hirdetés

Kétszeres magyar rekorder lett a mentett keverék kutyából: Suzy a cirkusz közönségét is lenyűgözte

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 4 - Képek: Csonka Anikó Photography

Olvasóink jól emlékezhetnek Suzyra, a fekete keverék kutyára, aki 2021 nyarán rekordot állított fel. Bámulatos ügyességének hála a közelmúltban ismét remekelt, ezúttal hatalmas közönség előtt. Ezzel kétszeres rekorder lett.

hirdetés

Suzy, a magyar rekorder kutya – immár elválaszthatatlanná vált a jelző a kis fekete négylábútól, akinek ismét sikerült véghez vinnie egy bravúros mutatványt. Ezzel a második rekordját állította fel. Gazdájával, egyúttal felkészítőjével, Locsmándi Anitával beszélgettünk.

Suzy és gazdája, Locsmándi Anita között igazán különleges a kapcsolat / Fotó: Csonka Anikó Photography

Elmesélnéd, ezúttal mi volt a feladat, amit Suzynak végre kellett hajtania?

Suzynak egy hordó tetején egyensúlyozva kellett megtennie minimum 10 métert. Ehhez egy perc állt a rendelkezésére, és kikötés volt, hogy folyamatosan haladnia kell. A rekordkísérletre Zamárdiban, a Richter Flórián Cirkuszban került sor, nagyközönség előtt. Ez mintegy 1500 embert jelentett. A tömeg és a cirkuszi környezet – a fények, a szagok, főleg az állatoké – extra kihívást jelentettek. Azonban Suzy elsőre hibátlanul megcsinálta a feladatot, sőt túl is teljesítette: 11,8 métert sikerült megtennie mindössze 26 másodperc alatt. Ezzel magyar rekordot állított fel, amit a magyar szövetség elnöke hitelesített.

Mi vitt arra, hogy ismét megpróbálkozzatok egy rekordkísérlettel?

Elsősorban a példamutatás: már az első kísérlettel is azt szerettem volna megmutatni, hogy egy mentett, fekete keverék kutya, aki a kezdetekben ráadásul elég problémás, nehezen kezelhető volt, képes elérni ilyen és ehhez hasonló eredményeket. Ezzel erőt szeretnék adni mindazoknak, akik hasonló típusú kutyát nevelnek, hogy ne adják fel, mert idővel és kitartással nagyon sok mindent el lehet érni!

Mesélnél a kezdetekről?

Suzyt úgy kaptam, és eredetileg csak pár napot kellett volna vigyáznom rá. Előtte sosem volt kutyám, és nem is szerettem volna, így nagyon nehéz helyzetbe kerültem, mikor kiderült, nem jönnek érte. Suzy ráadásul mindössze három hetes volt, emiatt nem is nagyon evett. Első gondolatom az volt, hogy menhelyre adom, de azt mondták, hogy mivel alultáplált, így nincs sok esélye. Ráadásul keverék, és fekete színű, így nagy valószínűséggel senkinek sem fog kelleni (ezek a kutyák ugyanis a legnépszerűtlenebbek – a szerk.). Nem akartam én kimondani rá a „végítéletet”, ezért inkább megtartottam. Így indult a mi történetünk.

Ennek alapján nehéz lehetett összeszokni.

Valóban az volt. Az elején Suzy túlzás nélkül még a szemkontaktust sem akarta felvenni velem. Egyáltalán nem volt együttműködő. Egy szakember azt mondta, esélytelen, hogy valaha jó kapcsolatunk legyen, mondván, Suzy akaratos – ebben közrejátszhat, hogy feltehetően terrier keverék –, és kezelhetetlen, én pedig túl gyenge kezű gazda vagyok. Ekkor elkezdtem kutatni a témában, rengeteget olvastam, hogy megtaláljam a megfelelő módszert Suzy neveléséhez.

Suzy imád trükköket tanulni / Fotó: Csonka Anikó Photography

Mennyire volt kihívás Suzynak megtanulnia a mostani feladatot?

