használtál, apránként elhagyhatod azt úgy, hogy egyre kisebbre vágod, mielőtt teljesen leszednéd.

Folytassátok a gyakorlást, amíg a kedvenced már sikeresen becsukja az ajtót orrával. Amikor elég nyomást gyakorol a teljes becsukáshoz, elnevezheted a viselkedést, és gyakorolhattok a vezényszóval.”

Amennyiben érdekelnek további szuper trükkök, ez az ajánló neked szól:

ajtó kinyitása kiképzés könyvajánló kutya tanítása tanítás tréning trükkök villany felkapcsolása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink