hirdetés

Guinness-rekordot döntött a magyar kutya, Suzy: megmutatta, hogy a keverék, fekete kutyák is értékesek

László Enikő

2021. augusztus 5

Locsmándi Anita és kutyája, Suzy nemrég világszerte egyedülálló feladatot vittek véghez. Suzy mindössze 45,7 másodperc alatt tett fel tíz karikát egy rúdra, mégpedig úgy, hogy gazdája nem jutalmazta közben. Anitát kérdeztük Suzyval való kapcsolatáról, a felkészülés folyamatáról, és persze az egyedülálló rekordról.

hirdetés

Suzy egy 5 éves fekete, keverék kutya. Pontosan olyan, akik sajnos a menhelyeken gyakran hátrányba szorulnak, és jóval kevesebben akarják őket örökbe fogadni. A rengeteg értelmetlen előítéletre azonban Suzy teljes mértékben rácáfolt: gazdájával, Anitával Guinness-rekordot állítottak fel nemrégiben. Az eleinte nehezen kezelhető négylábúból Suzy mára már egy rendkívül ügyes, okos kedvenccé vált, aki száz trükköt és parancsszót ismer. Locsmándi Anitát kérdeztük, hogyan tréningezik kutyájával, és terveznek-e a jövőben újabb rekordot felállítani.

Fotó: Csonka Anikó Photography

Úgy tudom, kutyaiskolában dolgozol trénerként. Honnan jött az ötlet, hogy ezt a pályát válaszd?

Suzy hatására jött, mivel nagyon nehezen kezelhető kutya volt, így kénytelen voltam felkeresni egy kutyaiskolát. Minél többet tanultam ott a kutyákról, annál többet akartam tudni. Érteni szerettem volna, mit miért csinál. A tanfolyam elvégzése után, még ott maradtam az iskolában mint megfigyelő, mert még mindenképp tanulni akartam a kutyák kommunikációjáról, hogy hogyan tudok velük szót érteni, megérteni a jeleket, amikkel kommunikálnak. Így kerültem oda a kutyaiskolába, de egyelőre számomra csak egy mellékállás.

Fotó: Csonka Anikó Photography

Suzy már könnyebben tanul, belerázódott a tréningbe?

Igen, nagyon szívesen dolgozik velem, jelentősen javult a kapcsolatunk. Azt kell mondjam, hogy a trükktanítás hozott minket össze. Ő nagyon szeret dolgozni, én pedig nagyon szeretek kreatív ötletekkel előjönni, kitalálni mindenféle trükköt. Mindig egy picit továbbgondolom őket, például a tolatást továbbfejlesztem úgy, hogy a lépcsőn megyünk hátrafelé. Suzy nagyon élvezi.

Honnan inspirálódsz, hogyan találsz ki új feladatokat, trükköket?

Kicsit művészlélek vagyok, nagyon sok ötletem éjjel jön, akkor felkelek az éjszaka közepén, és leírom. De olyan is előfordult már, hogy felkeltettem Suzyt, hogy gyorsan kipróbáljuk, hogy ez most jó-e, megvalósítható-e. Tehát a legtöbb ötletem teljesen magától, éjjel érkezik.

Fotó: Csonka Anikó Photography

Honnan jött a gondolat, hogy rekordot állítsatok fel?

Maga az ötlet onnan jött, hogy mindenképp szerettem volna valami rendhagyót csinálni Suzyval. Nem feltétlenül azért, hogy őt emeljem ki a többiek közül, hanem azért, hogy megmutassam azt, hogy keverék kutyákkal is el lehet érni eredményt. Nagyon sok menhelytől azt hallom, hogy a fekete kutyák kicsit hátrányban vannak örökbefogadás szempontjából. Szerettem volna megmutatni, hogy igenis érdemes ilyen kutyákat örökbe fogadni, mert ők is ugyanannyira ügyesek, okosak, és megérdemlik azt, hogy gazdára találjanak.

Mennyi idő volt a felkészülés? Sokat kellett tréningezni?

Ez elég hihetetlenül hangozhat, de én nem tréningezek sokat Suzyval, talán napi háromszor öt-tíz percet. Abba fektettem inkább több munkát, hogy megtanítsam Suzynak magukat a tanulási fázisokat.

Fotó: Csonka Anikó Photography

Fontos, hogy érezze, hogy jó tanulni, és örömmel végezze el a feladatokat. Ebbe fektettem több időt, innentől fogva a trükkök tanítása már nem okoz nehézséget.

A rekord felállításakor mi volt pontosan Suzy feladata?

A rekordkísérlet abból állt, hogy volt tíz darab karika, és ezeket egy rúdra, úgynevezett tüskére kellett Suzynak felhelyeznie, emberi közreműködés nélkül. Tehát én nem segíthettem neki, közben nem jutalmazhattam. Úgy zajlott, hogy én eldobtam a karikát, ő pedig érte ment, felhelyezte a rúdra, közben én dobtam a következő karikát, és ezt kellett minél hamarabb, minél rövidebb időn belül megcsinálnia.

Az alábbi videóban láthatod, hogyan is nézett ki a rekord felállítása:

Terveztek még más rekordokat is felállítani?

Igen, bár először nem terveztünk, de most már gondolkodunk egy másik rekordon is. Azt, hogy mi is lesz ez pontosan, még nem szeretném nyilvánosságra hozni, de már dolgozunk rajta!

A közös, rendszeres tanulás megerősíti a kutya-gazda kapcsolatot és mindkettőtöket formál. Téged megváltoztatott valamiben Suzy, tanultál te is tőle valamit?

Igen, teljes mértékben. Egyrészt a kapcsolatunk sokkal szorosabb lett, ez szinte észrevétlenül történt. Apró jeleket figyeltem meg. Már egyre többször választ engem, jobban szeret velem dolgozni, mint elmenni bandázni más kutyákkal. Azt vettem észre, hogy én is sokkal jobban figyelek rá. Amit elvárok figyelmet, azt adom a kutyának. Nagy mértékben formált engem, neki köszönhetően pedig a baráti köröm is átalakult: 90%-uk mind kutyás. Ezek a barátságok pedig mind a kutyák által köttettek.

Köszönjük szépen Locsmándi Anitának az interjút, és gratulálunk neki és Suzynak egyedülálló teljesítményükhöz!

(Képek: Csonka Anikó Photography)

fekete kutya Guinness-rekord híres kutya interjú keverék kutya rekord Suzy

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink