hirdetés

A kuvasz hungarikum, legyünk büszkék rá, akárcsak a többi magyar fajtára: interjú a Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel mestertenyésztőjével

László Enikő

2021. március 6

A kilenc magyar kutyafajta egyike, a kiváló őrző-védő hajlammal rendelkező, fehér bundájú óriás, a kuvasz. Haluskáné Taar Enikő bronzkoszorús mestertenyésztőt kérdeztük a fajtáról, annak téves megítéléséről és nagyszerű jelleméről.

hirdetés

Egyik különleges nemzeti kincsünk, a kuvasz bizonyára mindenki számára ismert kutyafajta. Sokan azonban félreismerik, és egy időben az a hír is járta, hogy veszélyben van és el is tűnhet, annyira kevés példány van belőle. Nem mindenki kezébe való egy ilyen erős jellem, de aki megfelelően bánik vele, az örökké hűséges és védelmező társra talál. Hogy mi az igazság a kuvaszról keringő mendemondákból, arról Haluskáné Taar Enikőt kérdeztük, aki a Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel bronzkoszorús mestertenyésztője. Arról is mesélt, kinek ajánlja a kuvasz tartását és miért különleges a fajta.

Enikő Ditta nevű kuvaszával. /Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

– Hogyan lett kuvaszos, hogyan vált önből tenyésztő?

Mindenképpen nagytestű kutyában és magyar fajtában gondolkoztunk a férjemmel. Sokat olvastam a kuvaszról és a komondorról. Mindkettő impozáns, tetszetős. Az előzetesen begyűjtött információk alapján végül a kuvasz mellett döntöttünk.

Ami igazán megfogott ebben a fajtában, az a kuvasz tekintélyt parancsoló, erőt, nemességet sugárzó elegáns megjelenése, okos tekintete, bátor jelleme. 1998-ban vásároltuk az első kuvaszunkat, és ahogy egyre jobban megismertük a fajta tulajdonságait, nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy minden szempontból jó választás volt. A fajta fennmaradásához, megőrzéséhez való hozzájárulás céljából alapítottuk meg 2010-ben tenyészetünket, Dunamenti Jeles néven. Alapító szukánk, Jászszépe Jeles nevét őrzi a kennel nevünk, aki 12 éves kora ellenére ma is egy figyelemre méltó „öreg hölgy”, mind jellemben, mind külső adottságokban.

Jászszépe Jeles. /Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

– Miért olyan különleges ez a fajta? Mik a kiemelkedő tulajdonságai?

Fontosnak tartom kiemelni a kuvasz családhoz való határtalan ragaszkodását, a gyerekek iránti vonzalmát, kiváló őrző-védő ösztönét. Emellett nagyon okos, gyorsan, könnyen tanul. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni szeretném, hogy nem való akárkinek, hamar átveszi a falkavezér szerepét egy gyengekezű gazdánál. Határozott, következetes, de szeretetteljes bánásmódot igényel, tudnia kell hogy az ember a falkavezér, de a fizikai büntetés a kuvasz esetében is kizárt.

Szoktam mondani a leendő gazdiknak, hogy nem elég szeretni, foglalkozni is kell vele már a kezdetektől. Korának megfelelően, játékosan, pozitív megerősítéssel lépésről, lépésre építgetjük, alakítjuk azt az alapot, ami hosszú évekre meghatározza a kuvasz és a gazdi, illetve a kuvasz és a családtagok közti szoros köteléket. Rövidesen a befektetett energia, idő többszörösen meghozza gyümölcsét.

Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

– Hogyan zajlik a kölykök szocializációja?

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a korai szocializáció. Tenyésztőként célunk, hogy kutyáink képesek legyenek alkalmazkodni napjaink kihívásaihoz, a mindennapi élet diktálta különböző körülményeihez. Képesek legyenek helytállni a különböző élethelyzetekben, mert hisszük, hogy így tudnak fennmaradni. Így tudjuk megőrizni ezt a csodálatos fajtát, hungarikumot, a jövő nemzedékek számára.

– Ma már csak kedvencként tartják vagy alkalmazzák őket más területeken is?

Jelenleg két program van, a Kuvasz-Őr Program és a Kuvasz a Polgárőrségben Program, ahol használják őket, ezen kívül egyre többen tartják családi kedvencként is. Tapasztalataim és tudomásom szerint egyre több fiatal, kisgyerekes család dönt a kuvasz mellett.