Elsősorban azt volt nehéz megtanítani neki, hogy hátrafelé mozgassa a lábait. A hordót ugye csak így tudta mozgásba hozni, így azt kellett megértetnem vele, hogy én hiába hívom elölről, ahova ő szeretne eljutni, ehhez ne előrefele, hanem hátra hajtson. Éppen ezért az alapok megtanítása, és a memória fejlesztése igényelt több időt, a konkrét feladat megtanítása már gyorsan ment.

Változott az életetek az első rekord felállítása után?

Azt gondolom, lényegében nem. Elhatároztam, hogy megpróbálok Suzynak ugyanolyan gazdája lenni, mint előtte, és fenntartani a köztünk levő jó viszonyt. Emiatt nem is szerettem volna nagy hírverést magunk körül. Ugyanígy fontosnak tartottam, hogy Suzy továbbra is ugyanúgy élvezze a trükkök megtanulását, mint előtte.
Sok helyre hívnak minket, főleg gyerekprogramokra járunk bemutatókat tartani Suzyval és csapatával.
A mostani rekord után pedig a cirkusz lehetőséget biztosított egy önálló show megtartására. Ez volt az első alkalom, hogy Suzy ekkora közönség előtt lépett fel. Szerencsére nagyon jól sikerült, végig tudott koncentrálni.

A kis keverék kutyus nagy utat járt be, míg eljutott a rekordokig /Fotó: Csonka Anikó Photography

Mik a terveitek? Készülhetünk újabb rekordkísérletre?

Egyelőre konkrét terv nincs, de szeretném, ha Suzy nemzetközi sikereket is elérne. A fő cél azonban változatlan: példát mutatni, és erősíteni azt, hogy a keverék, fekete kutyusok is nagyon értékesek! Emellett a jövőben szeretnék könyvet írni Trükkiskola Suzyval címen.

Milyen irányba változott az életed Suzyval?

Egyrészt nagyon sokat formálódott a személyiségem, abszolút pozitív irányba. Míg régen elég határozatlan és akaratgyenge voltam, a közös munka megtanított arra, hogyan legyek határozott és következetes. Ezt az élet minden területén tudom kamatoztatni.
Másrészt a munkám tekintetében is nagy változások történtek. Kezdetben 16 órát dolgoztam, de hamar beláttam, hogy Suzy és a tanítása mellett ez nem tartható. Többszöri munkahelyváltás után jelenleg ott tartok, hogy ma a főállásom a kutyatrükkök oktatása itthon, Sopronban, szeptembertől pedig azt tervezem, hogy ez lesz a kizárólagos feladatom.

Fotó: Csonka Anikó Photography

Trükkoktatóként mit tapasztalsz?

Nagyon sokan jönnek hozzám, akik elsősorban nem trükközni szeretnék megtanítani a kutyájukat, hanem a kapcsolatukat szeretnék szorosabbra fűzni. Én nem jutalomfalattal, hanem dicsérettel és a hangtónusommal motiválom a kutyát. Ehhez először azt kell megtanítanom a hozzám érkezőknek, hogy ők is tanuljanak meg őszintén örülni annak, ha a kedvencük valami jót csinál. Ugyanis csak így lesz őszinte a dicsérő szó, amit a kutya természetesen érez.

Hogyan jellemezné a kapcsolatát Suzyval?

Egy szóval: fantasztikus. Ahogy Suzy is. Azt szoktam mondani, ha mindennek a tudásának csak a felét, sőt a negyedét ismerné, én már azzal nagyon elégedett lennék. Az ismerősök, főleg, akik a kezdetek óta velünk vannak, teljesen le vannak nyűgözve, hogy meddig jutottunk. Ahogy a munkámban is mindig hangsúlyozom, hiszem, hogy nem véletlenül kerül hozzánk egy kutya, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kapcsolatunkból.

Guinness-rekord keverék keverék kutya kutya ember kapcsolat magyar rekord problémás kutya rekord rekorder kutyák Suzy tanítás trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!