hirdetés

Hogy tanítsd meg a kutyádnak, hogy pacsit adjon? Mutatunk egy gyors és hatékony módszert

László Enikő

2022. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

A pacsiadás az egyik leggyakoribb trükk, amit a kutyák elsajátítanak. Sok házi kedvenc magától nyújtja a mancsát, ha kezünket felé nyújtjuk, míg mások nem igazán értik, mit vár tőlük ilyenkor a gazdi. Ha a te kutyád is utóbbi csoportba tartozik, cikkünkből megtudhatod, hogyan tanítsd meg kedvencednek, hogy pacsit adjon.

hirdetés

A „pacsi!” egy klasszikus kutyatrükk, és ennek jó oka van. Aranyos, nagyszerű móka a kutyák számára is, és egyszerűen tanítható. Szórakoztatja és lenyűgözi barátokat és családot, és nagyon udvarias módja annak, hogy kedvenced új embereket ismerjen meg. A pacsi tanításának célja, hogy kutyád boldogan tanúsítsa a viselkedést, és mutasson lelkesedést iránta. A trükk elsajátítása növeli kedvenced önbizalmát, így szorongó kutyáknak kifejezetten ajánlott. Nem szükséges fizikailag befolyásolni az ebet úgy, hogy felemeled a mancsát, és arra „kényszeríted”, hogy „fogjon kezet” veled.

Hogyan tanítsd meg kutyádnak, hogy pacsit adjon?

Amikor elkezded a pacsiadás tanítását, ügyelj arra, hogy legyen nálad sok finom csemege vagy egyéb jutalom. A képzéshez használhatsz klikkert is. A következő lépések segítségével könnyedén megtaníthatod kedvencednek, hogyan kell pacsit adni.

1. Nyújtsd a kezed a kutyád felé.

2. A kutyád kísérletezhet, hogy rájöjjön, mit akarsz tőle, például szimatolhat, nyalogathat. A kulcs az, hogy kivárj, és ne mondj semmit. Amint kedvenced a kezedhez ér mancsával, klikkelj/dicsérj, nyisd ki a tenyered, és add neki a finomságot.

3. Ismételd meg a fenti lépést többször, amíg kutyád folyamatosan elkezdi rátenni mancsát a kezedre.

4. Ha kedvenced már folyamatosan mancsával érinti meg a kezed, kezdd el növelni az időtartamot és a nehézséget. Mostantól az ebnek több ideig kell mancsát a kezeden tartania, mielőtt jutalmat kapna.

Ne feledd, hogy még nem adsz szóbeli jelzéseket neki. Győződj meg arról, hogy kutyád teljesen megérti a trükköt, mielőtt hozzáadnád a formális jelzést. Ez segít elkerülni a zűrzavart vagy véletlenül arra tanítani az ebet, hogy a pacsiadás helyett csak bökdössön mancsával.

5. Fokozatosan növeld az időtartamot, és várd meg, amíg az állat mancsa ráfekszik a kezedre, mielőtt klikkelnél/dicsérnél.

6. Amikor kedvenced folyamatosan a kezedre teszi a mancsát, kezdd el bevezetni a „pacsi” vezényszót. Amikor kinyújtod a kezed közvetlenül azelőtt, hogy a kutya mancsa megérintené, mondd azt, hogy „pacsi”, majd dicsérd meg és klikkelj. Azt akarjuk ilyenkor elérni, hogy az eb összefüggést teremtsen a „pacsi” viselkedés és a verbális jelzés között. Ismét fontos az időzítés. Közvetlenül azelőtt szeretnéd elkezdeni a verbális jelzés bevezetését, hogy a kedvenced a „pacsi” viselkedést felkínálja, és amikor biztos vagy abban, hogy kutyád pacsit fog adni.

7. Amikor kutyád folyamatosan a kinyújtott kezedre tudja helyezni a mancsát, elkezdhetsz néhány gyengéd fel-le mozdulatot is alkalmazni, hogy a pacsi egyfajta kézfogás legyen. Ne felejtsd el dicsérni és jutalmazni ezt is. Ha kedvenced bármikor idegessé vagy bizonytalanná válik, csak térj vissza az előző lépéshez, ahol sikeres volt. Gyakoroljátok néhányszor, majd lassan hajtsátok végre újra a nagyobb kihívást jelentő lépést.

Pacsi mindkét manccsal

Az ebek nem általánosítanak ugyanúgy, mint az emberek. Tehát bár azt gondolhatnánk, hogy az egyik kezünkkel való kézfogás ugyanaz, mint a másikkal, a kutyák esetében ez másképp lesz. Ha meg szeretnéd tanítani kedvencedet a jobb és a bal mancsával is pacsit adni, arra külön tréning szükséges.

Hasznos, ha megtanítod kutyádat a kinyújtott kézhez legközelebbi mancsával pacsit adni. Tehát ha kedvenceddel szemben állsz, és kinyújtod a jobb kezed, akkor felkínálja a bal mancsát. Ha kinyújtod a bal kezed, felkínálja a jobb mancsát, hogy pacsit adjon.

Ha meg szeretnéd tanítani kedvencedet mindkét mancsával pacsit adni, használd a fenti lépéseket a jobb és a bal mancsra is, de csak akkor dicsérd meg/klikkelj és jutalmazz, ha kutyád felajánlja a kezedhez legközelebb eső mancsát. Ha az eb a „rossz” mancs felajánlásával kezdi, ne javítsd ki vagy szidd meg – ne feledd, hogy ki kell találnia, hogy mit kérsz tőle. Várj csendben, és amikor felajánlja a kívánt mancsot, dicsérd meg/klikkelj és jutalmazz.

Ne feledd, hogy az otthon kényelmében és nyugalmában tanítani valamit nem egyenlő azzal, hogy azt a trükköt kedvenced gyakorolja máshol is, ahol több a zavaró tényező. Ez azt jelenti, hogy különböző helyeken kell gyakorolni a pacsiadást, növekvő figyelemeltereléssel és magas jutalommal, hogy mindig sikeres legyen.

képzés kutya mancsa pacsi tanítás trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!