A Kuvasz-Őr Program 2016-ban jött létre azzal a céllal, hogy a gazdálkodókkal megismertesse a kutyás őrzést, a ragadozók elleni védekezést pedig kuvaszokkal segítsék. A másik cél a fajta eredeti nyájőrző munkakörbe való kihelyezése, ami megegyezik a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület céljával, ami a munkavonal, hagyományos tartásos állomány kialakítása.

Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

A Kuvasz a Polgárőrségben projekt az Agrárminisztérium kezdeményezésére, közös összefogással indult 2018-ban. A Rendőrségi Oktatási Kiképző Központ által előírt vizsgán kell megfelelni a kuvaszoknak. Minden évben 5 kölyök kerül átadásra az Agrárminisztérium és a MEOESZ támogatásával, az OPSZ és az MKFE szervezésével. Alapkövetelmény, hogy a kutyás polgárőrnek jól kell ismernie a fajtát, a kutyanevelés, kiképzés terén megfelelő tapasztalattal és szaktudással kell rendelkeznie.

– Évekkel ezelőtt sokszor lehetett hallani, hogy a kuvasz veszélyben van, ki fog halni. Valóban így lenne?

Sajnos a fajta iránti megalapozatlan előítéletek, mendemondák még mindig terjednek. Küzdünk ez ellen, de nem könnyű. Lehetne sorolni az okokat, ebbe most nem mennék bele. Maradjunk annyiban, hogy rémhírterjesztés. Szó sincs arról, hogy a kuvaszt a kihalás veszélyeztetné.

Ékes. /Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

– Mekkora a kereslet rájuk? Külföldön is kezd népszerűvé válni?

Az utóbbi időben nőtt az érdeklődés irántuk, mind belföldön, mind külföldön. Tenyészetünkből több kutyánk is került első kuvaszos, fiatal, többgyermekes családokhoz vagy olyanokhoz, akik több év kihagyás után döntöttek ismét a kuvasz mellett.

– Régebben viszonylag gyakran hallani lehetett, hogy a kuvasz agresszív, megbízhatatlan fajta. Ön mit tapasztal, megváltozott azóta ez a vélekedés?

Sajnos napjainkban is találkozunk a fajta iránti előítélettel. Minden lehetséges fórumon igyekszünk népszerűsíteni a kuvaszt, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeiben megismerhessék ennek az ősi magyar fajtának az igazi arcát, jellemét, sokoldalúságát. Labilisabb idegrendszerű egyedek bármely fajtánál előfordulhatnak, nem megfelelően tartott, például láncon, szűk, zárt helyen, minimális kommunikáció, kapcsolat hiányában vagy fizikai bántalmazás esetén bármely fajta egyedei válhatnak agresszívvé. De tévedés lenne általánosítani a kuvaszra.

Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

Hajlamosak az emberek minden nagytestű fehér kutyát kuvasznak nevezni, holott előfordult már többször is, hogy köze nem volt a kuvaszhoz a szóban forgó fehér színű agresszív kutyának, hiszen keverék volt. Szóval nem minden fehér kutya kuvasz és a kuvaszra nem lehet ráfogni általánosságban, hogy agresszív, megbízhatatlan fajta. Egyre több családból kapjuk a pozitív visszajelzéseket, hogy a gyerek a kutyába kapaszkodva tanult meg járni. Volt például kuvaszunk, aki őrizte az alvó kis unokánkat, amikor felébredt a babakocsiban, jelzett. Órákon át folytathatnám a velük kapcsolatos pozitív tapasztalatainkat, de röviden úgy foglalnám össze, hogy 1998 óta egyetlen egy kellemetlen esetet sem tudnék említeni velük kapcsolatban. Ellenben sok-sok emlékezetes, örömteljes eseményt, tudnék mesélni, amivel megszépítik életünket nap mint nap.

Fotó: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel

– Milyen az élet egy kuvasszal, kinek ajánlott a tartása?

A kuvasszal az élet csodálatos, amennyiben megfelelően, határozottan, következetesen, szeretettel bánunk vele, kerüljük a fizikai büntetést. Feladatunk és felelősségünk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a fajta népszerűsítése érdekében, hiszen ő a mi kincsünk. Hungarikum, része a magyarságunknak, a történelmünknek, legyünk büszkék erre a nemes fajtára, akárcsak a többi magyar kutyafajtára is.

Köszönjük szépen Haluskáné Taar Enikőnek az interjút, és további eredményekben gazdag munkát kívánunk neki!

(Képek: Dunamenti Jeles Kuvasz Kennel)

kutyatenyésztés kuvasz magyar kutyafajta tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink