hirdetés

Visszaszorítják a szaporítókat: áprilistól szabályozzák a kedvtelésből tartott állatokkal való kereskedést

László Enikő

2021. február 2 - Forrás: MTI

Április elsejétől regisztrációkötelessé válik a kedvtelésből tartott állatokkal való kereskedelem. A kormányrendelet jelentősen visszaszoríthatja a szaporítókat.

hirdetés

A kedvtelésből tartott állatok kereskedését regisztráció – FELIR azonosító – köteles tevékenységgé válik a jövőben. Hívta fel az MTI figyelmét az április 1-jén hatályba lépő kormányrendelet tartalmára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kedden.

Az intézkedés rendkívül fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiban évente – jegyezték meg a közleményben utalva arra, hogy ezek nagy része a kutyaszaporítóktól származik, és nem rendelkezik törzskönyvvel.

A NÉBIH közölte, hogy az embertelen körülmények mellett folytatott kutyaszaporító tevékenység során a hatóság számára lehetővé válik a tevékenység feltételekhez kötése, felfüggesztése vagy megtiltása. A mulasztás bírság kiszabásával szankcionálható. Általánosságban a hatóság által kiszabható bírság alapösszege tizenötezer forint, amelyet a jogsértés körülményeitől függően akár többszörös szorzóval is megállapíthatnak.

Kiemelték: az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és azon belül a NÉBIH ellenőrzési célkeresztjében biztosan benne lesznek az állatkínzó kutyaszaporítók és az illegális kutyakereskedők. A jogszabály módosításával a hatóság látókörébe kerülnek a kutyaszaporítók, így a kiskutya megszületésétől nyomonkövethető lesz a forgalmazása, lehetőség nyílik az állatvédelmi követelmények betartatására.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy kisállat vásárlásakor a vevőnek is van felelősége, hogy megfelelő helyről, kiskutya esetében megfelelő életkorú (minimum 8 hetes) és egyedileg jelölt állatot vásároljon.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatvédelmi törvény kormányrendelet NÉBIH szaporító törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink