hirdetés

Veszélyben a magyar állatvédelem: sokan létszámstopot hirdettek, a legtöbb menhelyen nincs pénz

Szénási Szimonetta

2022. július 23 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdátlan, utcára került állatok száma folyamatosan növekszik, az állatmenhelyek már sem anyagilag, sem fizikailag nem képesek ellátni őket. Egyre több hely hirdet létszámstopot, és kér segítséget.

hirdetés

Két szomorú tendencia figyelhető meg hazánkban az állattartással kapcsolatban: a gazdátlan állatok száma folyamatosan nő, míg az állatmenhelyek helyzete egyre romlik. Számos hely jelenti be, hogy az állatok ellátására fordítható pénztartalékaik elfogytak, ráadásul telt házzal működnek. Utóbbi miatt egyre többször olvasni a „létszámstop” kifejezést, ami azt jelenti, hogy több árva jószág befogadására nem képes az adott menhely. Az emberi erőforrás hiányáról és a dolgozók teherbírásáról már ne is beszéljünk!

Hiába törvénytelen, megteszik

Az állatvédelmi törvények ellenére még mindig rengeteg felelőtlen állattartó gondolja úgy, hogy a megunt jószágot elég valamelyik közeli menhely elé kihelyezni. Rosszabb esetben az út szélén vagy egy erdőben kidobva végzik ezek a szerencsétlen állatok.

Hatalmas problémát jelentenek a szaporítók is, akik sorra ontják a sokszor beteg kiskutyákat. Ugyanígy a nem megfelelő állattartás vagy állatkínzás miatt elkobzott állatoknak is helyet kell biztosítani.

Pénz sincs

Nemcsak a hely-, de a pénzhiány is óriási probléma. A – többnyire önkéntesként vagy munka mellett – állatmentéssel foglalkozók egyáltalán nem, és a legtöbb állatvédelmi szervezet sem jogosult az adó 1%-ára, így ők többnyire adományokból tartják fenn magukat.

A befogadott állatok az ellátáson kívül állatorvosi ellenőrzésre, az esetek jelentős részében pedig komoly orvosi beavatkozás(ok)ra szorulnak. Mindezek hatalmas kiadást jelentenek az állatvédők számára. Ilyenkor gyakran felhívást tesznek közzé, amiben anyagi hozzájárulást kérnek egy-egy állat orvosi számlájának kiegyenlítéséhez.

A törvénymódosítás is ronthat a helyzeten

A nemrégiben elfogadott KATA-törvény tovább ronthat a helyzeten, hiszen sok fuvarozó, állatpanzió-tulajdonos, valamint állatorvos „katás”. Ez, továbbá a rezsi árának várható növekedése szintén komoly anyagi terhet jelenthet az állatmentő szervezetek számára.

Drámai adatok: rengetegen létszámstopot hirdettek

A legfrissebb adatok szerint eddig több mint 60 szervezet hirdetett létszámstopot, köztük alapítványok, egyesületek és civil kezdeményezések.

A Dius Cumizdája Kölyökmentő Alapítvány oldalán kétségbeesett, egyúttal kétségbeejtő sorok olvashatók:

– Többen elmondhatjuk, hogy az életünket látjuk semmivé válni… Életek „munkája” hullik a porba… – írták a poszthoz, amiben egy anyamacskáról és két alomnyi, dobozban kitett kiscicáról, valamint az ennek következtében kihirdetett létszámstopról adnak hírt. Mint fogalmaznak, megszakad a szívük, de nem tudnak több állatot elhelyezni.

A bejegyzés alatt számos hasonlóan szomorú hozzászólás olvasható állatvédőktől és ideiglenes befogadóktól.

Ahogy a SIS – Soul in Soul írja, „elfogytak”: teltház van a saját ingatlanjaikban, az ideiglenes befogadóknál és a panziókban is. Ellenben segítség alig, örökbefogadó szintúgy kevés. Mindehhez azonban elképesztően sok bejelentés párosul. Mint írják, a poszt közzétételének napján, pontosabban aznap délutánig kilencszer keresték meg őket, ami összesen nyolc kutyát és négy macskát jelentett.

Az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány egyik bejegyzésében szintén arról számol be, hogy ellehetetlenedett a működésük, nem bírják már a terheket.

Egyértelműen látszik, hogy segítség nélkül ezek a szervezetek nem fognak tudni lábra állni, ami azt jelenti, hogy egyre több árva kisállat jut mostoha sorsra.

A szabályok szigorú betartatása kellene

Az állatvédelemben dolgozók elmondása szerint az állattartással és az ivartalanítással kapcsolatos állami szintű szabályozás nagyon sokat segítene a helyzeten. Emellett a szaporítókra ás az állatkínzókra vonatkozó törvények szigorú betartatása is gátat vethetne a jelenleg tapasztalható folyamatos hanyatlásnak.

Ahogy a miskolci Mázli Rescue egy tagja kommentjében kifejti, az emberek hibás gondolkodása is probléma. Sokan ugyanis magától értetődőnek tartják, hogy az állatmentők bármikor, bárhova elmennek, és minden állat elhelyezését megoldják.

(M)inden állatmentő erején és pénzén felül, saját idejében, saját otthonába menti a mentendő állatkákat, feláldozva karrierjét, tanulmányait, életét, otthonát és személyes kapcsolatait, és ezt mindenki természetesnek tartja, mert az állatmentő »tudta mit vállal«…

– teszi tisztába a helyzetet az állatvédő.

Örökbefogadókra lenne szükség

Amellett, hogy egyre kevesebben akarnak örökbefogadók lenni, a jelentkezők között is nagyon nehéz felelősségteljes személyeket találni. Bár az állatmenhelyeknek nagyon szigorú szabályzata van arra, ki és milyen feltételekkel fogadhat örökbe állatot, míg így is gyakran megesik, hogy a kiszemelt kutyát vagy cicát visszaviszik, rosszabb esetben sorsára hagyják valahol.

Ha háziállatot szeretnél, gondold át az örökbefogadás lehetőségét! Ezzel amellett, hogy új kedvencednek te adhatod meg a megérdemelt boldog életet, egy másik állatnak helyet teremtesz, egyúttal esélyt az életre, és egy szebb jövőre.

Hogyan segíthetsz?

Ha nem áll módodban örökbe fogadni, akkor is sokat tehetsz egy-egy szervezetért.

  • Ideiglenes befogadóként átmeneti szállást biztosíthatsz az állatoknak.
  • Anyagilag is hozzájárulhatsz a kiadásokhoz.
  • Tárgyi adományokkal megkönnyítheted az állatok ellátását (mindig tájékozódj az adott helyen, mire van szükségük!)
  • Önkéntes munkát vállalhatsz (kutyasétáltatás, takarítás, stb.)
  • A fuvarozás is hatalmas segítség.
  • Banálisnak tűnhet, de a bejegyzések megosztása is mankó: lehet, hogy pont általad ér el az üzenet a megfelelő személyhez.
adomány adományozás állatmenhely állatmentés állatmentők állatok örökbefogadása állatvédelem ideiglenes befogadás kutya örökbefogadás kutyamenhely önkéntesség menhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink