hirdetés

Nemzeti kincsünk a kuvasz: népszerűsítő kiadvány jelent meg a magyar fajtáról

László Enikő

2021. január 13 - Forrás: MTI

A kuvasz a kilenc magyar kutyafajta és egyben nemzeti kincseink egyike. A Hungarikum Bizottság most a csodálatos fajta előtt tisztelgett egy új könyv megjelentetésével.

hirdetés

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a Hungarikum Bizottság támogatásával. Ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt leszögezte, hogy az agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését. Több tízmillió forintos forrást biztosítanak például DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is. Hozzátette, hogy a hungarikum bizottság pályázata lehetőséget ad akár könyvkiadásra is, erre volt példa a kuvaszt népszerűsítő kiadvány támogatása. Úgy fogalmazott, hogy a kuvasz „jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon”. Ennek érdekében például január 1-től már a törzskönyvezésének költségeit is megtéríti az agrártárca.

Nemzeti kincseink

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a hungarikum bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát, közte a magyar kuvaszt is hungarikummá minősítette.

V. Németh Zsolt megerősítette, hogy támogatnák a hasonló kedvezményeket más kutyafajtáknál is. Azt is megjegyezte, hogy az agrártárca hamarosan kiírja az idei hungarikum-pályázatot, amelynek egyik célterülete lesz a népszerűsítő kiadványok támogatása.

Egyre több a kuvasz

Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke ismertette, hogy tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek, szemben az elmúlt húsz évvel, amikor évente körülbelül 200 körüli egyed született.

(Képek: Getty Images Hungary)

hungarikum könyv kuvasz magyar kutyafajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink